Coğrafya Kader mi Silah mı?

Dün “Coğrafya kaderdir” dedik. Yüz yıldır ülkelerimizin, şehirlerimizin enkaza dönüşmesini, insanlarımızın kıyımlardan geçirilmesini izledik. Çaresizdik, güçsüzdük. Bütün güçler bizim coğrafyaya akın etti. Rejimler kurdular, haritalar çizdiler, milletleri parçaladılar, kaynakları sömürdüler.

Etnik, mezhebî ya da başka ne kadar farklılık varsa hepsini çatışmaya dönüştürdüler. Ama artık o tarih bitti. Onlar güç kaybetti, biz güç kazanmaya başladık. Kendimizi, coğrafyamızı, ortak alanlarımızı yeniden keşfettik. Önce kendimiz toparlandık, sonra bölgemizi toparlamaya başladık.

Tarih tersine dönüyordu ve coğrafya yeniden toparlanıyordu. Ve biz, artık bütün kapıları açıyorduk.

“COĞRAFYA SİLAHTIR” ARTIK. DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAK, EKSENİNİ DEĞİŞTİRECEK SİLAH!

İşte bu yüzden bugün “Coğrafya silahtır” diyoruz. Bu öyle bir coğrafya ki, Atlantik kıyılarından Pasifik kıyılarına uzanıyor. Yeryüzünün merkez kuşağını oluşturuyor.

Bütün medeniyetlerin, dinlerin, insanlık tarihinin merkez coğrafyası burası. 

Kaynakların, deniz geçişlerinin, kara ticaret yollarının ve bilinen esaslı jeopolitik teorilerin hepsinin merkezi.

Bütün büyük imparatorlukların adresi bu coğrafyaya kim hâkim olursa dünyanın şeklini o belirleyecek. Bu, hep böyle olmuştur. Uyandık ve işte bu coğrafyayı harekete geçirmeye başladık. Yine böyle olacak. Ama bu sefer “biz” olacağız.

Coğrafya silahtır, evet. 

Bu öyle güçlü bir silah ki, dünyayı yerinden kaldırır. Yeryüzünün merkezini, eksenini değiştirir. 

Ve o silahın sahipleri bizleriz. Yeryüzünün merkezi bizleriz. 21. yüzyıl boyunca böyle olacak.

İLK HAREKETE GEÇENLER GÜÇ KAYBETTİ. SADECE TÜRKİYE SÜREKLİ GÜÇ BİRİKTİRDİ.

Batı’nın son beş yüz yıllık sömürge ve hükümranlık dönemi sona erdi. Batılı güçler zayıflarken öyle bir güç boşluğu ortaya çıktı ki; birçok ülke bu boşluğu doldurmak için harekete geçti.

İlk harekete geçenlerin hepsi güç erimesi yaşıyor bugün. Hırpalandı; zayıfladı. Çünkü düşüncesizce, hırslarıyla hareket etti. Sadece Türkiye, inanılmaz bir şekilde gücünü sürekli artırdı. Ve bu güç artırımı çok daha hızlanarak devam edecek. Çünkü Türkiye’nin Selçuklu, Osmanlı gibi imparatorluklar aklı yol gösterici oldu. Geniş coğrafya hareketliliğinin yol haritası oldu. Çünkü Türkiye’nin, diğerlerinden farklı olarak, coğrafya ölçekli ortak/kurucu özellikleri ve bağları çok daha güçlüydü.

“SÜPER ÜLKE” İNŞA EDİLDİ! “SÜPER COĞRAFYA” VE “SÜPER KUŞAK” HIZLANIYOR.

Bu yüzden rahatlıkla söyleyebiliriz: Bir “Süper Ülke” inşa edilmiştir ve o Türkiye’dir. Bir “Süper Coğrafya”nın temelleri atılıyor. Bir “Süper Kuşak” hazırlıkları yapılıyor. Belki de Osmanlı’dan sonra ilk kez ve daha geniş bir coğrafyada bir “ortaklıklar haritası” çiziliyor. Öyle PKK ile, DAEŞ ile, İsrail saldırganlıkları ile durdurulamayacak bir tarih akışı güç kazanıyor ve her şeyi yerinde ediyor. Evet, coğrafya kaderdir. Ancak bunu “Coğrafya Silahtır”a dönüştüren akıl, artık harekete geçmiştir. Tarihin de coğrafyanın da değişmesi artık engellenemezdir.

