Suriye’de Baas Rejimi Neden Bu Kadar Kolay Çöktü?
Dr. Ağid Ganem’in (Suriye asıllı Fransız, Uluslararası Politika, Ortadoğu uzmanı) bir soruya cevabı:
Soru: Bu durumu bekliyor muydunuz? Görüşünüz nedir? Her soruya 7 dakika süreniz var.
Cevap:
Kısa bir sessizlikten sonra moderatöre teşekkür edip katılımcıları selamlayan Dr. Ganem şu şekilde yanıtladı:
“Yaşananları birçok kişi gibi ben de öngörüyordum çünkü bu bir zorunluluktu. Ancak yaşananların zamanlaması ve Esad rejiminin bu kadar hızlı çöküşü konusunda bir fikrim yoktu. Esad’ın çöküşünü bu kadar hızlandıran üç temel faktör olduğunu düşünüyorum:”
1. Jeopolitik Faktör:
“Rejimin varlığını üç müttefik sürdürüyordu: Rusya, Hizbullah ve İran. Bugün bu üçlünün durumu ciddi şekilde zayıfladı:
• Rusya: Ukrayna’da sıkışmış durumda ve bu savaşı bir şekilde ‘kazanan’ taraf olarak bitirmenin yolunu arıyor. Suriye artık Rusya’nın öncelikli bir meselesi değil.
• Hizbullah: İsrail’in 7 Ekim’i bahane ederek Ortadoğu’yu kendi istediği şekilde yeniden şekillendirmeye çalıştığı savaşta ağır kayıplar veriyor. Bu, Hizbullah’ın omurgasını kırdı.
• İran: Bölgedeki en önemli kozu olan Hizbullah’ı kaybettiği için stratejik olarak zayıf. Aynı zamanda içeride halkın artan baskısı ve ekonomik çöküşle boğuşuyor.”*
“Bu üçlünün zayıflaması, Esad rejiminin çöküşünü kaçınılmaz hale getirdi.”
2. Ekonomik Faktör:
“Esad rejimi, Suriye’yi 13 yıldır bir savaş ekonomisiyle yönetiyordu. Hiçbir konuda müzakere yapmadı, hiçbir taviz vermedi. Halkın büyük kısmı hayatta kalma mücadelesi veriyordu; bir elektrik saati bile gökten bir lütuf gibi görülüyordu. Her şey, insanların rejime bağımlılığını artıran kart sistemine bağlanmıştı. Öte yandan, servetlerini göstermekten çekinmeyen ve halkı daha da kızdıran bir grup fahiş zengin, ülkenin kalan kaynaklarını paylaşarak toplumun önünde adeta bir aşağılama sergiliyordu.”
“2016 ile düşüş anı arasında Esad, Suriye toplumunda köklü değişiklikler yaparak sahneden onurlu bir şekilde çekilebilirdi. Ancak bu fırsatı değerlendiremedi. Zekâ eksikliği vardı ve Suriye’yi bir kraldan çok, kişisel mülkü olarak görüyordu. Bir keresinde mültecilerle ilgili bir soruya verdiği ‘Daha homojen bir halk oldu, ne var bunda?’ cevabı, onun bu yaklaşımını özetliyordu.”
3. Sosyal Faktör:
“Gençlik, öfke içinde kaynıyordu. Gelecek arıyor ama önlerinde kapıların kapalı olduğunu görüyordu. Mücadele ruhuyla müzik gibi araçlarla direnmeye çalışıyorlardı. Geçen Mayıs ayında bu konuda bir makale yayınlamıştım. Daha da önemlisi, bu direniş Suriye halkının tüm kesimlerini kapsıyordu. Özellikle Esad rejiminin kıskacı altında ezilen Alevi toplumu içindeki bastırılmış öfke beni hayrete düşürüyordu.”
“Bugün gördüğüm bu devrim, 2011’in devamı değil; 2011’in hatalarından ders almış, tüm Suriye halkını kucaklayan yeni bir devrim. Bu devrimin başlangıcını, Süveyda’daki itaatsizlik ve Dera’daki barışçıl direniş olarak görüyorum. Rejim, bu sefer onları şiddetle bastırmaya cesaret edemedi.”
Devrimin Hızlı Zaferi Hakkında:
“Hızlı zafer konusuna gelince, ordu bu kez Esad için savaşmak istememiş olabilir. Daha önce defalarca onun için savaştılar ama karşılığında sadece aşağılanma ve halkın nefretini kazandılar.”
Sonuç:
“Bu üç faktör, diktatörün çöküşüne ve devrimin zaferine katkıda bulundu.”
