Resulullah’ın (sav) Ramazanda İtikafa Girmesi ..

Resûlullah’ın ﷺ Ramazan’ın Son On Gününde İtikâfa Girmesi

Müminlerin annesi Âişe -radıyallahu anhâ- şöyle buyurmuştur: “Nebî ﷺ, vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününde itikâfa girerdi. Onun ardından hanımları da itikâfa girmeye devam ettiler.” (Buhârî ve Müslim)

İtikâf, ilim ehlinin icmâı ile sünnettir. Bazı fıkhî mezhepler, Ramazan’ın son on gününde itikâfı “müekked sünnet” (kuvvetli sünnet) olarak görmüşlerdir. Eğer itikâf adanmışsa (nezredilmişse) farz olur.

İtikâfın sünnet oluşuna delil olarak şu âyet gösterilmiştir:
“Evimi, tavaf edenler, itikâfa girenler, rükû ve secde edenler için temizleyin.” (Bakara, 125)

Resûlullah ﷺ, Allah Teâlâ’ya yaklaşmak için ibadette büyük bir gayret gösterirdi. Bu gayretin bir nişânesi de, Ramazan’ın son on gününde itikâfa girmesiydi. Çünkü itikâf, Kadir Gecesi’ni aramak, nefsini yalnızca Allah’a adamak, oruç, namaz ve zikirle O’na yönelmek için bir vesileydi.

Bu hadiste, Müminlerin annesi Âişe -radıyallahu anhâ-, Resûlullah’ın ﷺ Ramazan’ın son on gününde itikâfa girdiğini haber vermektedir. Bu on gün, Ramazan’ın yirmi birinci gecesiyle başlardı.

İtikâfın Manası ve Hükmü

Lügatte itikâf, bir şeye bağlanmak ve kendini ona adamak demektir. Şer‘î manada ise, Allah Teâlâ’ya yaklaşmak maksadıyla mescitte bir müddet kalmaya niyet etmektir. Bu, gece de olabilir, gündüz de. Resûlullah ﷺ, her Ramazan’ın son on gününde bu hâl üzere kalmış ve vefat edinceye kadar bu ibadeti terketmemiştir.

Resûlullah’ın ﷺ vefatından sonra hanımları da itikâfa devam etmişlerdir. Nitekim Buhârî, Âişe -radıyallahu anhâ-’dan şöyle nakletmiştir: “Nebî ﷺ ile birlikte hanımlarından bazıları da itikâfa girerdi.” Bu, hem O’nun sağlığında hem de vefatından sonra böyle devam etmiştir.

Başlangıçta Resûlullah ﷺ, Ramazan’ın başında ve ortasında da itikâfa girmiş, ancak sonrasında bu ibadeti özellikle Ramazan’ın son on gününe tahsis etmiştir. Bunun hikmeti ise, Kadir Gecesi’ni idrâk etme arzusudur.

Bu hadis, kadınların da şer‘î ölçüler çerçevesinde mescitlerde itikâfa girmelerinin câiz olduğuna delâlet etmektedir.

İtikâfın Fazileti ve Önemi

İtikâf, sahih hadislerle de sabittir. Abdullah bin Ömer -radıyallahu anhümâ-’nın rivayetine göre, “Resûlullah ﷺ, Ramazan’ın son on gününde itikâfa girerdi.” (Buhârî ve Müslim)

Ebu Hüreyre -radıyallahu anh-’ın nakline göre ise, “Resûlullah ﷺ her Ramazan’da on gün itikâfa girerdi. Fakat vefat yılı olan son Ramazan’da yirmi gün itikâfa girdi.” (Buhârî)

Bu durum, insanın Allah’a kullukta daha fazla gayret göstermesi gerektiğine işaret eder. Ömür ilerledikçe ibadette daha da derinleşmek ve Allah’a yönelmek icap eder. Çünkü ölüm yaklaştıkça, kişinin Rabbine olan ihtiyacı da artar.

İtikâfın Hikmeti ve Ruhî Tesiri

İtikâfın pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
• Allah ile manevî bağı kuvvetlendirmek,
• Amelleri ihlâsla yerine getirmek,
• Dünyevî meşgalelerden uzaklaşarak ibadete yönelmek,
• Nefsi terbiye etmek ve hevâ ile mücadele etmek,
• Günlük hayatın dağınıklığından sıyrılarak kalbi Allah’a bağlamak,
• Zikri, duayı ve tefekkürü artırmak suretiyle ruhu arındırmak,
• Dünyanın aldatıcı süslerinden uzaklaşarak kalbi Allah’a döndürmek.

Nitekim İbn Kayyim -rahimehullah- itikâf hakkında şöyle buyurur:

“İtikâfın ruhu ve hakikati, kalbin Allah’a bağlanması, O’na yönelmesi, insanlarla meşguliyetten sıyrılarak O’nun zikri ve sevgisiyle dolmasıdır. Kulun tüm endişeleri Allah rızasını kazanmaya yönelince, artık kalbi Allah’a ait olur. Böylece Allah’a olan ünsiyet, insanlarla olan ülfete galip gelir. İşte bu hal, kabirde yalnız kaldığında ona yoldaş olacak en büyük azıktır. Çünkü itikâf, insanı Allah’a yaklaştıran en üstün vesilelerden biridir.”

Allah Teâlâ, bizleri de itikâfın ruhunu idrâk eden ve bu ibadetten nasiplenen kullarından eylesin.

