Türkiye İsrail İle Savaşı Göze Alır mı?

Yeni Şafak / İbrahim Karagül

Türkiye İsrail’le savaşı göze alır. Ama İsrail bunu asla yapamaz! Önce Şam sonra Kudüs. Bence İsrail korkmalı! Bütün dünya “Olağanüstü Meşru Müdahale”nin ilk örneğini gördü.

1- Bundan sonra “Suriye’ye saldıran herkes karşısında Türkiye’yi bulacak.” Tüm zamanların en net, en keskin, en kararlı meydan okuması.

Şam’ın kurtarılması, Türkiye-Suriye-Lübnan arasında neredeyse bir ortak coğrafyanın biçimlenmesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamaları, bizim öteden beri “Türkiye Ekseni” olarak niteliğimiz coğrafya güç haritasındaki değişimin belli bir olgunluk aşamasına geldiğinin ilanıdır.
Açıklama devam etti: “Suriye’nin diğer kısımlarındaki DEAŞ, PKK, PYD gibi terör örgütlerinin de en kısa sürede başı ezilecektir.
Peki bu sözlerin anlamı ne?

BU MEYDAN OKUMA KİMLERE? “MEŞRU MÜDAHALE” NE DEMEK?

2- Türkiye, Suriye muhalefeti ile birlikte Şam’daki rejimi devirmiştir. Yıldırım hızıyla başlayan harekat ülke haritasını büyük oranda bütünleştirmiştir. İsrail işgali ve ABD/PKK varlığı olan bölgeler de kurtarılacaktır.

Türkiye “Olağanüstü Meşru Müdahale”nin ilk örneğini sergilemiş ve dünyanın şaşkın bakışları arasında inanılmaz bir sonuç almıştır.
Birinci cümle doğrudan İsrail’e yöneliktir. Çünkü İsrail, fırsatçılık yapıp, otorite boşluğu var diye Golan’da tampon bölgeyi geçmiş, Şam’a yaklaşmış, Suriye’nin bir bölümünü işgal etmiştir. Bu arada ağır hava saldırıları ile Suriye’nin askeri altyapısını yok etmiştir.
İsrail’in Gazze ve Lübnan’dan sonra Suriye’de başlattığı yeni işgal öncelikle bir yayılmacılıktır, hırsızlıktır. Ama daha önemli bir gerçek var: O da korkudur!

TÜRKİYE İSRAİL İÇİN ARTIK “KORKU”DUR!

İsrail bu işgali Esad zamanında niye yapmadı da şimdi yaptı? Çünkü artık korkuyor. O zaman saldırı ihtimali görmemişti, şimdi görüyor.

O zaman Suriye-İsrail-İran denklemi vardı. Şimdi o denklem yok. Şimdi karşısında “Zinde” bir Suriye gücü, varlığı inşa ediliyor. Bundan sonra çok daha keskin bir düşmanla karşı karşıya kalacak.
İşte tam bu aşamada, “Suriye’ye saldıran karşısında Türkiye’yi bulur” cümlesi bütün bölgenin yeni gerçekliğini ortaya koyuyor. İsrail yayılmacılığının karşısında sadece Suriye halkı ve devleti olmayacak, Türkiye de olacak. Yani Türkiye artık İsrail’e sınır olmuştur. Hep şunu söyledik: “Türkiye Golan’da savunma kalkanı kurmalı”dır. Bu sözler kuracağının işaretidir. Şu anki İsrail işgali de Türkiye Korkusu”dur.

ABD VE İSRAİL’İN ARTIK PKK’YI KORUMA İMKANI KALMAMIŞTIR!

3- İkinci Cümle PKK’nın sahiplerine yönelik. PKK, YPG, DAEŞ ya da her ne olursa olsun, bütün terör örgütleri ABD-İsrail ordusu ve istihbaratı tarafından yönetilir. Türkiye, artık bu örgütlerin sahada ve güçle tasfiye edileceğini ilan etmiştir.
Öyleyse Fırat’ın Doğu’sunda ABD ne baskı yaparsa yapsın, PKK/YPG varlığına izin vermeyecektir. Bu sözler şunu ifade etmektedir: “Siz isteseniz de istemeseniz de, ne kadar sahiplenirseniz sahiplenin biz bu örgütleri ezeceğiz”.
ABD’nin ya da İsrail’in bu aşamadan sonra PKK’yı, YPG’yi koruma imkanı kalmamıştır. PKK üzerinden Suriye’yi bölme imkanı kalmamıştır. Bölge halkının isyanı ile birlikte ABD varlığının da Suriye’de kalma imkanı kalmamıştır.

