Aynı Delikten İki Defa Isırılmamak İçin ..
Aynı Delikten İki Defa Isırılmamak İçin
Ölümcül hatalar, milletlerin ve toplumların hayatında tekrarlanmamalıdır.
Geçmişi eleştirmek, onu yeniden değerlendirmek ve derslerinden yararlanmak; bir intikam alma veya hesaplaşma değildir. Aksine, anlamak, düzeltmek ve tedbir almak için bir zorunluluktur.
Bu noktada, Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) şu hadisini hatırdan çıkarmamak gerekir:
“Mümin, aynı delikten iki defa ısırılmaz.” (Buhârî ve Müslim)
Aynı şekilde, meşhur bir halk atasözü de şöyle der: “Tecrübe edilmiş bir şeyi yeniden deneyen, aklını kaybetmiş demektir.”
Tarihin tecrübelerinden ve derslerinden yararlanmak, tabii bir sünnettir. Milletlerin tarihi, sadece eğlenmek veya hoş vakit geçirmek için okunmaz; bilakis ibret almak ve hakikatleri çıkarıp değerlendirmek için incelenmelidir.
Bu sözleri, Suriye halkının 8 Kasım 2011’de başlayan kutlu devriminden önceki acı dolu yakın tarihine baktıkça söylüyorum. O günlerin yıkıcı ve ölümcül etkilerini hâlâ görüyoruz:
- Endülüs’teki Engizisyon mahkemelerinin dahi bilmediği türden zindanlar: Tedmur (Palmira), Seydnaya ve sayısız güvenlik şubesi hapishaneleri…
- İnsan mezbahaları ve presleri…
- Yüzbinlerce kişinin idam edilmesi, kaybolması ve yaralanması…
- Ülkenin yarısından fazlasının dünyanın dört bir yanına dağılması…
- Taşın, ağacın ve hiçbir şeyin zarar görmekten kurtulamadığı bir yıkım…
Bu içler acısı duruma nasıl geldiğimizi araştırmak, ne bir lüks ne de gereksiz bir entelektüel uğraştır. Bilakis, kaçınılmaz bir zorunluluktur ki bu felaketi tekrar yaşamayalım ve acılarımızı sürekli tazelemeyelim.
Geçmişin Hatalarından Ders Çıkarmak
Geçmişi anlamak için, 1940’lı yıllarda Lazkiye’de gerçekleşen bir toplantıya bakmamız gerekir. Bu toplantıya, bilinen bir mezhebin önde gelen ideologlarından üç isim katıldı:
1. Dr. Vehîb el-Ğânim
2. Şair Süleyman el-Îsâ
3. Düşünür Zekî el-Arsûzî
Bu toplantı, İskenderun Sancağı’ndan olan bu şahısların mezheplerinin geleceğini değerlendirdiği bir müzakereydi. Görüşmelerin sonunda, şu önemli tavsiyeler ve teklifler ortaya çıktı:
1. Mezhepten olan kişilerin, Suriye’deki sivil yönetim birimlerinde liderlik pozisyonlarına gelmeleri için çeşitli yöntemlerle (burada detaylarına girmeye gerek yok) sistemli bir plan oluşturulması.
2. Mezhep mensuplarının, zorunlu askerlik yerine gönüllü askerlik yoluyla orduya katılmaya teşvik edilmesi.
Bu plan, kararlılıkla uygulanmaya konuldu. Sonuç olarak, kısa süre içinde ordunun, silahın ve güvenlik teşkilatlarının belirli bir mezhebin kontrolüne geçtiğini gördük. Ülkenin kaderini belirleyen askeri komiteler ve mezhebi bağlantılı subay grupları ortaya çıktı. Görüntüyü tamamlamak adına, diğer azınlıklardan bazı isimlerin de bu projeye dâhil edilmesi sağlandı.
Öte yandan, nüfusun %80’ini oluşturan Sünnî çoğunluk; zillete, özgürlüğünün elinden alınmasına ve hatta varlığının hedef alınmasına mahkûm edildi.
Buradan çıkarılacak acı ders şudur: Üçüncü dünya ülkelerinde, orduya, silaha ve güvenlik teşkilatına sahip olan kesim, ülkenin gerçek yöneticisidir.
Seçim sandıklarında demokratik yollarla çoğunluğu elde etmiş olmanız, iktidara gelmenizi garanti etmez. (Cezayir, Mısır ve Tunus’ta olduğu gibi…) Eğer bu sert ve etkili güç araçlarına sahip değilseniz, hiçbir şeyiniz yok demektir. Aksine, sadece başkalarının hırsları ve vicdansızlığı karşısında bir deneme tahtası olursunuz. O zaman sizi, Tedmur ve Seydnaya zindanlarında bir yer ayırtmaya ve hayal bile edemeyeceğiniz türden acılara hazır olmaya mecbur bırakırlar.