Suriye özgürlüğüne kavuştu. Sadece bu bile güç haritasını hemen değiştirdi. “Türkiye etkisi”, Suriye’yi dünyanın merkez güçlerinin çatışma alanı olmaktan çıkardı.

Ülkeyi siyasi ve ekonomik olarak toparlama dönemini başlattı. Şimdi yenileri geliyor, hepsinin sonrasını bir düşünün. Hepsinin toplanan gücünü düşünün. Dünyada nelerin değişebileceğini düşünün.

Şimdi; Suriye üzerinden Lübnan ve yakın bölgede neler olabileceğini anlamaya, ölçmeye çalışıyoruz. Bütün dünya tartışıyor; bir adım sonrasını öngörmeye çalışıyor. Bu yüzden, Suriye’deki değişimin bölge genelinde ve küresel ölçekte etkilerine yoğunlaşmamız şarttır.

Şöyle bir özet yapalım:

SURİYE’DEN HEMEN SONRA SOMALİ-ETİYOPYA BARIŞI… SIRADA BAŞKA NELER VAR?
1- Suriye devrimcileri on gün içinde Şam’daki Baas rejimini devirdi. ABD, Avrupa, İran, Rusya, bölge ülkeleri denklemine sıkışan, korkunç bir iç savaş, İsrail ve İran işgali yaşayan ülke kurtuldu. Dünya; Suriyeli devrimcilerin, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu nasıl başardığını tartışadursun Türkiye durmadı..
2- Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ile Etiyopya’yı barıştırdı. İki ülke savaşın eşiğine gelmiş, Somali’nin bölünmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Etiyopya’ya deniz geçişi verildi. Somali’nin bölünmesi engellendi.
Etiyopya Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden, en güçlü ekonomilerinden. İki ülke cumhurbaşkanı Türkiye’ye geldi ve imzalar atıldı. Artık savaş yerini işbirliği ve ortaklıklara bıraktı. ABD’nin, İngiltere’nin, Avrupa ülkelerinin ve bazı bölge ülkelerinin tezleri bir anda çöktü.
TÜRKİYE OKYANUSLARDA GÜÇ İNŞA EDERKEN…
Somali, Akdeniz’in, Kızıldeniz’in Okyanus’a açıldığı kapıyı kontrol ediyor. Türkiye Somali’ye ordu kuruyor, denizlerinin güvenliğini sağlıyor. İçeride terörle mücadelesine yardım ediyor. Çok büyük doğalgaz ve petrollerinin işletilmesi için ortak çalışıyor. Erdoğan ocak ayında iki ülkeyi de ziyaret edecek ve yine çok hareketli sonuçlara tanık olacağız.
Türkiye’nin; Akdeniz’de güç inşası, Hint Okyanusu’nda güç inşası Somali üzerinden birleşiyor. Bölgesel gücü küresel güce dönüştüren dev adım buralarda atılıyor.

ŞİMDİ SUDAN İÇ SAVAŞI BİTİRİLECEK. LÜBNAN KORUMA ALTINA ALINACAK.
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali ile Etiyopya arasındaki krizi çözdükten sonra Sudan iç savaşını bitirmeye dönük girişimlere başladı.
Sudan yönetimi ile BAE’nin desteklediği güçleri yatıştırmaya, Sudan-BAE arasındaki çatışmaya son vermeye çalışıyor. Ve kuvvetle muhtemel bu sağlanacak. Doğu Afrika’nın en güçlü ülkelerinden Sudan, bölünmeden kurtarılacak.
Sudan Kızıldeniz’i kontrol eden en güçlü ülkelerden biri. Buradaki barış bürün bölgeyi rahatlatacak.
2- Suriye’den sonra Lübnan hükümeti Türkiye’den yardım istedi. Bunu “insani yardım” olarak algılayabilirsiniz. Ama Lübnan çok açık İsrail tehdidi altında. İsrail karşısında tamamen savunmasız.
Ve Lübnan-Suriye aslında tek coğrafya.
Bence Türkiye, “Lübnan’ı koruyucu” bir rol üstlenmeye hazırlanıyor. Hem Lübnan’ı korumak hem Suriye-Lübnan ilişkilerini yumuşatmak hem de Türkiye’nin Lübnan’da güçlü bir savunma hattı kurması için yepyeni bir süreç başlatılıyor.

