Köpeği Öldüreni Öldürün!

Köpeği Öldüreni Öldürün!

Bir zamanlar, çocukları ve kızlarıyla birlikte çobanlık yapan bedevi bir adamın yaşadığı, Onların koyun ve develeri, bir de bunları koruyan köpekleri olduğu rivayet edilir.

Bir gün, mahalleden bir deli adam gelip bekçi köpeğini öldürür. Çocuklar, babalarına koşarak, “Filanca kişi köpeğimizi öldürdü,” derler.
Baba onlara, “Gidin ve köpeği öldüreni öldürün,” diye cevap verir. Çocuklar, babalarının söylediklerini duyar duymaz düşünmeye başlarlar: “Acaba babamız yaşlanıp aklını mı kaybetti? Bir köpeği öldüren için insan mı öldürülür?” Ve babalarının söylediklerini göz ardı ederler.

İki ay kadar sonra, hırsızlar gelip yaşlı adamın develerini ve koyunlarını çalarlar. Çocuklar panik içinde babalarına koşarlar: “Hırsızlar bize saldırdı, develerimizi ve koyunlarımızı çaldılar!” derler.
Baba yine aynı cevabı verir: “Gidin ve köpeği öldüreni öldürün.”
Çocuklar bir kez daha babalarının aklını yitirip yitirmediğini sorgularlar: “Biz hırsızları anlatıyoruz, o ise hala köpeği öldüreni öldürmemizi söylüyor.”

Bir süre sonra, başka bir kabile gelip adamın kızını kaçırıp alır. Çocuklar yine babalarına koşarlar: “Kızımızı kaçırdılar, bize saldırdılar, şerefimizi ayaklar altına aldılar!” derler.
Baba onlara yine aynı şekilde cevap verir: “Gidin ve köpeği öldüreni öldürün.”
Çocuklar, babalarının başına ne geldiğini anlamaya çalışırlar: “Acaba babamız delirdi mi, yoksa sihir mi yapıldı? Ne oldu ona?” Ardından, en büyük oğlu karar verir: “Babamı dinleyeceğim, ne olacaksa olsun.” Kılıcını kuşanır, köpeği öldüren kişinin peşine düşer ve onu öldürür.

Köpeği öldüreni öldürdüklerini duyuran haberler, her yeri sarar. Hırsızlar, “Eğer köpeği öldüreni öldürdülerse, bize ne yapmazlar, biz de develeri ve koyunları çalmıştık,” diyerek gece karanlığında gizlice gelip develeri ve koyunları sahibinin bahçesine geri bırakırlar. Aynı şekilde, adamın kızını kaçıran kabile de, “Eğer bir adam köpeği öldüreni öldürdüyse, bize ne yapmazlar, biz de kızlarını almıştık,” diyerek kızı geri getirir ve ona kendi kabilelerinden bir adamla nişan yaparlar.

O zaman çocuklar, babalarının ne kadar akıllı olduğunu anlarlar ve babalarının delirmediğini, aksine ne kadar büyük bir bilgelik gösterdiğini fark ederler.

Ders:
Eğer bazı haklarınızı görmezden gelirseniz, diğerleri gün ortasında bile size saldırmaya cesaret eder. Bu cesaret, onların cesurluğundan değil, sizin suskunluğunuzdan kaynaklanır. Ancak, bu tavır affetmekle tezat teşkil etmez. Affetmek, gücünüz olduğunda anlam taşır. Gücünüz olmadığında affetmek ise, korkaklık ve sefillik olur!

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
12.03.2025 Üsküdar

اقتلوا من قتل الكلب !!

يروى أن رجلا حكيما أعرابيا يعيش مع أبنائه وبناته، لهم إبل وغنم يرعونها، ولهم كلب يحمي الغنم من الذئاب.

وفي يوم من الأيام جاء احد سفهاء الحي وقتل كلب الحراسة، فذهب الابناء الي أبيهم وقالوا له إن فلانا قتل كلبنا

فقال اذهبوا واقتلوا من قتل الكلب، فجلس أبناؤه يتشاورون هل ينفذون أمر أبيهم بقتل قاتل كلبهم ام لا، ثم اجمعوا على أن أبيهم كبر وأصابه الخرف في عقله فكيف يقتلون إنسانا بكلب وأهملوا أمر أبيهم.

وبعد مرور شهرين أو يزيد قليلا هجم اللصوص وساقوا إبل وغنم الشيخ الحكيم، ففزع أبناؤه اليه وقالوا إن اللصوص هجموا علينا وساقوا الإبل والغنم.

فرد عليهم أبيهم: اذهبوا واقتلوا من قتل الكلب.

فقال ابناؤه مجددا، ان هذا الرجل أصابه الجنون، نحن نحدثه عن اللصوص وسرقة الإبل والغنم وهو يقول اقتلوا قاتل الكلب،

وبعد فترة قصيرة هجمت عليهم قبيلة اخرى وسبوا إحدى بنات الشيخ وساقوها معهم، ففزع الأولاد إلى أبيهم وقالوا سُبيت إختنا وهاجمونا واستباحوا شرفنا

فقال لهم أبوهم اقتلوا من قتل الكلب.
فجلس الأولاد يفكرون في أمر هذا الشيخ الكبير: هل جن أم أصابه سحر أم ماذا، فقام إبنه الأكبر وقال سأطيع أبي ولنرى ما سيكون فقام, إلى سيفه وحمله وذهب إلى قاتل كلبهم فقتله، فطارت أخبار قتلهم لقاتل كلبهم، وطافت الأفاق، فقال اللصوص إن كانوا قتلوا قاتل كلبهم فكيف سيفعلون بنا وقد سرقنا إبلهم وغنمهم، وفي عتمة الليل تسلل اللصوص وأعادوا الإبل والغنم الى مراعي الرجل، وعلمت القبيلة المغيرة السابية لبنت الرجل بقتلهم قاتل كلبهم فقالوا إن كانوا قتلوا رجل بكلب فماذا سيفعلون معنا وقد سبينا بنتهم فاعادوا البنت وخطبوها لابن شيخ قبيلتهم.

وعندها جلس أبناء الرجل وفهموا حكمة أبيهم وأنه لم يخرف.

العبرة …

عندما تغض الطرف عن بعض حقوقك سيتجرأ الآخرون على سرقتك في وضح النهار، لا لشجاعة منهم وإنما سكوتك هو الذي منحهم التطاول عليك دون حياء أو خوف
وهذا ليس متناقضا مع العفو
العفو مقرون بالمقدرة
ولا يسمى عفواً إن كان مع عجز بل يُسمى جبناً وذُلاً!!!