Suriye’den İbretlik Sahneler ..
Suriye’de Görülen İşaret ve ibret dolu sahneler
• Bugün Suriye’de, kalbi olan ya da duyup da şahit olan herkes için birçok ayet, işaret ve ibret vardır. Kur’an ayetlerini okuduğunuzda, sanki bugün indirilmiş gibi hissedersiniz. Bu yüzden, “Biz Kitap’ta hiçbir şeyi eksik bırakmadık” diyen Allah’a hamdolsun.
• Allah, dilediğine mülk verir ve dilediğinden alır. Günleri insanlar arasında döndüren O’dur. İnsanlar derin değişimler arasında, ölüm ve hayat, sağlık ve hastalık, fakirlik ve zenginlik, hidayet ve sapkınlık, neşe ve hüzün arasında dönüp durur. Ancak celal ve ikram sahibi Rabbinin yüzü baki kalır.
• Zafer, yalnızca Allah’tandır ve O’nun elindedir. Allah, dilediğini destekler. O’nun ordularını yalnızca Kendisi bilir. Allah, kibirlilerin kalbine korku salar; onların maddi ve manevi kaleleri sonbaharda yaprakların rüzgarda savrulması gibi yıkılır. Allah’tan zafer kazananlara tevazu, vefa ve adalet emredilmiştir: “Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun, bu takvaya daha yakındır.” (Maide 8. Ayet)
• Beşar Esad, baskı, zulüm ve katliamlarıyla milyonlarca Suriyeliyi göçe zorladı. Ancak bugün kendisi de bir mülteci oldu. Ne ironik bir durum ki, insanlığa yıllarca zulmeden bu cellat, şimdi bir “insani mülteci”.
• İnanç ve mezhep olarak batini olan Esad’ın hayatı, yönetimi ve kaçışı sürekli çelişkilerle doluydu. Baas ve Arap milliyetçiliği sloganları atarken İranlılarla ittifak kurdu. Laiklik iddiasıyla yaşarken matem ritüellerine sarıldı. Birlik, özgürlük ve sosyalizm söylemleriyle Suriye’yi parçaladı ve halkının nefesini kesti. Direniş ve dayanıklılık söylemleriyle övünürken bir fare gibi kaçtı ve destekçilerinin öfkesine ve küçümsemesine yol açtı.
• Kıyamet günü, kişi kardeşinden ve yakınlarından kaçar. Ancak suçluların durumu farklıdır: “(Suçlu) o günün azabından kurtulmak için oğullarını, eşini, kardeşini, kendisini barındıran kabilesini ve yeryüzündeki herkesi fidye vermek ister.” Beşşar Esad da dünyada aynı yolu izledi; kaçarken kardeşi Mahir’i bile kaderine terk etti.
• Hama kasabı olarak bilinen Rıfat Esad, Suriye ve halkının servetini çalıp Avrupa’ya taşıdı. Ancak Avrupa, servetiyle hoş karşıladığı bu adamı sonunda dışladı. Rıfat, bir zamanlar öldüren ve baskı yapan biriyken şimdi dünyada bir sığınak arıyor. Hangi şehir, bu katil ve hain ihtiyarın nefeslerini kirletmek ister?
• Esad ve diğer suçlular, olayları izlerken zillet, aşağılanma ve kırgınlık içinde yaşamaktadır. Allah onların mülklerini sürgüne, saraylarını dağılmış bir mülteci hayatına çevirmiştir. Bir zamanlar dalkavukların onları yücelttiği alkışlar, bugün ülkede onları küçümseyen ve lanetleyen seslere dönüşmüştür. Onların dünyada rezilliği, ahirette ise büyük bir azapları vardır.
• Suçlular, hem yaptıklarından hem de birbirlerinden uzak durup birbirlerini suçlarlar. Bu durum, kalplerindeki pişmanlık ve kederin onları öldürecek kadar ağırlaşmasına neden olur. Böylece bir ne ölen ne de yaşayan bir hale düşerler. Oysa onlar birbirlerinin dostları değil, düşmanlarıdır.
• Ateistler, Suriye’deki zulüm hakkında, “Allah nerede?” diye soruyorlardı. Allah onların söylediklerinden münezzehtir. Bugün Allah’ın ayetlerini ve kudretini kör olanlar bile görebiliyor. İnananlar ise, zalim en süslü haliyle ve kibir içinde dolaşırken bile bunu görüyordu. Allah, zalimle birlikte mülkü, makamı ve konumunu da yerle bir etti.
• İnananların zaferi, asıl olarak ahirette, Allah’ın onlardan razı olmasıdır. Onlar, musibetlere sabreder ve nimetlere şükreder. Şehitler, sabredenler ve Allah yolunda canlarını verenler, gerçek zaferi ve mutluluğu kazandılar. Dünya hayatının ahirette ne önemi var? Çünkü dünyadaki zaferin ve fetihlerin dakikaları bile, zulüm ve zorbalıkla inşa edilen onlarca yılı yerle bir eder. O halde, ahirette, yerin ve göklerin değiştiği günde durum nasıl olacaktır? Ey akıl sahipleri ve basiret ehli, ibret alın!