İRAN ORTADOĞU’YU KAYBETTİ. ABD VE İSRAİL DE KAYBEDEBİLİR!

4- Muhalif güçlere “ABD-İsrail yandaşı” etiketi yapıştıran İran ve unsurlarının tezleri de çöktü. Suriye’yi parçalayanların ABD, İsrail ve PKK olduğu açıkça ortaya çıktı. İran’ın yıllarca, Suriye bütünlüğü değil, bir azınlık rejimini ayakta tutmak için yüzbinlerce insan öldürdüğü de ortada.
Bu tür basit, klişe düşünce ve cümlelerin, ezberlerin Suriye’de ve bölgede bir karşılığı kalmamıştır.
İran Ortadoğu’yu kaybetti. PKK için ayak direrse ABD de bölgeyi kaybedecek. Suriye ve Lübnan’da hatta Filistin’de yeni bir direnç hareketinin büyümesini engelleyemeyecek. Böyle devam ederse İsrail de bölgeyi kaybedecek. Kendi işgal sınırlarına hapsolup kalacak.

“LÜBNAN’A SALDIRAN KARŞISINDA TÜRKİYE’Yİ BULUR” DA DİYECEĞİZ!

5- Türkiye; “Karşınızda bizi bulursunuz” cümlesini bir sonraki aşamada Lübnan için de kullanacaktır. Suriye haritası tamamlandığında, Lübnan savunması için yepyeni bir dinamik ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin varlığı ve koruması Lübnan için de devreye girecektir.
İsrail’in hem Suriye hem Lübnan sınırlarında Türkiye etkisi ağır bir şekilde hissedilecektir. “Savaşı Türkiye sınırına taşıyanların bütün hesaplarını on günde sıfırlayan akıl”, bunu da yapacaktır.
Artık İran sınırından Akdeniz’e ulaşan bütün çokuluslu senaryolar bitmiştir. Dışarıda çizilen haritalar çöp olmuştur.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI YENİ BİTTİ!

Hem bu bölgede hem Doğu Akdeniz’de “Türkiye ve Dostları”nın gücü, yeni ortaklarla daha da genişleyecek, belki de coğrafyaya dönük dışarıdan müdahaleler dönemi kapanacaktır.
Belki de Birinci Dünya Savaşı ile başlayan işgaller ve parçalama tarihinin sonu gelmiştir. Bu aşamada İsrail için, kurulduğundan bu yana, en sıkıntılı dönem de başlamış olacaktır.
Şu an Suriye’de iki konu kaldı. ABD denetimindeki PKK-YPG varlığına son vermek ve İsrail askerini Suriye topraklarından çıkarmak. Coğrafya’daki büyük formatlamaya bakılırsa bu da yakın zamanda gerçek olacak. Ama 20 Ocak tarihine kadar her ne gerekiyorsa yine yıldırım hızıyla yapılmalıdır.

TÜRKİYE İSRAİL İLE SAVAŞI GÖZE ALIR AMA İSRAİL GÖZE ALAMAZ.

ABD’nin ve içerideki ortaklarının “Türkiye’yi oyalama”ya dönük kazanımlar dönemi de bitmiştir. Fırat’ın Doğusu’nda bunu bir kez daha denediler olmadı. Deyrizor ve petrol sahaları kurtarıldı. Rakka da kurtarılacak. Irak sınırına kadar her yer kurtarılacak. ABD oyalaması ile İsrail’in Suriye’deki işgali tek bir plandır. İkisi de tek bir plan olarak rafa kaldırılacak.
Türkiye İsrail ile savaşı göze alır. Ama İsrail bunu asla yapamaz. Böyle bir gücü yok. ABD’nin de yok. Birkaç aya kadar nelerle boğuşmak zorunda kalacaklarını hep birlikte göreceğiz. Türkiye artık sadece Türkiye değil, bir ortak coğrafyadır. Milyonları bir anda İsrail sınırına yığmak hiç de zor değildir.

