AZÎMET ve RUHSAT ÜZERİNE

Allah’ın ve Resülünün beyan ettiği hükümlerin çoğu Azîmettir; bunlar aslâ terkedilemez; bir kısmı da Ruhsattır, Ruhsatlar kullanılabilir, kullanılmasında bir sakınca olmadığı gibi terk edilmesinde de hiç bir sakınca yoktur.
Ancak İnkar etmek konusuna gelince:
Ne Azimet olan -bağlayıcı olan- Hükümleri ne de Ruhsat olan hükümleri hiç bir Müslüman inkar edemez.
Meselâ: Etleri yenilen hayvanlardan, Ehli Kitap olan birisinin kestiği hayvanın etini yemek Ruhsattır, Ehli Kitap olan namuslu ve iffetli bir hanımla, zaruret ve ihtiyaç hâsıl olduğunda, zinaya düşmemek için, evlenmek de Ruhsattır; bu Ruhsatı isteyen kullanır, isteyen kullanmaz; bunda, Müslüman olan herkes serbesttir, ama bu Ruhsatları hiç bir Müslüman inkar etmez; edemez. Allah’ın helal kıldığı bir şeyi hiç kimsenin haram kılması mümkün değildir.
Biz yıllardan beri Hollandadayız; Hollanda ile irtibatlıyız.
Hiç bir zaman Hollandalı kasaptan et almadık tavuk almadık, Hollanda İslâmî Araştırmalar Vakfı olarak hiç kimseye Hollandalı kasaptan et alın yiyin demedik, çünkü alternatifler var; bizzat gidip mezbahada yerinde, gözünle bakarak, Müslüman birisine kestirme imkanı var, zira bir çok mezbahada Müslüman kesiciler özellikle çalıştırılmaktadır. Nitekim biz hep öyle yaptık, yapamadığımız zaman balık eti ile yetindik.
Kırmızı et olsun, tavuk olsun, pazardan veya Müslüman olmayan kasaptan bir kere dahi satın almadık; ama Allahın ve Resülünün bu konudaki Ruhsatını da inkar etmedik, sadece o ruhsatı kullanmadık.
Ayrıca: Batıdaki İnsanların ne kadarı Ehli Kitaptır, ne kadarı değildir, bu da başka bir tartışma konusudur, zira Batı Toplumunda inkarcılık çok ileri safhadadır, bir çokları Ehli Kitap olmayı çoktan bırakmış, terketmiştir.
Hulasa olarak;
Allah celle celalühü:
Bağlayıcı olan Azimet hükümlerini yerine getirmekten hoşnut olduğu gibi Ruhsat olan hükümlerini kullanmaktan da hoşnut olur, o ruhsatları kullanmayanların da hiç bir vebali, günahı olmaz; ama inkar ederse vebali, günahı olur; hatta daha ileri seviyede tehlikeli olur.
Allah celle celalühü, gerek yukarda bahsettiğimiz konularda gerekse namaz, oruç gibi diğer konularda Ruhsatları kullanmaya hiç kimseyi muhtaç etmesin, Azimet olan her şeyi tam olarak yerine getirmeye hepimizi muvaffak eylesin.
24/07/2024 Araklı
Süleyman Ramazanoğlu