Geleneksel Olmayan Bayramlar ve Fıkhi Düşüncemiz ..

Geleneksel Olmayan Bayramlar ve Fıkhî Düşüncemiz

İslâm’ın azametini, teorik mükemmeliyetini ve amelî olarak hayranlık uyandıran yapısını idrak etmek için, kelâm, fıkıh ve dilin temel meselelerini öğrenmek, Kur’ân ve Sünnet hakkında asgarî bir bilgi sahibi olmak kâfidir. Bu, isteyen her Müslümana açıktır. Sonrasında ise Resûlullah’ın (sallâllâhu aleyhi ve sellem) sîretine ve ashâb-ı kirâmın, bilhassa Hulefâ-i Râşidîn’in hayatına göz gezdirmek gerekir.

Ashâb-ı kirâm ve Hulefâ-i Râşidîn’in fetvâları, kararları, tutumları ve fıkhî görüşleri, İslâm’ın zamanın akışına rağmen nasıl dinamik ve akıcı bir sistem olduğunu gösteren parlak örneklerle doludur. Bu hakikati en iyi temsil edenlerden biri, sayısız meziyetlere sahip olan, uzun yıllar Resûlullah’a (sallâllâhu aleyhi ve sellem) yakın olmuş, hilâfeti boyunca önemli siyasî ve içtimai dönüşümlere şahitlik etmiş olan müstesna şahsiyetiyle Hz. Ömer’dir (radıyallâhu anh).

Doğrudur, Hz. Ömer’in fıkhî yorumları, İslâm’ın hâkim olduğu ve büyük bir güç kazandığı bir dönemde şekillenmiştir. Ancak bu güç yalnızca İslâm’ın kılıçlarından ve mızraklarından kaynaklanmamıştır. Aynı zamanda ashâbın zihinlerinde ve gönüllerinde kemâle ermiş olan şer‘î hakikatlerin de bir sonucudur. Bu yüzden, bu tür fıkhî yaklaşımların en fazla tezâhür etmesi gereken zamanlar, zayıflık dönemleridir.

İslâm akîdesinin sağlamlığı, şerîatin kapsamlılığı ve Kur’ân ile Sünnet’in hikmet dolu hitâbı, olağanüstü şahsiyetler yetiştirmiştir. Böylece ashâbın şahsiyetinde sertlik ile yumuşaklık, güç ile merhamet, şiddet ile rikkat bir arada bulunabilmiştir. İslâm’ın insan inşâsındaki etkisi, sert ve çorak çöl coğrafyasının insanlarda oluşturduğu sertlik ve haşinliği bile aşmış ve onları yumuşatmıştır.

Ashâb-ı kirâmın fıkhî anlayışı, sadece ezberledikleri şer‘î hükümlerden ibaret değildi. Onların fıkhı, dinin ruhuna ve maksatlarına dair derin bir kavrayıştan doğmuştu. Bu idrak, bizzat Resûlullah’ın (sallâllâhu aleyhi ve sellem) terbiyesiyle gelişmişti. Meselâ, Hz. Ömer, toplumun maslahatını koruma adına bazı helâlleri yasaklamıştır. Yahudi ve Hristiyan kadınlarla evlenmeyi yasaklaması ve bunu bir fenomen hâline gelen evlilikleri sonlandırmaya kadar götürmesi, buna misaldir. Nitekim Huzeyfe’ye de hanımını boşamasını emretmiştir. Aynı şekilde, Hz. Ömer, bir oturumda üç talâkı, Resûlullah’ın (sallâllâhu aleyhi ve sellem) zamanındaki uygulamadan farklı olarak üç talâk saymıştır. Çünkü insanlar boşanmayı hafife alıyor, aile kurumunun mukaddes bağlarını hiçe sayıyorlardı. Daha pek çok içtihadında da benzer bir maslahat gözetilmiştir.

Hz. Ömer’in ve diğer ashâbın aldığı bu kararlar, şer‘î nassların ruhunu dar bir çerçevede hapseden, onları körü körüne tekrar eden, kelimesi kelimesine taklide dayalı bir anlayışla değil; zamanın ve içtimai şartların değişkenliğini dikkate alan bir perspektifle verilmiştir. Hz. Ömer, nassları sadece lafzî olarak ezberlemiyor, onların maksadını, ümmetin maslahatına uygun şekilde hayata geçiriyordu. Bu bakış açısının en güzel misallerinden biri de Irak topraklarının statüsü konusundaki kararıdır.