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
26.03.2025 Üsküdar

اعتكاف الرسول ﷺ في العشر الأواخر من رمضان

عن عائشة أم المؤمنين -رضي الله عنها- أنَّ النبيَّ ﷺ كانَ يَعْتَكِفُ العَشْرَ الأوَاخِرَ مِن رَمَضَانَ حتَّى تَوَفَّاهُ اللَّهُ، ثُمَّ اعْتَكَفَ أزْوَاجُهُ مِن بَعْدِهِ. (صحيح البخاري ومسلم)

والاعتكاف “سنة” بإجماع أهل العلم، ويرى بعض المذاهب الفقهية أنه “سنة مؤكدة” في العشر الأواخر من رمضان. و يجب الاعتكاف إذا كان منذورا.
والدليل على سنيته قوله: {أَن طَهِّرَا بَيْتِيَ لِلطَّائِفِينَ وَالْعَاكِفِينَ وَالرُّكَّعِ السُّجُودِ} [سورة البقرة، 125] .

كان النَّبيُّ ﷺ يَجتهِدُ في العِبادةِ للتَّقرُّبِ إلى اللهِ جلَّ وعَلَا، ومِن ذلك: اعتِكافُه في العَشْرِ الأواخِرِ مِن رَمَضانَ؛ الْتِماسًا لِليلةِ القَدْرِ، ولِيَكُونَ مُنقطِعًا للهِ تعالَى بالصَّومِ والصَّلاةِ والذِّكرِ، وغيرِ ذلك.
وفي هذا الحَديثِ تُخبِرُ عائِشةُ أُمُّ المُؤمِنين أنَّ النَّبيَّ ﷺ كان يَعتكِفُ العَشْرَ الأوَاخِرَ مِن رَمَضَانَ، ويكونُ مَبدأُ تلك العشْرِ مِن لَيلةِ الحادي والعِشْرين.

والاعتكاف لغة: لزوم الشيء وحبس النفس عليه، أما المقصود بالاعتكاف في اصطلاح الشرع فهو: “المكث في المسجد بنية التقرب إلى الله سبحانه وتعالى ليلًا كان أو نهارًا، وقد ظَلَّ النَّبيُّ ﷺ على هذه الحالِ يَعتكِفُ كلَّ رَمَضَانَ العَشْرَ الأواخِرَ منه ولم يَنقطِعْ عنه حتَّى تَوفَّاه اللهُ، ثُمَّ اعتَكَف أزواجُ النَّبيِّ ﷺ مِن بعدِه مِثلَ اعتكافِه في العَشْرِ الأواخِرِ مِن رَمَضانَ في المسجدِ، وقدْ رَوى البُخاريُّ عن عائِشةَ رَضِيَ اللهُ عنها: «أنَّ النَّبيَّ ﷺ اعتكَفَ معه بعضُ نِسائِه»؛فكان اعتكافُهنَّ في حَياتِه وبعْدَ مَماتِه ﷺ.
وكان النَّبيُّ ﷺ قد اعْتَكَف مِن رَمَضانَ أوَّلِه وأوسطِه، ثمَّ استَقرَّ به الاعتكافُ في العَشْر الأواخِرِ طَلَبًا للَيلةِ القَدْرِ.
وفي الحديثِ: مَشروعيَّةُ اعتِكافِ النِّساءِ في المساجِدِ بالضَّوابِطِ الشَّرعيَّةِ.
وقد جاء الاعتكاف في أحاديث أخرى صحيحة، منها : كان النبي ﷺ يعتكف في العشر، كما في حديث ابن عمر -رضي الله عنهما- قال: ((كان رسول الله ﷺ يعتكف العشر الأواخر من رمضان)). متفق عليه.

وعن أبي هريرة  قال كان النبي ﷺ يعتكف في كل رمضان عشرة أيام، فلما كان العام الذي قبض فيه اعتكف عشرين يومًا. رواه البخاري.
يعني: مزيدًا من الاجتهاد في طاعة الله تعالى ، فالإنسان يجد ويجتهد وكلما مضى عليه عمر أكثر وأطول ينبغي أن يكون أكثر مبالغة وإقبالاً على الله تعالى وعبادة له؛ لقرب الرحيل.

وللاعتكاف فوائد كثيرة أهمها: زيادة الصلة الإيمانية بالله، وإخلاص العمل له، والتفرغ لعبادته وطاعته، وتربية النفس وجهاد الهوى، والبعد عن الصوارف والشواغل، والإكثار من أنواع العبادات التي تزكي النفس، وتجعل المرء أكثر قدرة على مواجهة فتن الحياة، ولهذا كان مقصود الاعتكاف وروحه كما يقول ابن القيم رحمه الله: “عكوف القلب على الله تعالى، وجمعيته عليه، والخلوة به، والانقطاع عن الاشتغال بالخلق والاشتغال به وحده سبحانه، بحيث يصير ذكره وحبه، والإقبال عليه في محل هموم القلب وخطراته، فيستولي عليه بدلها، ويصير الهم كله به، والخطرات كلها بذكره، والتفكر في تحصيل مراضيه وما يقرب منه، فيصير أنسه بالله بدلا عن أنسه بالخلق، فيعده بذلك لأنسه به يوم الوحشة في القبور حين لا أنيس له، ولا ما يفرح به سواه، فهذا هو مقصود الاعتكاف الأعظم“.