Siyasi Alevilik ..

Son günlerde birçok Türk yazar, analist ve araştırmacı, “siyasi Alevilik” kavramına ışık tutmaya başladı. Bu kavram, bu olgunun gerçekliğini ve Türkiye’nin ulusal güvenliği ile bölge barışına oluşturduğu tehdidin boyutlarını açığa çıkarmayı amaçlıyor. Ancak, bu terim Aleviliği bir inanç, mezhep ya da Türk toplumunun bir kesimi olarak değil; aksine Alevilik ya da Nusayriliği, siyasi hedeflere ulaşmak ve azınlığın çoğunluğun iradesine hükmetmesini sağlamak için bir araç olarak kullanan bir anlayışı ifade etmektedir.

Siyasi Aleviliğe mensup olanlar yalnızca Alevi mezhebine bağlı bireyler değildir. Aşırı sol kesimden veya ateistlerden bazı kişiler bu anlayışı destekleyip onun lehine çalıştıkları gibi, İran yanlısı “İslamcı” gruplardan da bu yapıyla ortak amaçlar doğrultusunda iş birliği yapanlar bulunmaktadır. Siyasi Aleviliğin medya, sanat ve edebiyat dünyasında çok sayıda destekçisi vardır. Bu kişiler, şöhretlerini bu anlayışı savunmak ve ona mensup bireyleri korumak için kullanmaktadır.

Türkiye, siyasi Aleviliğin devlete nüfuz etme ve Suriye’deki eski rejime benzer bir sistem kurma girişimlerine defalarca şahit olmuştur. 1990’lı yıllarda, eski Adalet Bakanları Mehmet Moğultay ve Seyfi Oktay, Adalet Bakanlığı görevleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) bağlı kişileri yargı sistemine yerleştirmeye çalışmışlardır. Bu bakanların her ikisi de aynı mezhebe mensuptu. Ayrıca, Aralık 1996’da Alevi politikacıların kurduğu “Barış Partisi”, “Alevilerin Partisi” olma amacını taşısa da, 1999 Nisan’ındaki genel seçimlerde sadece %0,25 oy almış ve kurucuları tarafından bir ay sonra feshedilmiştir.

Siyasi Alevilik, aynı dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne nüfuz etmeye de çalışmıştır. Büyük Birlik Partisi’nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu, “Türkiye ne İran’dır ne Cezayir; onu Suriye’ye dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğiz” diyerek, siyasi Aleviliğin ordu üzerindeki etkisine atıfta bulunmuştu. Yazıcıoğlu, Mart 2009’da FETÖ’nün gizli yapılanması tarafından suikaste uğramıştır. Aynı yapı, Mayıs 2010’da, Deniz Baykal’ı bir kaset skandalı ile CHP Genel Başkanlığı’ndan indirmiş ve yerine Kemal Kılıçdaroğlu geçmiştir.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’yi “Alevi Partisi”ne dönüştürmekle suçlanmıştır. Mayıs 2023’te, seçimler öncesinde gençlerle yaptığı bir görüşmede, bir genç CHP’ye katılmasının sebebinin Alevi sanılması olduğunu belirtmiş, sonradan Alevi olmadığı anlaşılınca partiden uzaklaştırıldığını dile getirmiştir. Kılıçdaroğlu, Kürt seçmenlerle ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan bazı İslamcılarla yaptığı ittifak sayesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neredeyse zafer kazanıyordu.

Siyasi Aleviler, sıradan Alevi vatandaşlardan farklı olarak dış güçlere mezhepçi nedenlerle bağlılık göstermektedirler. Bir CHP milletvekili, Türkiye ile İran arasında bir çatışma çıkarsa İran safında yer alacağını ifade etmiş ve “İran düşerse, doğu da düşer” iddiasında bulunmuştur. Ayrıca bir başka milletvekili, Türkiye’nin Suriye’ye savaş açması durumunda Esad’ı destekleyeceğini açıkça beyan etmiştir. MİT ajanı olduğu belirtilen bir kişi, Suriyeli muhalif subay Hüseyin Harmuş’u Esad rejimine teslim etme gerekçesini “ideolojik bağlılık” olarak açıklamıştır.

Siyasi Alevilik, Halkın Kurtuluşu Partisi-Cephesi (DHKP-C) gibi terör örgütlerini desteklemekte, azınlık ve mağduriyet kartlarını kullanarak eleştirilerden kaçınmakta ve mezhepsel sebeplerle zalimlerin ve diktatörlerin korkunç suçlarını meşrulaştırmaktadır. Esad rejiminin toplu mezarlar ve hapishanelerle ilgili insanlık dışı uygulamaları karşısında dünya genelinde bir dayanışma görülürken, siyasi Alevilik bu rejimi savunmaktan çekinmemektedir.