ÖNE ŞAM SONRA KUDÜS. BU HEP BÖYLE OLMUŞ… BENCE İSRAİL KORKMALI.

Bunu özellikle İsrail’e hatırlatalım:
Tarih boyunca Kudüs’ün kurtarılması hep Şam’ın ele geçirilmesinden sonra mümkün olmuş. Kudüs hep Suriye üzerinden kurtarılmış. Bence İsrail korkmalı ve sakin durmalı!
1- Hz. Ömer, 636’da önce Şam’ı fethetti, sonra 637’de Kudüs’ü fethetti.
2- Selahattin Eyyubi, 1184’te önce Şam’ı ele geçirdi, sonra 1187’de Kudüs’ü kurtardı.
3- Memlükler, önce Şam’ı Moğollar’dan aldı. Sonra Kudüs’ü aldı (1260). Şam’ın ele geçirilmesi tarihin akışını değiştirdi, Moğol istilası durduruldu.
4- Osmanlı, önce Mercidabık savaşı ile Şam’ı fethetti. Sonra Kudüs’ü (1516) Osmanlı
toprağına kattı.
5- Öyle görünüyor ki, Kudüs’ün kurtarılması yine Suriye üzerinden, Şam üzerinden olabilir. Bence İsrail biraz tarihe baksa iyi olur. Şu an yapabileceği en doğru şey, işgal ve yayılmacılığı bırakıp komşuları ile dostluklar kurmayı denemesidir. Biz o derin tarihi idrake sahibiz. Ama İsrail’in şu an yaptığı bir acemilik ve ergen hırçınlığıdır. 12.12.2024👇

https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahim-karagul/turkiye-israille-savasi-goze-alir-ama-israil-bunu-asla-yapamaz-once-sam-sonra-kudus-bence-israil-korkmali-butun-dunya-olaganustu-mesru-mudahalenin-ilk-ornegini-gordu-4662545

Yazının Arapçası👇ترجمة المقال إلي العربية

تركيا مستعدة لخوض الحرب مع إسرائيل. لكن إسرائيل لا يمكنها فعل ذلك أبداً!
أولاً دمشق، ثم القدس. برأيي، على إسرائيل أن تخاف! لقد رأى العالم أجمع أول مثال على “التدخل الشرعي الاستثنائي”.

1- من الآن فصاعداً، “كل من يهاجم سوريا سيجد تركيا في مواجهته.” هذا هو التحدي الأكثر وضوحاً وحزماً عبر التاريخ.
تصريحات الرئيس أردوغان بشأن إنقاذ دمشق وتشكيل شبه وحدة جغرافية بين تركيا وسوريا ولبنان هي إعلان بأن خريطة القوة الجغرافية التي نسميها منذ زمن “المحور التركي” قد بلغت مرحلة نضج معينة.
وتابع التصريح: “سيتم سحق الإرهاب في أقرب وقت ممكن، بما في ذلك المنظمات الإرهابية مثل داعش وPKK وPYD في بقية المناطق السورية.”

لكن ما معنى هذه التصريحات؟
لمن يوجه هذا التحدي؟ وما معنى “التدخل الشرعي”؟

2- لقد تمكنت تركيا، بالتعاون مع المعارضة السورية، من الإطاحة بالنظام في دمشق. وقد بدأت العملية بسرعة خاطفة وحققت تكاملاً كبيراً في خريطة البلاد.
وسيتم تحرير المناطق الواقعة تحت الاحتلال الإسرائيلي والأمريكي/PKK أيضاً.
قدمت تركيا أول مثال على “التدخل الشرعي الاستثنائي” وحققت نتيجة مذهلة وسط دهشة العالم.

الجملة الأولى موجهة مباشرة إلى إسرائيل. لأن إسرائيل استغلت الفراغ السلطوي وتجاوزت المنطقة العازلة في الجولان واقتربت من دمشق، واحتلت جزءاً من سوريا. كما دمرت البنية التحتية العسكرية السورية من خلال هجمات جوية عنيفة.

الاحتلال الجديد الذي بدأته إسرائيل في سوريا بعد غزة ولبنان هو أولاً توسعية وسرقة. لكن هناك حقيقة أهم: وهي الخوف!