Bu kısa giriş, günümüzde karşılaştığımız bazı yeni meseleler ve fıkhî görüşler hakkında değerlendirme yapabilmek için gereklidir. Burada fetvâ makamında olmadığımı ve bu alana müdahale etme niyetinde bulunmadığımı belirtmek isterim. Ancak, meselelere sadece helâl-haram çerçevesinde değil, fıkhî hükümlerin uygulamadaki yansımaları, Müslüman kimliği ve şahsiyetini nasıl şekillendirdiği açısından bakmak gerektiğini düşünüyorum.

Son zamanlarda fıkhî eserleriyle tanınan bir kardeşimiz, yayımladığı bir yazıda, “Dinî bir simge taşımayan gayrimüslim bayramları, meselâ Anneler Günü ve İşçi Bayramı gibi kutlamalar câizdir.” şeklinde bir görüş ortaya koymuştur.

Kendisine duyduğumuz saygı muhafaza edilmekle birlikte, bu tür meselelerdeki fıkhî yaklaşımın, çoğu zaman iyi niyetle de olsa, aslında faydadan çok zarar getirdiğini belirtmek gerekir. Çünkü bu tür fetvâlar, Müslüman’ın ilim yolculuğunun, şer‘î hükümleri teorik bir şekilde öğrenmekle sınırlı kaldığını, o hükümlerin hayata etkisini değerlendirme bilincinin eksik olduğunu göstermektedir. Oysa dinî ilimlerin neticesi, dünya ve âhiret konusunda basiretli Müslümanlar yetiştirmek olmalıdır.

Bu fetvâya dönecek olursak, İslâmî şahsiyetin ve kimliğin belirleyici unsurlarını göz ardı eden bir görüşün, ümmetin maslahatına nasıl uygun düşebileceğini anlamak zordur. Modern meseleler karşısında İslâm’ı şekillendirmeye çalışan bu tür yaklaşımlar, farkında olmadan Müslüman toplumları sürü psikolojisine yönlendirmekte, her geleneksel olmayan unsuru sorgusuz sualsiz benimsemeye yol açmaktadır.

Eğer fıkhî düşüncede bu mantık benimsenirse, o hâlde dinî bir yönü olmayan İspanyol Domates Festivali, Dünya Göçmen Kuşlar Günü, 8 Ekim Dünya Ahtapot Günü ve belki de ileride Eşekler, Katırlar ve Köpekler Günü gibi kutlamalar da câiz sayılacaktır!

Ne yazık ki, Müslüman zihninin bugün fıkhî bir çöküş içinde olduğu, bunun da despotik siyasî sistemlerin mirası olan fikrî durağanlıktan kaynaklandığı açıktır. Günümüzde pek çok kişi, İslâm’ı çağın değerlerine uydurma gayretiyle hareket etmekte, böylece dinin bağımsızlığına zarar vermektedir.

Biz, derin bir İslâmî kültüre sahip, İslâm’ın değerlerini özümseyen ve onları çağdaş meydan okumalar karşısında koruyabilen ilim talebeleri görmek istiyoruz. Onlar, dinin hükümlerini lafızdan değil, gayelerinden ve maksatlarından hareketle anlamalıdır.

İslâm ümmetinin kimliğini ve bağımsız şahsiyetini koruyabilmesi için, meşrû olan birçok şeyden dahi feragat edilmesi gerekebilir. Eğer bu tür kutlamalar, bizi başka milletlerin bir uzantısı hâline getirecekse, İslâm’da bayram kavramının, dünyevî eğlencelerle sınırlı olmayan, ibadetle bütünleşmiş bir anlam taşıdığını unutmamalıyız.

Ve sadece Allah en iyisini, en doğrusunu bilir.