Esad rejiminin çöküşünden sonra, siyasi Alevilik Türkiye’de kaos çıkarmaya çalışmış, “Suriyeli Alevilerin katledildiği” iddialarını yaymış ve İran ile PKK destekçilerinin katıldığı protestolar düzenlemiştir. Bu gösteriler, mezhepsel gerilimleri körükleyebilecek potansiyele sahiptir ve rejim ajanları ile terör örgütleri tarafından kullanılmaktadır. Örneğin, Mirac Ural’ın liderlik ettiği ve “Baniyas Kasabı” olarak bilinen Ali Keyali’nin yönettiği “Suriye Direnişi” grubu, Türkiye’yi iç meselelerle meşgul ederek Suriye’nin özgürleşme sürecini sekteye uğratmayı hedeflemektedir.

Siyasi Alevilik, Türkiye’nin ulusal güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği gibi, Suriye’nin de güvenlik ve istikrarını hedef almaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yıl vesilesiyle yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Suriye’de kalıcı barış, istikrar ve ekonomik refah için gereken her türlü desteği sunacağını belirtmiştir. Türkiye’nin Suriye’ye sağlayabileceği ilk destek, siyasi Aleviliğin Türkiye’yi Suriye karşıtı faaliyetler için bir üs haline getirmesini engellemek olacaktır.

İsmail Yaşa
x.com/ismail_yasa

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
01.01.2025 Üsküdar

بدأ كثير من الكتاب والمحللين والباحثين الأتراك يسلِّطون الضوء، في الأيام الأخيرة، على “العلوية السياسية”، للكشف عن حقيقة هذه الظاهرة ومدى الخطورة التي تشكلها على الأمن القومي التركي والسلم الأهلي في المنطقة. ولا يشير هذا المصطلح إلى جميع العلويين كطائفة ومعتقد وطيف من أطياف المجتمع التركي، بل يعني استغلال العلوية أو النصيرية مطية للوصول إلى الأهداف السياسية، ومحاولة فرض وصاية الأقلية على إرادة الأكثرية الساحقة.

المنتمون للعلوية السياسية ليس كلهم من الطائفة العلوية، بل إن هناك أشخاصا من اليسار المتطرف أو الملحدين يدعمون العلوية السياسية ويعملون لصالحها، كما أن هناك آخرين من “الإسلاميين” الموالين لإيران يتحالفون مع تلك الجماعة لتحقيق أهداف مشتركة. وللعلوية السياسية أنصار كثر في وسائل الإعلام وعالمي الفن والأدب، يستغلون شهرتهم للدفاع عنها وحماية المنتمين إليها.

تركيا شهدت محاولات عديدة لسيطرة العلوية السياسية على أجهزة الدولة من أجل إقامة نظام في البلاد على غرار النظام السوري البائد. وفي تسعينيات القرن الماضي، عمل كل من الوزيرين السابقين مهمت موغولطاي وسيفي أوكطاي، لتوظيف أكبر قدر ممكن من الموالين لحزب الشعب الجمهوري في القضاء خلال توليهما لحقيبة العدل، علما بأنهما ينتميان إلى ذات الطائفة. كما قام عدد من السياسيين العلويين بتأسيس حزب السلام في كانون الأول/ ديسمبر 1996 ليكون “حزب العلويين”، إلا أنه لم يحصل في الانتخابات البرلمانية التي أجريت في نيسان/ أبريل 1999 سوى 0,25 في المائة من أصوات الناخبين، وتم حله في الشهر التالي من قبل مؤسسيه.

العلوية السياسية حاولت أيضا أن تسيطر على قيادة الجيش التركي في تلك الحقبة. وكان رئيس حزب الاتحاد الكبير الراحل محسن يازيجي أوغلو قال: “إن تركيا ليست إيران ولا الجزائر، وأما تحويلها إلى سوريا فنحن لن نسمح به”، في إشارة إلى محاولات العلوية السياسية السيطرة على الجيش التركي. وتم اغتيال يازيجي أوغلو في آذار/ مارس 2009 من قبل الكيان الموازي، التنظيم السري لجماعة غولن. كما قام ذات التنظيم في أيار/ مايو 2010 بإسقاط دنيز بايكال من رئاسة حزب الشعب الجمهوري، من خلال تسريب شريط فيديو يحتوي على فضيحة جنسية، ليتولى بعده كمال كليتشدار أوغلو رئاسة حزب الشعب الجمهوري.