Yasir Sa’duddin
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
29.12.2024 Üsküdar
وفي سوريا الكثير من الآيات والعبر
• في سوريا اليوم الكثير من الآيات والعبر، لمن كان له قلب أو ألقى السمع وهو شهيد.، تقرأ من آيات القران فتحسبها كأنها نزلت اليوم، فسبحان القائل: ما فرطنا في الكتاب من شيء.
• سبحان من يؤت الملك لمن يشاء وينزعه ممن يشاء، سبحان من جعل الأيام دولا بين الناس، تتبدل المنازل ويتقلب الخلق بين تغييرات عميقة وبين الموت والحياة وبين عافية وأسقام وبين فقر وغنى وهداية وضلال وبين ما أضحكهم وما أبكى، ويبقى وجه ربك ذو الجلال والإكرام.
• النصر من الله وبيد الله وهو سبحانه ينصر من يشاء، لا يعلم جنوده إلا هو، يقذف الرعب في قلوب المستكبرين، فتنهار الحصون والقلاع المادية والنفسية كأوراق شجر في خريف عاصفة فيه الريح. إن من واجبات المنتصر بالله التواضع والوفاء وأن يقيم العدل “ولا يجرمنكم شنآن قوم على ألا تعدلوا اعدلوا هو أقرب للتقوى”.
• بشار الأسد والذي دفع ملايين السوريين للجوء ببطشه وإجرامه وظلمه ومجازره وقمعه، أصبح اليوم لاجئا، ويا لسخرية الأحداث السفاح هو لاجئ إنساني، وهو من أجرم في حق الإنسانية سنوات وعقود.
• لإنه باطني العقيدة والمذهب والمنهج والهوى، كانت التناقضات سمة حياته وحكمه وهروبه وربما مماته. كانت شعاراته: البعث والقومية فحالف الفرس، العلمانية فعاش على اللطم، الوحدة والحرية والاشتراكية فمزق سوريا وكتم أنفاسها وشعبها وعاش والطفيليين حياة الأثرياء والترف والبذخ. وكان يتغنى بالصمود والمقاومة فهرب كالجرذ وأسخط قلوب مؤيديه وأثار احتقارهم.
• يوم القيامة يفر المرء من أخيه وأقربائه، غير أن للمجرم شأن آخر: (يود المجرم لو يفتدي من عذاب يومئذ ببنيه وصاحبته وأخيه وفصيلته التي تؤويه ومن في الأرض جميعا ثم ينجيه). المجرم بشار مارس في الدنيا نفس المنهج، هرب وترك خلفه حتى شقيقه ماهر لمصيره.
• رفعت الأسد جزار حماة، والذي رحبت بثروته التي نهبها من شوريا وشعبها، أوربا وبنوكها ثم لفظته من أرجائها، رفعت تائه في الأرض يبحث من مأوى ومنفى، بعد أن كان يقتل ويبطش…أية مدينة تلك التي ستلوث هواءها بأنفاس عجوز قاتل مجرم غادر، لص وسارق.
• أية حياة تلك التي يعيشها المجرمون وعلى رأسهم الأسد وهم يتابعون الأحداث بذل وصغار وانكسار، أبدل اللهم ملكهم تشردا، وقصورهم لجوء وتشتتا، وهتافات المنفاقين في تمجيدهم حين كانوا يحكمون هتافات عارمة صاخبة في أرجاء البلاد تحقرهم وتنال منهم. لهم في الدنيا خزي ولهم في الآخرة عذاب عظيم.
• يتبرأ المجرمون من تصرفاتهم ومن بعضهم البعض ويتلاومون، ليعيشوا الحسرة في قلوبهم والتي تكاد تقتلهم كمد وغما، فإذا بهم كمن لا يموت ولا يحيا…أخلاء بعضهم لبعض عدو.
• كان الملحدون يقولون تعليقا على ما حدث في ظلم ومظالم في سوريا، أين الله؟ سبحانه وتعالى عما يقولون علوا كبيرا. هذه آيات الله وهذه قدرته يراها اليوم حتى عميان البصيرة، بل إن المؤمنين كانوا يرونها حتى عندما كان الظالم يخرج في زينته وجبروته وكبريائه حتى خسف الله به الملك والمكان والمكانة.
• نصر المؤمن والذي يكون رصيده في الآخرة، هو في رضا الله عليه صابرا في المحن شاكرا في المنح. لقد فاز الشهداء والصابرون ومن قضوا نحبهم في سبيل الله…فازوا وأفلحوا. فما هي قيمة الحياة الدنيا في الآخرة، إذا كانت دقائق الفرج والنصر والفتح في الدنيا الفانية، تهدم عقودا من بناء الظلم وجبروته ومؤسساته….كأن لم يغنوا فيها. فما هو الحال في الآخرة يوم تبدل الأرض غير الأرض والسموات، فاعتبروا يا أولي الألباب والنهى والأبصار.
ياسر سعد الدين