Güney Afrikalı Av. Adile Haşim kimdir?
Herkes Güney Afrika ekibinde güçlü ve ikna edici delillere dayanarak zarif bir dava sunan harika avukatın kim olduğunu soruyor.
Av. Adile hanım, ekibin tek Müslüman üyesi olup Güney Afrika’nın Durban kentindendir.
Adile hanım, anayasal haklara ve sosyal adalet reformlarına yaptığı önemli katkılarla tanınıyor ve biliniyor.
2010 yılında kâr amacı gütmeyen hukuk merkezi “Bölüm 27’nin”kurucularından biri olup burada özellikle dışlanmış topluluklara yönelik sağlık hizmetleri ve eğitimle ilgili alanlarda kamu yararına olan davalara odaklanıp bakmıştır.
Adile hanım, 140 kişinin hayatını kaybettiği Hayat Esidemini trajedisi de dahil olmak üzere çok sayıda önemli davada önemli bir rol oynadı.
Av.Adile Haşim’in Eğitimi
Edebiyat ve Hukuk alanında lisans derecesine sahiptir.
Hukuk alanında yüksek lisans derecesine sahiptir
Adli ilimler alanında doktorası bulunmaktadır.
Haziran 2003’te Johannesburg Barosu’na kabul edildi. Hukuki tecrübesi anayasa, idari, sağlık ve rekabet hukukunu kapsamaktadır. Birçok Yüksek Mahkemede ve Güney Afrika Anayasa Mahkemesinde dava takibi yürüttü ve geçici yargıç olarak da görev yaptı.
Adile Haşim ve Filistin meselesi
Filistin davasıyla ilişkisi 1990’lardaki El Halil katliamına kadar uzanıyor ve Filistin’deki Ayrımcı ırkçılık Güney Afrika’daki apartheid’den daha kötü olduğu belirtiliyor.
Adile Hanım, 2014 yılında Güney Afrika’dan yerleşime karşı çıkan “Açık Şehitler Sokağı” örgütünden bir heyetle El Halil şehrine ulaşmak amacıyla İsrail’e giden guruba katıldı.
Bu gezi, işgal yetkililerinin Kiryat Arbaa ve Avraham Bulvarı yerleşim bölgelerinde hareketi kısıtladığı ve sadece İsrailli yerleşimcilerin geçişine izin verdiği cadde olan “Şehitler Caddesini Açın” sloganı altında düzenlenen beşinci yıl uluslararası protestolara katılımın bir parçasıydı.
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
من المحامية عديلة هاشم
الجميع يسأل من هي المحامية الرائعة التي قدمت مرافعة أنيقة وبأدلة دامغة في فريق جنوب أفريقيا.
عديلة هي العضو المسلم الوحيد في الفريق، من مدينة ديربان، جنوب أفريقية.
عُرفت عديلة بمساهماتها الكبيرة في حقوق الدستور وإصلاحات العدالة الاجتماعية.
شاركت في تأسيس مركز القانون غير الربحي “القسم 27” في عام 2010، حيث تركز على التقاضي في المصلحة العامة، خاصةً في المجالات المتعلقة بالرعاية الصحية والتعليم للمجتمعات المهمشة.
لعبت عديلة دورًا محوريًا في العديد من الدعاوى القضائية عالية الشهرة، بما في ذلك مأساة “لايف إسيديميني”، الذي مات فيها 140 شخصًا.
دراسة المحامية عديلة هاشم
تحمل درجة البكالوريوس في الآداب والقانون.
تحمل درجة الماجستير في القانون
تحمل الدكتوراه في العلوم القضائية.
تم قبولها في جمعية محامي جوهانسبرغ في يونيو 2003. تشمل خبرتها القانونية القانون الدستوري والإداري والصحي وقانون المنافسة. ظهرت في محاكم عدة عالية والمحكمة الدستورية في جنوب أفريقيا، وشغلت منصب القاضي المؤقت.
عديلة هاشم والقضية الفلسطينية
يرجع ارتباطها بالقضية الفلسطينية منذ مجزرة الخليل منذ تسعينات القرن العشرين وتقول إن فصل العنصري في فلسطين أبشع منّ أبارتايد جنوب أفريقيا.
في عام 2014، انضمت عديلة إلى وفد منظمة “افتحوا شارع الشهداء” من جنوب أفريقيا، التي تعارض الاستيطان، في رحلة إلى إسرائيل بهدف الوصول إلى مدينة الخليل.
كانت هذه الرحلة جزءًا من المشاركة في الاحتجاج الدولي السنوي الخامس تحت شعار “افتحوا شارع الشهداء”، وهو الشارع الذي تقيد فيه سلطات الاحتلال الحركة ويقتصر السماح بالمرور فيه على المستوطنين الإسرائيليين في مستوطنتي كريات أربع وأڤراهام أڤينو.