Hamas’ın Yahya Sinvar’ı Başkan Olarak Seçmesindeki İnce Mesajlar

Dr. İbrahim Hammami  

06/08/2024

Hamas bu gece, merhum İsmail Heniyye’nin yerine Yahya Sinvar’ı oybirliğiyle siyasi bürosunun başkanı olarak “seçtiğini” duyurdu. Bu seçim, Heniyye’nin Tahran’da suikasta maruz kalmasından sadece bir hafta sonra ve özellikle son birkaç gün içinde bu pozisyon için birçok isim konuşulurken yapıldı. Sinvar ne kıdem olarak hareketin en eskisi ne de en yaşlısı idi; peki neden o seçildi?

Hızla değişen olayları izleyen hiçbir gözlemci, bu seçimin taşıdığı önemli mesajlardan bazılarını gözden kaçırmaz:

– Hızlı ve oybirliğiyle yapılan seçim, Hamas’ın en zorlu şartlarda bile canlılığını ve tüm sahalarda iletişim kabiliyetini gösteren bir mesajdır.

– Bu seçim, aynı zamanda hareketin içindeki birliğine dair bir mesajdır.

– Hamas bu seçimle önceliklerini belirledi: Askeri liderlik siyasi liderliğin önünde olacak.

– Bu seçim, işgale karşı bir meydan okuma ve sahadaki savaşçıların arkasında durma mesajıdır.

– Bu seçimle Hamas, başka bir lideri misafir eden herhangi bir devlete, uluslararası baskı ve tehditlere maruz kalmadan, farklı bir çözüm sunmuş oldu.

– Aynı zamanda, Hamas, büro başkanını korumak için ek düzenlemelere gerek kalmadan, Gazze tünellerinin Beyrut, Şam veya Tahran gibi bölge başkentlerinden daha güvenli olduğunu ispatlamış oldu.

– Bu tercih, uluslararası hukuk sistemine olan güven kaybı ve bazen çaresiz, bazen de komplo ihtiva eden bir duruşu sergileyen ince bir mesajdır.

– Ayrıca, Arap dünyasının ihanetine karşı duyulan hayal kırıklığını ve İran ile yakınlaşma arzusunu ifade eden bir mesajdır; zira Sinvar, İran ile ilişkileri güçlendirme konusunda en hevesli olanlardan biridir.

– Bu adım, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, mağdur ile zalimi eşit tutmaya çalışmasına karşı bir hamledir. Eğer mahkeme, hareketin lideri için tutuklama emri çıkarmaya karar verirse, Gazze ve tünelleri onların kararının önünde olacaktır; böylece herhangi bir devleti zor duruma sokmadan ya da liderin ziyaret ettiği bir ülke rahatsız edilmeden fiili durum oluşacak.

– Ateşkes anlaşması müzakereleriyle ilgili olarak ise, en önemli ve net mesaj şu an karar verme gücünün de Gazze ve sahada olduğu gerçeğidir; orada onlarla iletişim kurup müzakere edin mesajıdır.

2015 yılında Gazze’deki Jakar Caddesi’ni hatırlıyor musunuz? Bu seçim, savaş suçlusu Netanyahu ve faşist hükümetine karşı bir meydan okuma ve kışkırtma mesajıdır; dünyada Sinvar kadar nefret ettikleri başka kimse yoktur. Sadece bu tercih, Hamas’ın verdiği tek mesaj olsaydı bile yeterli olurdu!

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu

07/08/2024  OF

Mütercimin Notu:

Hamas’ın, İran’da İsmail Haniye’nin bir komplo sonucu şehid edilmesine rağmen, İran’a toz kondurmayıp sessiz kalması, tavır koymaması normal midir? diye soran arkadaşlarımız var. Evet böyle bir sorunun sorulmasını tabii karşılamak gerekir. Halid Meşal Bey benzer bir soruya verdiği cevapta bunu izah etmeye çalışıyor.
Harpler sadece silahlarla olmuyor; stratejik ve taktik savaşlar zannedildiğinin aksine, bazen bilineni bilmemezlikten gelmeyi gerektirdiğini de bilmeliyiz.
Mesela,
İran’ın Gazze ve Kudüs’e olan göstermelik desteği proğramlanmış bir destektir. Bu sebeple İran’ın Hamas’ı destekler görünmesine ABD, Batı ve Terörist İsrail bile müsamaha ediyor; Türkiye’nin aynı rolü oynamasına ise asla müsamaha etmiyorlar. Bunu Hamas da biliyor. Fakat bilmez görünmeye ihtiyacı var; bu pozisyonu bile kullanmak istiyor. Rahmetli İsmail Haniye İran taraftarı, Halid Meş’al Beyin ise daha dengeli görünmesinin sebebi budur. Yeni seçilen lider Yahya Sinvar’ın radikal bir İran taraftarı olduğu bile söyleniyor. Planlar, strateji ve taktikler düşündüğümüzden çok farklı olabiliyor.
İran kaderin akışına ters kürek çekiyor. Elbette İran içinde derin ve etkili güçler vardır; Bu güçlerin bazıları siyonist emperyalizmin oyuncağı olduğu için itibar kayıpları hızla yükselecek. Gazze ve Müslümanlar ise itibar ve güç kazanacak inş.
Bu vesile ile Deniz Ülke Arıboğan Hanımın, aşağıda linkini verdiğim yorumunu, ufuk açıcı bulduğum için dinlemenizi tavsiye ediyorum:👇

https://youtube.com/watch?v=a4xU5MfyH18&si=iHcD6SsG7LIk_g2w

Ahmet Ziya İbrahimoğlu

رسائل حماس في اختيارها للسنوار رئيساً لها

د. إبراهيم حمّامي

06/08/2024

أعلنت حماس الليلة عن “اختيارها” ليحيى السنوار رئيساً لمكتبها السياسي خلفاً لاسماعيل هنية رحمه الله، وبالإجماع…

الاختيار جاء بعد اقل من اسبوع على اغتيال هنية في طهران، والإعلان جاء مفاجئاً خاصة أن أسماء كثيرة تم تداولها في الأيام القليلة الماضية كمرشحين محتملين لذلك الموقع…

ليس السنوار هو الأقدم تراتبياً ولا الأكبر سناً، فلماذا تم اختياره؟

لا يفوت أي مراقب للأحداث والأوضاع المتسارعة جداً ملاحظة عدد من الرسائل الهامة التي يمكن قراءة بعضها في هذا الاختيار:

– سرعة الاختيار وبالاجماع هو رسالة تثبت حيوية حماس وقدرتها على التواصل في أحلك الظروف ومع كل الساحات

– وهي رسالة ايضاً عن وحدة الحركة الداخلية

– حماس بهذا الاختيار تكون قد حددت أولوياتها: العسكري قبل السياسي

– هي رسالة تحدي للاحتلال وتأكيد على المواجهة والوقوف خلف مقاتليها في الميدان

– بهذا الاختيار تكون حماس قد رفعت الحرج عن أي دولة مضيفة لأي رئيس آخرلها، تتعرض من خلال تلك الاستضافة للضغوطات والتهديدات الدولية

– وتكون أيضاً قد ارتاحت -نسبياً- من ترتيبات الحماية الإضافية لرئيس مكتبها، فقد أثبتت الوقائع أن أنفاق غزة أكثر أماناً من عواصم المنطقة سواء بيروت أو دمشق أو طهران

– هي أيضاً رسالة فقدان الثقة بالنظام والقانون الدوليين والوقوف موقف العاجز تارة والمتآمر المنحاز تارة أخرى

– وأيضاً فقدان للثقة والشعور بالمرارة من الخذلان والعربي، والتقارب مع إيران التي يعتبر السنوار من أكثر المتحمسين لتعزيز العلاقات معها

– أيضاً هي خطوة تسحب البساط من محكمة الجنايات الدولية التي تحاول المساواة بين الضحية والجلاد، فإن قررت إصدار أوامر اعتقال بحق رئيس الحركة، فغزة وأنفاقها أمامهم، دون إحراج اي دولة قد تستضيف أو يزورها رئيس الحركة

– أما عن مفاوضات صفقة وقف إطلاق النار فالرسالة الأهم والأوضح الآن أن القرار في غزة وفي الميدان، تواصلوا وتفاوضوا هناك

هل تذكرون شارع جكر -العام 2015 في غزة- هذا الاختيار لا يقل جكراً واستفزازاً ونكاية بمجرم الحرب نتنياهو وحكومته الفاشية الذين لا يكرهون شخصاً في هذا العالم كما يكرهون السنوار ..

وإن كانت هذه هي رسالة حماس الوحيدة لكفتها!