كليتشدار أوغلو اتُهِم بأنه حوَّل حزب الشعب الجمهوري إلى “حزب علوي”. وفي لقاء جمع كليتشدار أوغلو مع مجموعة من الشباب في أيار/ مايو 2023، قبيل الانتخابات البرلمانية والرئاسية الأخيرة، قال شاب يدعى “علي” إن مسؤولي حزب الشعب الجمهوري في مدينة كوتاهيا قبلوا انضمامه إلى الحزب، لأنهم ظنوا أنه علوي، ولكنهم عرفوا بعد ذلك أنه ليس علويا فأبعدوه من الحزب، مضيفا أن الشباب يتظاهرون بأنهم علويون من أجل الانضمام إلى حزب الشعب الجمهوري. وكاد كليتشدار أوغلو يفوز في الانتخابات الرئاسية بفضل تحالفه مع الأكراد الموالين لحزب العمال الكردستاني والإسلاميين المعارضين لرئيس الجمهورية رجب طيب أردوغان.

العلويون السياسيون يتميزون من المواطنين العلويين العاديين بعدة صفات، على رأسها ولاؤهم للخارج لأسباب طائفية. وقال نائب سابق عن حزب الشعب الجمهوري إنه سيختار الوقوف في صفوف إيران، إن وقعت مواجهة بين إيران وتركيا، مضيفا أن “الشرق سيسقط إن سقطت إيران”، على حد زعمه. كما صرحت نائبة عن حزب العمال التركي بأنها لن تتردد في دعم الأسد إن شنت تركيا حربا ضد سوريا. وقال عميل الاستخبارات التركية الذي خطف الضابط السوري المنشق حسين هرموش، ليسلمه إلى نظام الأسد، ثم هرب إلى سوريا، إنه فعل ذلك بدافع عقائدي.

العلوية السياسية تدعم التنظيمات الإرهابية، مثل جبهة حزب التحرر الشعبي الثوري التي معظم أعضاؤها من الطائفة العلوية، وتستغل ورقة الأقلية والمظلومية المصطنعة للهروب من الانتقادات، وتبرر للطغاة والدكتاتوريين جرائمهم البشعة لأسباب طائفية. وفي الوقت الذي يتعاطف العالم كله مع ضحايا نظام الأسد بعد انتشار الصور والمشاهد التي جاءت من المقابر الجماعية والسجون السورية، على رأسها سجن صيدنايا العسكري، وبعد سماع القصص المروعة التي يحكيها الناجون من جحيم تلك السجون، لا تجد العلوية السياسية بأسا في الدفاع عن ذاك النظام المجرم السفاح.

العلويون السياسيون يحاولون منذ سقوط نظام الأسد إثارة الفوضى في تركيا من خلال نشر شائعات وأنباء كاذبة تدَّعي بأن العلويين في سوريا يتعرضون للمجازر، ويشاركهم في هذه الحملة الموالون لكل من إيران وحزب العمال الكردستاني. وينظمون مظاهرات للتضامن مع فلول النظام السوري البائد قد تؤدي إلى إثارة فتنة طائفية في البلاد، كما أنه يمكن استغلال تلك المظاهرات من قبل عملاء مخابرات نظام الأسد وتنظيمات إرهابية كتنظيم “المقاومة السورية في لواء إسكندرون” الذي يقوده معراج أورال أو علي كيالي الملقب بــ”جزار بانياس”، لإشغال تركيا بمشاكل داخلية من أجل إبعادها عن عملية بناء سوريا الحرة.

العلوية السياسية تشكل خطرا كبيرا يهدد الأمن القومي التركي، كما أنها تستهدف أمن سوريا واستقرارها. وقال رئيس الجمهورية التركي في كلمته التي ألقاها أمس الثلاثاء بمناسبة العام الجديد، إن تركيا ستقدم “كل الدعم اللازم لتحقيق السلام الدائم والاستقرار والازدهار الاقتصادي في سوريا خلال المرحلة المقبلة”. ومن المؤكد أن الدعم الأول الذي يمكن أن تقدمه تركيا إلى جارتها، هو أن لا تسمح للعلوية السياسية بتحويل الأراضي التركية منطلقا للفعاليات والأنشطة التي تستهدف أمن سوريا وتركيا واستقرارهما على حد سواء.

إسماعيل ياشا
x.com/ismail_yasa