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
26.12.2024 Üsküdar
سؤال للدكتور أغيد غانم سوري، فرنسي، علوم سياسية، سياسة دولية، ركّز دراساته على الشرق الأوسط:
هل كنت تتوقع ما حصل وما رأيك،أمامك ٧ دقائق للإجابة على كل سؤال:
صمت بسيط يشكر مدير الجلسة ويحيي الحضور ثم يجيب: كثيرون وأنا منهم كانوا يتوقعون ما حصل لأنه كان حتمياً، أما لو سألتني عن توقيت ما حصل وسرعة سقوط الأسد فهذا لم أكن على دراية به، رأيي أن ثلاثة عوامل أسرعت سقوط الأسد بهذه السرعة:
- عامل جيو سياسي: النظام كان مستمراً بفضل حلفاء ثلاثة: روسيا التي تتخبط اليوم بأوكرانيا وتتفاوض من أجل أن تنتهي من حربها فيها وهي بصورة المنتصر، وسورية لم تعد هاجسها الحقيقي.. حزب الله الذي انكسر عموده الفقري بالحرب الرهيبة التي تخوضها إسرائيل مستغلة ٧ أكتوبر كي تعيد رسم الشرق الأوسط كما ترتأيه… وإيران التي تجد نفسها بموقع الضعف، ضعف استراتيجي بخسارة رأس حربتها بالمنطقة (حزب الله) ضعف داخلي باشتداد المعارضة من الشعب الإيراني ضد حزب الملالي، وضعف إقتصادي مع اقتصاد منهك .. الثلاثي الذي حافظ على بقاء نظام الأسد لم يعد موجوداً وجعل سقوطه حتمياً..
- عامل إقتصادي: الأسد ترك سورية تعيش باقتصاد حرب منذ ثلاثة عشر عاماً، لم يفاوض على أي شيء،لم يتنازل عن أي شيء،.. شعب كامل منهك وراء لقمة العيش ينتظر ساعة الكهرباء كأنها هدية من السماء، كل شيء ببطاقة اخترعها الحكم كي يزيد من تبعية الناس وذلها وطبقة من الثراء الفاحش يتقاسمون ما بقي من ثروات شرعية وغير شرعية يبالغون حتى الفظاظة بنشر غناهم امام أعين السواد، كنت ألاحظ هذا بزياراتي لسورية وكانت هذه الظاهرة تزداد عاما بعد عام، كان بإمكان بشار الأسد استغلال الفترة بين ٢٠١٦ ولحظة سقوطه كي يقوم بتغييرات جذرية بالمجتمع السوري وأن يخرج من المشهد برأس مرفوع لكنه كان يفتقر للذكاء، ولم يكن واردا بالنسبة له أن يشعر باللحظة الدراماتيكية تلك التي تغير وجه التاريخ، حتى أنني كنت أراقب ما يجري وأقول بنفسي ان هذا الرجل يعتبر نفسه مالكاً لسورية وليس فقط الملك.. اروي دائما جوابه عن سؤال عن مأساة اللاجئين السوريين عندما أجاب: ما مشكلة هيك الشعب صار أكثر تجانساً!!!
- عامل إجتماعي: الشباب كان يغلي غضباً، يريد أن يرى مستقبلاً فيجد الأبواب مقفلة بوجهه، يبحث عن بصيص ضوء، يحاول أن يقاوم حتى بالموسيقى، وقد نشرت مقالاً عن مقاومة الشعب السوري بما استطاع حتى بالموسيقى صدر بأيار الماضي.. الأهم أن هذه المقاومة صارت تحتوي الشعب السوري بكل أطيافه، وكنت مذهولاً من الغضب المقموع عند العلويين المحاصرين من شبيحة الأسد من كل حدب وصوب.. الثورة السورية اليوم التي لا أراها امتدادا ل ٢٠١١ بل أنها ثورة جديدة استطاعت الإستفادة من أخطاء ٢٠١١ وجاءت جامعة لكل الشعب السوري.. أنا أعتقد أن بدايات هذه الثورة كانت بعصيان السويداء وغضب درعا وخروجها عن الحكم بشكل سلمي لم يتجرأ الحكم على تحطيمه هذه المرة..
أما عن سرعة انتصار الثورة فعندي نوع من الشكوك أن الجيش لم يكن يريد أن يحارب هذه المرة من أجل الأسد، لقد حارب من أجله مرات ومرات ولم ينله منه إلا الذل والهوان وكراهية الناس..
عوامل ثلاثة ساهمت بسقوط حكم الطاغية وانتصار ثورة