Yazan: Cihad Adlah

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
29.03.2025 Üsküdar

“الأعياد الوافدة وتفكيرنا الفقهي”

لا يحتاج الأمر منا، حتى نطل على عظمة الإسلام، وإحكامه النظري، وإبهاره العملي، أكثر من أن نتعلم أساسيات مسائل العقيدة والفقه واللغة، ومعرفة أساسية بالقرآن والسنة، وهذا متاح لأي مسلم إذا أراد، ومن ثم تصفح سيرة النبي صلى الله عليه وسلم، وسير الصحابة، وخصوصا الخلفاء الراشدين.
لدينا أمثلة ناصعة وساطعة في حياة الصحابة والخلفاء الراشدين، ممثلة بفتاويهم وقراراتهم ومواقفهم وآرائهم الفقهية، على حركية الإسلام وانسيابيته العجيبة، حينما يكون مهيمنا، مع دوران عجلة الزمان، ولعل خير ما يمثل هذه الحقيقة: أمير المؤمنين عمر بن الخطاب، رضي الله عنه وأرضاه، وذلك لأسباب كثيرة منها: شخصيته الفذة، والمواهب التي اكتنزتها، ولصوقه لسنين طويلة بالنبي صلى الله عليه وسلم، وطول مدة خلافته، وما رافق عهده من تغيرات جيوسياسية، بالمعنى السياسي الحديث.
صحيح أن تكييفات سيدنا عمر الفقهية ولدت في ظل هيمنة الإسلام، وفائض القوة الذي انساب، ليس من سيوف الإسلام ورماحه فحسب، بل أيضا من عقول الصحابة وأفئدتهم التي وعت حقائق الشريعة، وهضمتها حتى جرت فيها مجرى الدماء من عروقها، إلا أن هذه التكييفات ينبغي أن تكون أكثر تجليا زمن الضعف.
قوة العقيدة الإسلامية، وشمولية الشريعة، ونباهة الخطاب الإسلامي في القرآن والسنة، صاغت نفوسا بشرية استثنائية، فاجتمعت في شخصيات الصحابة ثنائيات الحزم مع اللين، والقوة مع الرحمة، والشدة مع الرفق، وتفوقت آثار الإسلام، في تشكيل أنفس الصحابة على الجغرافية الصحراوية القاحلة والجرداء التي تورث أبناءها الغلظة والجفوة والشراسة والعدوانية.
الرؤية الفقهية عند الصحابة، ونمثل لها في هذه المقولة بأمير المؤمنين عمر بن الخطاب، لم تشكلها محفوظاتهم من أحكام الشريعة، بقدر ما تشكلت من فهم عميق للدين ومقاصده، نما على يدي رسول الله صلى الله عليه وسلم.
فعمر الفاروق منع في عهده مباحات تحقيقا لمصلحة المجتمع الإسلامي، ومن ذلك منعه الزواج من الكتابيات، بل إنه أمر بعض الصحابة بتطليق نسائهم، كما فعل مع حذيفة، حينما أقبل المسلمون على الزواج من اليهوديات والنصرانيات، وبدأت تتحول إلى ظاهرةٍ الخاسرُ فيها الفتيات المسلمات والأسر المسلمة، وأيضا أمضى عمر الطلقات الثلاث في مجلس واحد على أنها ثلاث لا واحدة، بخلاف ما كان على عهد النبي صلى الله عليه وسلم، وذلك بعدما كثر الطلاق واستهان الناس ببيت الزوجية، ووشائجه المقدسة، وفتاوى كثيرة غيرها.
ولم تكن قرارات عمر، ومن أتى بعده من الصحابة، نابعة من حفظ أصم للنصوص، يخرجها عن إطارها الحركي، ويطبقها تطبيقا حرفيا ببغائيا بدون الالتفات إلى المصلحة الناشئة والمستحدثة في سياق سياسي واجتماعي متغير بحدة.
كان عمر يتابع مصلحة المسلمين التي تقررها النصوص من حيث مقاصدها الكلية، ولم يكن حافظا ببغائيا للنصوص والأحكام، ومن ثم كان عمر يبحث، من وراء آرائه وفتاويه وقراراته، عن حماية هوية الأسرة المسلمة، وشخصية المجتمع المسلم، ومصالحه الاستراتيجية، وهو ما ظهر في مسألة سواد العراق.