Bugün ve gelecekte, hâlâ bu acıların etkilerini yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz.
Peki, artık tarihten ders alıp aynı hataya ikinci kez düşmemeyi öğrenemeyecek miyiz?
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
17.02.2025 Üsküdar
حتى لا نلدغ من جحر مرتين:
إن الأخطاء القاتلة لا ينبغي أن تتكرر في حياة الامم والشعوب.
وإن نقد الماضي وإعادة تقييمه والاستفادة من دروسه ليس تشفيا ولا تصفية حسابات ولكنه ضرورة للفهم والاصلاح والتدارك
ومما بنبغي أن لا يغرب عن البال قول النبي صلى الله عليه وسلم فيما رواه ابو هريرة رضي الله عنه أنه قال: “لا يلدغ المؤمن من جحر واحد مرتين،” متفق عليه
وفي المثل الشعبي المشهور (اللي يجرب المجرب عقله مخرّب).
إن الاستفادة من تجارب التاريخ ودروسه سنة
كونية، وتاريخ الأمم هو سجل نقرأ فيه ليس للتسلية والمسامرة ولكن للاعتبار واستنباط الحقائق والعبر.
أقول هذا وأنا أتأمل ما آل اليه واقعنا السوري المعاصر الأليم قبل قيام ثورة شعبنا المجيدة في ١١/٨ والذي رأينا آثاره المدمرة والقاتلة:
سجون لم تعرفها محاكم التفتيش في الاندلس ولا مثيلاتها: تدمر وصيدنايا وسجون الافرع الامنية التي لا تحصى لكثرنها والمسالخ والمكابس البشرية، والإعدامات التي طالت مئات الآلاف ومثلهم من المفقودين والمصابين، وتهجير أكثر من نصف أهل البلاد في أصقاع الار ض وتحت كل نجم علاوة على التدمير الذي طال الحجر والشجر ولم يستثن شيئا في هذا البلد المنكوب.
إن دراسة أسباب هذا الحال البائس الذي وصلنا اليه لي بدعا من القول أو ترفا في الفكر بل هو ضرورة ملحة حتى لا تتكرر مأساتنا ونتجرع آلامنا كل حين.
إن الاجتماع الثلاثي الذي ضم الدكتور وهيب الغانم والشاعر سليمان العيسى والمفكر زكي الارسوذي في اربعينات القرن الماضي في مدينة اللاذقية وهم من من منظري الطائفة المعروفة ومن مواطني لواء اسكندرون تحديدا قد خرجوا بعد مدراسة وضع الطائفة والنظر في مستقبلها بعدة توصيات ونصائح منها:
١- وضع خطة محكمة لأبناء الطائفة للوصول الى الوظائف والمراكز القيادية في الادارة المدنية في سوريا بالوسائل المختلفة (لاداع لذكرها).
٢- التو جيه للانخراط في مؤسسة الجيش علي سبيل التطوع وليس الخدمة الالزامية المؤقتة.
وتجري الأحداث وفق هذه الخطة المقترجة
التي أخذت طريقها للتنفيذ والعمل الجاد
وبين عشية وضحاها وجد العقلاء في الأمة أن الجيش والسلاح إضافة الى الامن أو أجهزة المخابرات أصبحت بيد أقلية طائفية بعينها وهي تتحكم بمصير البلاد من خلال ما يسمى باللجنة العسكرية وتكتلات الضبات ذوي الانتماءالطائفي المحدد ولا يخفى عليهم أهمية إشراك بعض من الطوانف الاخرى في خدمة المشروع تكميلا للصورة.
وإن الأكثرية التي تشكل ٨٠./. من المواطنين السنة وهم الامة ليس في يدهم سوى تجرع الألام وامتهان الكرامة وسلب الحرية واستهداف الوجود.
إن الدرس الأليم الذي لا ينبغي أن يغرب عن بال العقلاء والغيورين في الأمة مفاده: أن الذي يملك الجيش والسلاح والأمن (في العالم الثالث) هو الذي يحكم فعلا ويملك تقرير مصير البلاد حتى وإن حصلت على غالبية الاصوات في صناديق انتخابات ديمقراطية نزيهة (الجزائر ومصر وتونس…)
وأما من يفقد هذه الادوات المهمة الصلبة المؤثرة فلا يملك شيئا من الأمر شيئا بل عليه أن يجهز نفسه لأن يكون حقل تجارب لأصحاب الاطماع والوحوش البشرية التي فقدت الضمير والأخلاق وما عليه إلا أن يقف على قائمة الانتظار لحجز أما كن في سجن تدمر وصيدنايا واضرابهم وكل مالا يخطر على البال من آلام وشقاء مما لا نزال نشهد آثارها ونكتوي بنارها في داخل البلاد وخارجها حتى يومنا هذا والى حين …
فهل لنا أن نستفيد من دروس التاريخ القريب ولا نلدغ مرتين؟؟؟