تركيا أصبحت الآن “الخوف” بالنسبة لإسرائيل!

لماذا لم تقدم إسرائيل على هذا الاحتلال في زمن الأسد وها هي تفعله الآن؟ لأنها باتت خائفة. في ذلك الوقت، لم ترَ احتمال تعرضها لهجوم، أما الآن فهي ترى ذلك.

في السابق، كان هناك معادلة سوريا-إسرائيل-إيران. لكن الآن هذه المعادلة لم تعد موجودة. بدلاً منها، يتم بناء وجود قوي لسوريا جديدة. ستواجه إسرائيل مستقبلاً عدواً أشد قسوة.

في هذه المرحلة، تأتي عبارة “من يهاجم سوريا سيجد تركيا في مواجهته” لتكشف عن الحقيقة الجديدة في المنطقة بأسرها. لن يواجه التوسع الإسرائيلي الشعب والدولة السورية فقط، بل ستواجهه تركيا أيضاً. بمعنى آخر، أصبحت تركيا الآن جارة لإسرائيل.

كنا نقول دائماً: “على تركيا أن تبني درعاً دفاعياً في الجولان.” وهذه التصريحات تشير إلى أن هذا سيحدث. إن الاحتلال الإسرائيلي الحالي هو في الواقع “خوف من تركيا.”

لم يعد بإمكان الولايات المتحدة وإسرائيل حماية PKK بعد الآن!

3- الجملة الثانية موجهة إلى داعمي PKK. جميع التنظيمات الإرهابية مثل PKK وYPG وDAESH، بغض النظر عن مسمياتها، تديرها جيوش واستخبارات الولايات المتحدة وإسرائيل. وقد أعلنت تركيا الآن أن هذه التنظيمات سيتم القضاء عليها ميدانياً وبالقوة.

لذلك، مهما مارست الولايات المتحدة من ضغوط شرق الفرات، لن تسمح تركيا بوجود PKK/YPG. تعني هذه الكلمات: “سواء أردتم أم لا، وبغض النظر عن مدى دعمكم لهذه التنظيمات، سنسحقها.”

لم يعد بإمكان الولايات المتحدة أو إسرائيل حماية PKK وYPG بعد هذه المرحلة. ولم يعد بإمكانهما تقسيم سوريا من خلال PKK. ومع انتفاضة شعوب المنطقة، لن تتمكن الولايات المتحدة من البقاء في سوريا.

إيران خسرت الشرق الأوسط، وقد تخسر الولايات المتحدة وإسرائيل أيضاً!

4- الأطروحات التي روجت لها إيران وعناصرها بوصف القوى المعارضة بـ”أنصار الولايات المتحدة وإسرائيل” قد انهارت. لقد ثبت أن الذين دمروا سوريا هم الولايات المتحدة وإسرائيل وPKK. كما أصبح واضحاً أن إيران، بدلاً من دعم وحدة سوريا، قتلت مئات الآلاف من أجل الإبقاء على نظام أقلية.

مثل هذه الأفكار والجمل البسيطة والمبتذلة لم تعد تجد لها صدى في سوريا أو المنطقة.

خسرت إيران الشرق الأوسط. وإذا واصلت دعمها لـPKK، ستخسر الولايات المتحدة المنطقة أيضاً. لن تتمكن من منع نمو حركة مقاومة جديدة في سوريا ولبنان وحتى فلسطين. وإذا استمر الوضع على هذا النحو، ستخسر إسرائيل أيضاً المنطقة وستبقى محاصرة ضمن حدود احتلالها.

“من يهاجم لبنان سيجد تركيا في مواجهته” سنقول هذا أيضاً!

5- ستستخدم تركيا عبارة “ستجدوننا في مواجهتكم” في المرحلة القادمة للدفاع عن لبنان أيضاً. عند اكتمال خريطة سوريا، سيظهر ديناميك جديد للدفاع عن لبنان. سيكون وجود تركيا وحمايتها فاعلاً في لبنان أيضاً.

ستشعر إسرائيل بثقل التأثير التركي على حدودها مع سوريا ولبنان على حد سواء. “العقل الذي أفسد جميع الحسابات التي نقلت الحرب إلى حدود تركيا خلال عشرة أيام فقط” سيفعل ذلك مرة أخرى.

