Ramazanda Sadaka ..
Ramazan’da Sadaka
Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi günahı söndürür. Sadaka, Rabbin gazabını söndürür. Sadaka, kıyamet günü sahibine gölgelik olur. Sadakanın bunlar dışında da birçok büyük fazileti vardır. Şüphesiz ki Ramazan, cömertlik ve sadaka ayıdır; hayır ve itaat ayıdır. Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- insanların en güzel ahlaklısı ve en çok ibadet edeniydi. Ramazan ayında ise bu hususta daha da ileri giderdi.
Ramazan’da Sadakanın Fazileti
İbn Receb el-Hanbelî -Allah ona rahmet eylesin- şöyle demiştir:
“Oruç ile sadakanın bir araya gelmesi, cenneti kazanmanın sebeplerindendir. Nitekim Hz. Ali -Allah ondan razı olsun- Rasulullah’tan -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: ‘Cennette öyle köşkler vardır ki, içleri dışlarından, dışları ise içlerinden görünür.’ Sahabeler, ‘Ey Allah’ın Rasulü, bunlar kimler içindir?’ diye sordular. Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: ‘Sözü güzel olan, yemek yediren, orucu devam ettiren ve insanlar uykuda iken namaz kılan kimseler içindir.’”
Bütün bu güzel hasletler Ramazan ayında birleşir. Mümin, bu ayda hem oruç tutar, hem gece namazı kılar, hem sadaka verir, hem de güzel sözlü olur. Zira Ramazan’da oruç tutan kimse, boş sözlerden ve çirkin lakırdılardan sakınır.
Oruç, namaz ve sadaka, sahibini Allah Teâlâ’ya ulaştırır. Selef âlimlerinden biri şöyle demiştir:
“Namaz, sahibini yolun yarısına ulaştırır. Oruç, onu sultanın kapısına götürür. Sadaka ise onun elinden tutarak sultanın huzuruna sokar.” (Latâifu’l-Maârif)
İbn Kayyim el-Cevziyye -Allah ona rahmet eylesin- de şöyle demiştir:
“Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- insanların en cömerdiydi. Ramazan ayında ise daha da cömert olurdu. Bu ayda sadaka ve iyilikte bulunmayı, Kur’an okumayı, namaz kılmayı, zikir yapmayı ve itikâfa girmeyi artırırdı.” (Zâdü’l-Meâd)
Sahabe-i kiramın en çok dikkatini çeken hususlardan biri de Peygamber Efendimiz’in -sallallahu aleyhi ve sellem- Ramazan’daki cömertliğiydi. Cömertlik, ihtiyaç sahibine hakkını vermektir. İsraf ise sınırı aşmaktır ve çoğu zaman yerli yerinde olmaz.
Yine İbn Kayyim el-Cevziyye -Allah ona rahmet eylesin- şöyle demiştir:
“Cömertlik ile israf arasındaki fark şudur: Cömert kişi hikmet sahibidir, malını yerli yerince harcar. İsraf eden kişi ise saçıp savurur. Bazen isabet eder, fakat çoğu zaman isabet etmez.” (er-Rûh)
Hz. Enes bin Mâlik -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir:
“Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- insanların en güzel ahlaklısı, en cömerdi ve en cesuru idi.” (Buhârî ve Müslim)
Hz. İbn Abbas -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir:
“Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- insanların en cömerdiydi. En cömert olduğu zaman ise Ramazan’dı. Çünkü Cebrail -aleyhisselam- her gece ona gelir ve onunla Kur’an’ı müzakere ederdi. Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, hayırda esen rüzgardan bile daha cömertti.” (Buhârî ve Müslim)
Buhârî’nin bir diğer rivayetinde İbn Abbas -Allah ondan razı olsun- şöyle demiştir:
“Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem- hayırda insanların en cömerdiydi. En cömert olduğu zaman ise Ramazan ayıydı. Çünkü Cebrail ona her gece gelir, onunla Kur’an’ı müzakere ederdi.”