BİN YILLIK AKIL: BAKIN NASIL YENİ HARİTALAR ÇİZİLİYOR? ZİHİNLERİNİZİ RAHAT BIRAKIN!
1- Çok kısa zamanda olağanüstü gelişmeler oldu, oluyor ve Türkiye hepsinde başrolde. Coğrafyanın bin yıllık aklı, siyasi genetiği harekete geçmiş durumda. ABD ve Avrupa’nın “harita parçalanması” planlarına karşı Türkiye’nin “coğrafya bütünleşmesi” planları inanılmaz başarılı gidiyor. Bence bu hız daha da artarak devam edecek.
2- Adriyatik’ten Çin Seddi’ne, Karadeniz’den Hint Okyanusu’na, Orta Asya’dan Doğu Afrika’ya, Pakistan’dan Kuzey Afrika’ya, Kızıldeniz’den Basra Körfezi’ne kadar bir coğrafya dirilmesi, bir ortak bilinç söz konusu.
Bunu basit ikili ilişkilere sıkıştırmak bizi körleştirir. Geniş coğrafyadaki bütün ülkelerin arayışları birleşiyor aslında. Bir ortak, ulus üstü anlayış kendini hissettiriyor, bu yönde adımlar hazla atılıyor.
3- İşte Süper Kuşak, Süper Coğrafya’nın sarsıcı adımları bunlar. Başarılı olacak. Çünkü bu aklı felç edenler küresel ölçekte güç kaybediyor ve biz o büyük boşluğu dolduruyoruz. Türkiye’nin öncülüğünde büyük coğrafyada inanılmaz bir jeopolitik harita şekilleniyor, sarsıcı eksen kaymaları yaşanıyor, daha çok yaşanacak.
Türkiye çok büyük bir ülke. Suriye meselesini bütün bu boyutları ile birlikte düşünün.
Zihninizdeki bütün haritaları ve ezberleri değiştirin. 17.12.2024
Yeni Şafak / İbrahim Karagül

https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahim-karagul/dun-cografya-kaderdir-bugun-cografya-silahtir-dunyayi-yerinden-oynatir-o-silah-artik-bizim-elimizde-super-ulke-tamam-super-kusak-hazirlaniyor-4663539

الجغرافيا: مصير أم سلاح؟

قلنا بالأمس: “الجغرافيا هي المصير”. لمدة مئة عام، شاهدنا دولنا ومدننا تتحول إلى أنقاض، وشعوبنا تتعرض للمجازر. كنا عاجزين، بلا حول ولا قوة. تدفقت كل القوى إلى جغرافيتنا. أقاموا أنظمة، رسموا خرائط، قسموا الأمم، واستغلوا الموارد. حولوا كل الاختلافات العرقية والمذهبية وغيرها إلى صراعات. لكن ذلك التاريخ انتهى الآن. فقدوا قوتهم، وبدأنا نحن نكتسب القوة. اكتشفنا أنفسنا وجغرافيتنا ومجالاتنا المشتركة من جديد. أصلحنا أنفسنا أولاً، ثم بدأنا في إصلاح منطقتنا.

كان التاريخ ينقلب، والجغرافيا كانت تعيد تنظيم نفسها. وكنا نحن نفتح كل الأبواب.

“الجغرافيا هي السلاح” الآن. السلاح الذي سيحرك العالم، ويغير محوره!

لهذا نقول اليوم: “الجغرافيا هي السلاح”. هذه جغرافيا تمتد من سواحل الأطلسي إلى سواحل المحيط الهادئ. تشكل الحزام المركزي للأرض.

هنا مركز كل الحضارات والأديان وتاريخ البشرية.

مركز الموارد والممرات البحرية وطرق التجارة البرية وكل النظريات الجيوسياسية المعروفة.