انتهت جميع السيناريوهات متعددة الجنسيات التي كانت تمتد من الحدود الإيرانية إلى البحر الأبيض المتوسط. وأصبحت الخرائط التي رسمت خارج المنطقة مجرد نفايات.

الحرب العالمية الأولى انتهت للتو!
في هذه المنطقة وفي شرق البحر الأبيض المتوسط، ستزداد قوة “تركيا وأصدقائها” مع شركاء جدد، وربما ينتهي عصر التدخلات الخارجية في المنطقة.
ربما تكون نهاية تاريخ الاحتلال والتقسيم الذي بدأ مع الحرب العالمية الأولى قد اقتربت. وفي هذه المرحلة، ستدخل إسرائيل أصعب فترة منذ تأسيسها.

حاليًا، بقيت قضيتان في سوريا: إنهاء وجود PKK-YPG تحت سيطرة الولايات المتحدة، وإخراج القوات الإسرائيلية من الأراضي السورية. بالنظر إلى إعادة تشكيل المنطقة الكبرى، فإن تحقيق هذا الهدف بات قريبًا. ومع ذلك، يجب أن يتم كل ما هو ضروري بسرعة البرق قبل تاريخ 20 يناير.

تركيا مستعدة لخوض الحرب مع إسرائيل، لكن إسرائيل ليست مستعدة لذلك.
انتهى عصر المكاسب الأمريكية وشركائها الداخليين في “إشغال تركيا”. لقد جُرّب هذا مرة أخرى شرق الفرات ولم ينجح. تم تحرير دير الزور وحقول النفط، وسيتم تحرير الرقة أيضًا. كل منطقة حتى الحدود العراقية سيتم تحريرها. إن الخطة الأمريكية لتعطيل تركيا والاحتلال الإسرائيلي لسوريا هما جزء من خطة واحدة، وستوضع تلك الخطة على الرف.

تركيا مستعدة لخوض الحرب مع إسرائيل، لكن إسرائيل لا تستطيع فعل ذلك أبدًا. ليست لديها القوة لذلك، وكذلك الولايات المتحدة. سنرى معًا في غضون بضعة أشهر التحديات التي سيتعين عليهم مواجهتها. لم تعد تركيا مجرد دولة، بل أصبحت شريكًا جغرافيًا. حشد ملايين الأشخاص على الحدود الإسرائيلية لم يعد أمرًا صعبًا على الإطلاق.

أولاً دمشق، ثم القدس. هكذا كان الأمر دائمًا… برأيي، على إسرائيل أن تخاف.
دعونا نذكر إسرائيل بشكل خاص بهذا:
على مر التاريخ، كان تحرير القدس ممكنًا فقط بعد السيطرة على دمشق. لطالما تم تحرير القدس عبر سوريا. برأيي، على إسرائيل أن تخاف وتلتزم الهدوء!

1- في عام 636، فتح الخليفة عمر بن الخطاب دمشق أولاً، ثم فتح القدس عام 637.
2- في عام 1184، سيطر صلاح الدين الأيوبي أولاً على دمشق، ثم حرر القدس عام 1187.
3- استعاد المماليك دمشق من المغول أولاً، ثم سيطروا على القدس (1260). كان السيطرة على دمشق نقطة تحول تاريخية أوقفت الغزو المغولي.
4- فتح العثمانيون دمشق أولاً في معركة مرج دابق، ثم ضموا القدس إلى أراضيهم عام 1516.
5- يبدو أن تحرير القدس قد يتم مرة أخرى عبر سوريا، عبر دمشق.

برأيي، من الأفضل لإسرائيل أن تلقي نظرة على التاريخ. أفضل ما يمكنها فعله الآن هو التوقف عن الاحتلال والتوسع، ومحاولة بناء علاقات صداقة مع جيرانها. نحن نمتلك فهمًا عميقًا لهذا التاريخ. لكن ما تفعله إسرائيل حاليًا هو تصرف صبياني ومندفع.

إبراهيم قراكول / جريدة يني شفاق

المترجم: أحمد ضياء إبراهيم أوغلو

12.12.2024