Gençleri Bilmem Ama 50 Yaş ve Üstü Bu Yazıyı Okumalı ..

Elli Yaşını Geçenlere: “Geç Kaldım” Demeyin, Aksine “Bismillah ile Başlıyorum” Deyin

Denir ki, yaş sadece bir rakamdır. Ancak bu sözün, yaşlılık çağına ulaşanlara moral vermek için söylendiğini düşünüyorum. Daha doğru bir ifade, hayatın bir dizi duraktan ibaret olduğunu söylemek olabilir; her durağın kendine has özellikleri, güçlü yanları ve zayıf yönleri vardır.

Elli yaşını geçen bir dostum, saçlarına düşen aklara bakarken dalgınlaşıyor. Geçmişteki sağlık durumu ile şimdiki halini kıyaslıyor. Torunlarının ona “dede” diye hitap etmesinden hem gizli bir mutluluk hem de hafif bir hüzün duyuyor. Artık yaşının ilerlediğini, önündeki günlerin geçmişe oranla daha az olduğunu düşünüyor. “Artık geç kaldım,” diyor kendi kendine. “Gençlere yol vermek gerek. Hayatın mücadelelerinden uzak bir köşeye çekilip huzurlu bir son beklemek en iyisi.”

Ama bu dostum, yaşının sunduğu bazı önemli gerçeklere sırtını dönüyor. Elli yaşın getirdiği en büyük avantajlardan biri, yıllar boyunca biriken tecrübelerdir. Bu tecrübeler, gençlerin özlemle sahip olmak istediği birer hazine gibidir.

Elli yaşını geçenler, duygusal istikrar ve denge konusunda çok daha olgunlaşmış olurlar. Bu özellikleri, çevrelerindeki insanlar için vazgeçilmez kılar. Olaylara geniş bir perspektiften bakabilir, hayatın ince noktalarını görebilir ve bilgelikle hareket edebilirler.

Bu yaş grubundaki insanlar, hayata artık daha gerçekçi ve objektif yaklaşırlar. Hayalperestlikten uzak, ayakları yere basan bir bakış açısına sahiptirler.

En önemlisi ise, yaşın öğrenmek, öğretmek, başarmak ve hayata anlam katmak için bir engel olmadığını fark etmeleri gerekir. Elli yaşını geçtikten sonra büyük işler başaran birçok örnek vardır:
• Hz. Muhammed (s.a.v.), 53 yaşında Medine’ye hicret etmiş ve insanlık tarihinin en yüksek değerlerine sahip toplumunu inşa etmiştir.
• Yusuf bin Taşfin, 79 yaşında yaptığı Zallaka Savaşı ile Endülüs’te Müslümanların dört asır daha hüküm sürmesini sağlamıştır.
• Ömer Muhtar, 53 yaşında İtalyan işgaline karşı Libyalıların direniş mücadelesine liderlik etmiş ve bu mücadeleyi 20 yıl boyunca sürdürmüştür.

Bilgi öğrenmek için de yaş bir engel değildir:
• Salih bin Keysân, 70 yaşında ilim öğrenmeye başlamış ve önemli bir âlim olmuştur.
• Vizr bin Hubeyş, 60 yaşında ilim tahsil etmeye başlamış, sonunda Kufe’nin önde gelen kıraat âlimlerinden biri olmuştur.
• İbnü’l-Cevzî, 90 yaşında kıraat ilmini öğrenmeye başlamıştır. Bu insanlar, “Mürekkep hokkasıyla mezar arasındaki süre zarfında öğrenmek” düsturuyla yaşamışlardır.

Hayatta başarılar, yaşa bağlı değildir:
• Winston Churchill, 60 yaşını geçtikten sonra İngiltere’yi Hitler’in ordularına karşı zaferle yönlendirmiştir.
• Albay Sanders, 60 yaşından sonra Kentucky Fried Chicken (KFC) restoran zincirini kurmuş ve dünya çapında bir marka haline getirmiştir.
• Sylvia Weinstock, 52 yaşında anaokulu öğretmenliğini bırakıp pasta yapımına yönelmiş ve dünyanın en ünlü pasta tasarımcılarından biri olmuştur.

Elli yaşını geçtikten sonra yazmaya başlayan birçok yazar vardır:
• Alexander McCall, ilk kitabını ellili yaşlarında yazmıştır.
• Richard Adams, ilk romanını 53 yaşından sonra yayımlamıştır.