من يسيطر على هذه الجغرافيا، يحدد شكل العالم. كان الأمر دائماً كذلك. استيقظنا وبدأنا في تحريك هذه الجغرافيا. وسيكون الأمر كذلك مرة أخرى. لكن هذه المرة، سنكون “نحن”.

نعم، الجغرافيا هي السلاح.

إنه سلاح قوي لدرجة أنه يحرك العالم. يغير مركز الأرض ومحورها.

ونحن أصحاب هذا السلاح. نحن مركز الأرض. وسيكون الأمر كذلك طوال القرن الحادي والعشرين.

أول من تحركوا فقدوا قوتهم. فقط تركيا استمرت في جمع القوة.

انتهت فترة الاستعمار والهيمنة الغربية التي استمرت خمسمئة عام. ومع ضعف القوى الغربية، ظهر فراغ في القوة؛ تحركت العديد من الدول لملء هذا الفراغ.

كل من تحركوا أولاً يعانون اليوم من تآكل في القوة. تعرضوا للإنهاك والضعف. لأنهم تحركوا بتهور وطمع. فقط تركيا، وبشكل لا يصدق، استمرت في زيادة قوتها. وسيستمر هذا التزايد بوتيرة أسرع. لأن تركيا استرشدت بعقل إمبراطوريات مثل السلاجقة والعثمانيين. كانت خريطة الطريق لحركة جغرافية واسعة. لأن لتركيا، على عكس الآخرين، خصائص وروابط مشتركة ومؤسسة على نطاق جغرافي أقوى بكثير.

تم بناء “دولة عظمى”! “الجغرافيا العظمى” و”الحزام العظيم” يتسارعان.

لذلك يمكننا القول بثقة: تم بناء “دولة عظمى”، وهي تركيا. يتم وضع أسس “جغرافيا عظمى”. تُجرى تحضيرات لـ”حزام عظيم”. ربما لأول مرة منذ العثمانيين، وعلى نطاق جغرافي أوسع، يتم رسم “خريطة شراكات”. تاريخ لا يمكن إيقافه يكتسب قوة، ولا يمكن إيقافه بواسطة PKK أو داعش أو اعتداءات إسرائيل. نعم، الجغرافيا هي المصير. لكن العقل الذي يحول ذلك إلى “الجغرافيا هي السلاح” قد تحرك الآن. لا يمكن منع تغيير التاريخ والجغرافيا بعد الآن.

تحررت سوريا. هذا وحده غيّر خريطة القوة على الفور. “تأثير تركيا” أخرج سوريا من كونها ساحة صراع للقوى المركزية في العالم.

بدأت فترة إصلاح البلاد سياسياً واقتصادياً. الآن تأتي دول أخرى، فكروا في ما سيحدث بعد ذلك. فكروا في القوة المتجمعة لكل منهم. فكروا في ما يمكن أن يتغير في العالم.

الآن؛ نحاول فهم وقياس ما يمكن أن يحدث في لبنان والمناطق القريبة عبر سوريا. يناقش العالم كله؛ يحاولون التنبؤ بالخطوة التالية. لذلك، من الضروري أن نركز على تأثيرات التغيير في سوريا على المستوى الإقليمي والعالمي.

لنلخص:

بعد سوريا مباشرة، سلام الصومال وإثيوبيا… ما التالي؟
1- في غضون عشرة أيام، أطاح الثوار السوريون بنظام البعث في دمشق. تخلصت البلاد من حرب أهلية مروعة واحتلال إسرائيلي وإيراني، كانت محاصرة في معادلة الولايات المتحدة وأوروبا وإيران وروسيا ودول المنطقة. بينما يناقش العالم كيف حقق الثوار السوريون وتركيا والرئيس أردوغان ذلك، لم تتوقف تركيا.

2- في وقت لاحق، قام الرئيس أردوغان بتسوية النزاع بين الصومال وإثيوبيا. كانت الدولتان على شفا الحرب، وكان يُعتقد أن تقسيم الصومال أمر لا مفر منه. تم منح إثيوبيا منفذًا بحريًا، وتم منع تقسيم الصومال.