İbn Hacer el-Askalânî -Allah ona rahmet eylesin- bu hadis hakkında şöyle demiştir:
“Bu cömertliğin sebebi, Ramazan’ın fazileti, Kur’an’ın inmiş olması, Cebrail’in gelişi ve müzakerenin olmasıdır. Hadiste geçen ‘gönderilen rüzgar’ ifadesi, Rasulullah’ın cömertliğinin sürekliliğine ve herkesin bundan faydalanmasına işaret eder. O, cömertlikte rüzgardan bile daha hızlıydı.” (Fethu’l-Bârî)
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
14.03.2025 Üsküdar
الصدقة في رمضان
الصدقة تطفئ الخطيئة كما يُطفئ الماء النار، والصدقة تُطفئ غضب الرب، والصدقة تظلل صاحبها يوم القيامة، وغير ذلك من الفضائل العظيمة للمتصدق، ومما لا شك فيه أن رمضان هو شهر الجود والصدقة، وشهر الخير والطاعة، وقد كان نبينا – صلى الله عليه وسلم- أحسن الناس خُلقاً وأكثرهم طاعة، وكان يزيد في رمضان أكثر من غيره.
فضل الصدقة في رمضان
قال ابن رجب الحنبلي- رحمه الله تعالى-: “الجمع بين الصيام والصدقة من موجبات الجنة، كما في حديث علي -رضي الله عنه- عن النبي -صلى الله عليه وسلم- قال: “إن في الجنة غرفا الجنة غرفًا، يرى ظهورها من بطونها، وبطونها من ظهورها، قالوا: لمن هي يا رسول الله؟ قال: لمن طيب الكلام، وأطعم الطعام، وأدام الصيام، وصلى بالليل والناس نيام”
وهذه الخصال كلها تكون في رمضان، فيجتمع فيه للمؤمن الصيام، والقيام، والصدقة، وطيب الكلام فإنه ينهى فيه الصائم عن اللغو والرفث.
والصيام والصلاة والصدقة توصل صاحبها إلى الله عز وجل.
قال بعض السلف: الصلاة توصل صاحبها إلى نصف الطريق، والصيام يوصله إلى باب الملك، والصدقة تأخذ بيده فتدخله على الملك.”( لطائف المعارف)
وقال ابن القيم -رحمه الله-: “وكان النبي -صلى الله عليه وسلم- أجود الناس، وأجود ما يكون في رمضان، يُكثر فيه مِن الصدقة والإحسان وتلاوة القرآن والصلاة والذكر والاعتكاف.” (زاد المعاد) .
ومن أكثر ما لفت أنظار الصحابة -رضي الله عنهم- جودَه – صلى الله عليه وسلم- في رمضان، والجود هو إعطاء ما ينبغي لمن ينبغي، وليس كالسرَف والذي هو مجاوزة الحد وقد لا يصادف موضعه.
قال ابن القيم -رحمه الله-: “والفرق بين الجود والسرف أن الجواد حكيم يضع العطاء مواضعه، والمسرف مبذر وقد يصادف عطاؤه موضعه وكثيرا لا يصادفه.” (الروح).
و عن أنس بن مالك -رضي الله عنه- قال: ((كان النبي -صلى الله عليه وسلم- أحسنَ الناس وأجودَ الناس وأشجعَ الناس)). (رواه (البخاري ومسلم .
وعن ابن عباس -رضي الله عنه- قال: ((كان رسول الله -صلى الله عليه وسلم- أجود الناس وكان أجود ما يكون في رمضان حين يلقاه جبريل وكان يلقاه في كل ليلة من رمضان فيدارسه القرآن فلرسول الله صلى الله عليه وسلم أجود بالخير من الريح المرسلة)). رواه البخاري ومسلم.
وفي رواية للبخاري: عن ابن عباس رضي الله عنهما قال: كان النبي -صلى الله عليه وسلم- أجودَ الناس بالخير، وأجود ما يكون في شهر رمضان ؛ لأن جبريل كان يلقاه في كل ليلة في شهر رمضان.
قال الحافظ ابن حجر -رحمه الله-: “فبمجموع ما ذكر من الوقت [وهو رمضان] والمنزول به [وهو القرآن]، والنازل [وهو جبريل] والمذاكرة حصل المزيد في الجود…ومعنى “المرسلة” أي: المطلقة، يعني: أنه في الإسراع بالجود أسرع من الريح، وعبَّر بالمرسلة إشارة إلى دوام هبوبها بالرحمة، وإلى عموم النفع بجوده كما تعم الريح المرسلة جميع ما تهب عليه.”
(فتح الباري)