الكليمات أعلاه مقدمة مختصرة جدا، لكنها ضرورية، للتعليق على بعض الآراء الفقهية التي نتابعها اليوم بشأن بعض النوازل والحوادث، ولا بد من القول إنني لا أنصب نفسي مفتيا، ولا أتدخل في ما ليس اختصاصي، وإن كنت ألام على عدم كونه اختصاصي، ولا أتحدث من زاوية الحلال والحرام في صورتيهما الضيقة اللتين ترتسمان في بعض فتاوى اليوم، بل أرى الموضوع، كمسلم من جموع المسلمين، في إطار أوسع يتعلق بالهوية والشخصية والخصوصية الإسلامية التي هي إحدى الثمار العملية للأحكام الفقهية.
أحد الإخوة الفضلاء، ممن انتشرت كتبه الفقهية أخيرا، يذكر في منشور له أن كل عيد عند الأمم الكافرة لا يحمل شعارا دينيا فهو جائز مثل عيد الأم والعمال.
مع كل التقدير لشخصه، فإن هذا المنهج في التعامل، فقهيا، مع النوازل والحوادث، وهو منهج منتشر بين طيف كبير من طلبة العلم والمشايخ، يوقع ضررا من حيث أراد النفع، ويعكس حقيقة التردي في العلاقة بين المسلم كطالب علم، وبين النتائج العملية التي ينبغي تحققها في طلب العلم ومخالطة قضايا الشريعة ومسائلها النظرية في العقائد والأحكام والأخلاق والآداب، وهي نتائج يجب، وجوبا عينيا، أن تثمر شبابا متدينين من ذوي الرؤى والبصائر في الدين والدنيا.
وبالعودة إلى “فتوى” صاحبنا نقول يصعب الاهتداء إلى مصلحة شرعية في قول فقهي يغفل عن اعتبارات الشخصية الإسلامية والهوية والخصوصية التي تكاد تضيع تماما بين الفتاوى اللاهثة وراء تكييف الإسلام مع نوازل العصر، بطريقة تحيل المجتمع، من حيث لا تنتبه، إلى جيش من الإمعات يسير، بغير هدى ولا رؤية، وراء كل وافد.
ووفقا لهذا المنهج في التفكير الفقهي، فإن لا مانع، من حيث المبدأ، من احتفالنا بيوم الطماطم الإسباني، الذي لا يحمل صبغة دينية، وباليوم العالمي للطيور المهاجرة، وبيوم الأخطبوط الذي حدد في ٨ أكتوبر، ولا ندري إذا سنلحق بيوم نشهد فيه عيد الحمير والبغال والكلاب، وهذه كلها أيام وأعياد غير دينية، ولا تحمل شعارات طقوسية عند الأمم.
يخشى أحدنا أن العقل المسلم يعيش حالة تهافت فقهي نبت في غياهب الجمود الذي ورثته المجتمعات المسلمة عن آلة الاستبداد السياسي، فصار المسلم ينطلق في تفكيره وطلبه العلم من أساس تبريري، همه جعل الإسلام قابلا لقيم العصر، وليس معزولا عنها.
نريد طلبة علم مثقفين بثقافة إسلامية عميقة، يهضمون قيم الإسلام ويتشربونها، من غير انقطاع عن الواقع الذي يغلي بالصراع الحضاري والفكري.
نريد طلبة علم يتعاملون مع الأحكام انطلاقا من غاياتها لا من حرفيتها، ومن أهدافها لا من حروفها.
ولا نريد طلبة علم يحفظون الأحكام الفقهية وقواعدها، كما يحفظ الأولاد قصائد الشعر الجاهلي وأبيات امرؤ القيس، من غير هضم للمعنى، ولا إدراك للسياق المجتمعي الذي نظمت فيه تلك القصائد.
نريد تثبيت دعائم المجتمع المسلم المتمسك بشخصيته المستقلة، ولا بأس، في سبيل تحقيق هذه الغاية النفسية، أن نسكت عن إقرار كثير من المباحات، إذا ما كان إقرارها يحيلنا إلى تبع لغيرنا، ويحيل فلسفة الاحتفال عندنا إلى طقس موسمي دنيوي منعزل عن سياقه التعبدي والأخروي.
هذا والله أعلم.

(جهاد عدلة).