إثيوبيا هي واحدة من أكبر اقتصادات أفريقيا وأكثرها كثافة سكانية. زار رئيسا الدولتين تركيا، وتم توقيع الاتفاقيات. وهكذا، حلت التعاون والشراكات محل الحرب. انهارت أطروحات الولايات المتحدة، المملكة المتحدة، الدول الأوروبية وبعض دول المنطقة فجأة.

تركيا تبني قوتها في المحيطات

الصومال تتحكم في المدخل البحري للبحر الأبيض المتوسط والبحر الأحمر. تركيا تبني جيشًا في الصومال، وتؤمن سلامة بحارها. تساعد في مكافحة الإرهاب داخليًا. تعمل بشكل مشترك في استغلال احتياطياتها الكبيرة من الغاز الطبيعي والنفط. في يناير، سيزور أردوغان الدولتين، وسنشهد نتائج حيوية مرة أخرى.

بناء القوة التركية في البحر الأبيض المتوسط والمحيط الهندي يتقاطع عبر الصومال. الخطوة الكبرى التي تحول القوة الإقليمية إلى قوة عالمية تتم هنا.

الآن، سيتم إنهاء الحرب الأهلية في السودان. لبنان سيُحفظ.
1. بعد تسوية النزاع بين الصومال وإثيوبيا، بدأ الرئيس أردوغان مبادرات لإنهاء الحرب الأهلية في السودان. يحاول تهدئة الحكومة السودانية والقوى المدعومة من الإمارات، وإنهاء الصراع بين السودان والإمارات. من المحتمل أن يتم ذلك. السودان، واحدة من أقوى دول شرق أفريقيا، ستنجو من التقسيم.

السودان هو أحد أقوى الدول التي تتحكم في البحر الأحمر. السلام هنا سيريح المنطقة بأسرها.
2. بعد سوريا، طلبت حكومة لبنان المساعدة من تركيا. قد يُعتبر ذلك “مساعدة إنسانية”. لكن لبنان تحت تهديد إسرائيل بشكل واضح. إنه ضعيف تمامًا أمام إسرائيل. لبنان وسوريا في الواقع يشكلان جغرافيا واحدة. أعتقد أن تركيا تستعد لتولي دور “حامي لبنان”. يتم الآن بدء عملية جديدة لحماية لبنان، وتخفيف العلاقات بين سوريا ولبنان، وبناء خط دفاع قوي لتركيا في لبنان.

عقلية ألفية: انظروا كيف تُرسم الخرائط الجديدة؟ اتركوا عقولكم تستريح!
1. في وقت قصير، حدثت وتحدث تطورات استثنائية، وتركيا في صدارة كل ذلك. عقلية الجغرافيا التي عمرها ألف عام، والوراثة السياسية، قد تحركت. خطط الولايات المتحدة وأوروبا لتقسيم الخرائط تنهار أمام خطط تركيا للتكامل الجغرافي. أعتقد أن هذا السرعة ستستمر وتزداد.
2. من البحر الأدرياتيكي إلى سور الصين العظيم، من البحر الأسود إلى المحيط الهندي، من وسط آسيا إلى شرق أفريقيا، من باكستان إلى شمال أفريقيا، من البحر الأحمر إلى الخليج العربي، هناك إحياء لجغرافيا ووعي مشترك. تقييد ذلك بالعلاقات الثنائية البسيطة يعمينا. في الواقع، تتوحد تطلعات جميع دول هذه الجغرافيا الواسعة. هناك فهم مشترك فوق قومي، والخطوات تُتخذ في هذا الاتجاه.
3. هذه هي الخطوات المزلزلة للحزام العظيم والجغرافيا العظيمة. ستكون ناجحة. لأن أولئك الذين شلوا هذا العقل يفقدون قوتهم على المستوى العالمي، ونحن نملأ تلك الفراغ الكبير. تحت قيادة تركيا، تتشكل خريطة جيوسياسية مذهلة في جغرافيا كبيرة، وتحدث تحولات محورية، والمزيد سيحدث.

تركيا دولة كبيرة جدًا. فكروا في قضية سوريا بكل أبعادها. غيروا كل الخرائط والتصورات في عقولكم.

17.12.2024

صحيفة يني شفق / إبراهيم قراكول

المترجم: أحمد ضياء إبراهيم أوغلو
١٩ / ١٢ / ٢٠٢٤ م أوسكودار