Sevgili ellili yaşlarındaki dostum, unutma, kalbin attığı sürece ve nefes aldığın müddetçe, her şey senin elinde. Yaşlanmayı kabullenip teslim olmak yerine, her saniyeni öğrenmek, öğretmek, yeteneklerini geliştirmek ve yeni bir şeyler başarmak için değerlendir.

Hayatı genç bir ruhla yaşa; yaşlanma. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in şu hadisini kendine rehber edin: “Kıyamet koparken elinde bir fidan bulunan kimse, kıyamet kopmadan onu dikmeye gücü yetiyorsa, hemen diksin.”

İhsan el-Fakih
10 Aralık 2018

Not: Bundan sonra yorumlarınız, her konu ya da her bir detayda genişlemem için birer tema, aydınlatıcı birer ışık ya da birer ilham kaynağı olarak toplanıp değerlendirilecektir. Çünkü fark ettim ki okurlarım, özellikle beni en çok takip eden, en eski ve bana en çok ilgi gösteren okurlarım; bana mesajlar gönderip tavsiyeler veren, bazen beni azarlayan büyüklerim, yakınlarım ve hatta benden daha genç olanlar bile, çoğu zaman benden daha derin, daha bilinçli ve daha olgunlar. Hatta bana öyle şeyler sunuyorlar ki, aklıma bile gelmemişti. Ne ile başladım, ne kadar ilerledim, Allah’ın lütfuyla dayanabildim ve inşallah sizinle birlikte daha da gelişip büyüyeceğiz, fark oluşturacağız.

Allah’tan dileğim, hepimizi koruması, bizlere ve size faydalı olmayı nasip etmesi ve hepimize doğru söz ve doğru işler yapmayı ihsan etmesidir.

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
26.12.2024 Üsküdar

إلى من تخطى الخمسين لا تقل فات الأوان .. بل قُل: “باسم الله أبدأ .. “

يقولون إن العمر مجرد رقم، لكنني أراها مقولة تُطَيبُ بها خواطر من تقدموا في العمر، ربما كان الصواب أن العمر محطات، ولكل محطة سمات وملامح ونقاط قوة ومواطن ضعف.

صاحبي الذي تخطى الخمسين يمعن النظر كثيرًا في شيبته، وتؤرقه المقارنة بين حالته الصحية قديمًا وبين وقته الراهن، وتنتابه حسرة خفية ممزوجة بالسعادة حين يناديه الأحفاد: «جدّي، جدّو»، لقد كبر الرجل، ويرى أن ما يستقبله من عمرٍ لن يكون بقدر ما مضى، إذن فقد فات الأوان، فدع الدنيا للأجيال الشابة، وانزو أنت في بقعة سلام مع الحياة بعيدا عن معتركاتها، تنتظر حسن الختام.

صاحبي الخمسيني أدار وجهه عن حقائق هامة تتعلق بمرحلته العمرية، فهو يغفل أو يتغافل عن نقطة تفوق لصالحه، وهي الخبرات المتراكمة التي تدحرجت ككرة الثلج عبر عقود، خبرات في الحياة يتطلع الصبيان والشباب إلى حيازة مثلها.

صاحبي الخمسيني يغفل أو يتغافل عن حالة الثبات والرُّسُوّ الانفعالي التي يتمتع بها في هذه السن، والتي لا يستغني عنها وسطه المحيط، وتجعله يرى ما لا يراه الآخرون، ويحكم قبضته على زمام الحكمة.

صاحبي الخمسيني يغفل أو يتغافل عن حقيقة أنه صار في نظرته إلى الحياة أكثر واقعية وموضوعية، وأبعد عن مرمى الهفوات والإغراق في الأحلام الوردية.

والأهم من ذلك، أن صاحبي الخمسيني يدير وجهه عن حقيقة كوْن السن ليست حائلا بينه وبين الإنجاز والتعلم والتعليم والتأثير والغدو والرواح في مواجهة الحياة، فكثير من العظماء كان أعظم بذلهم بعدما تخطوا الخمسين من أعمارهم.

النبي محمد صلى الله عليه وسلم في الثالثة والخمسين هاجر إلى المدينة وقام بتأسيس أعظم وأرقى مجتمع عرفته البشرية.

يوسف بن تاشفين أقوى حكام دولة المرابطين في المغرب الأقصى، قاد وهو التاسعة والسبعين معركة الزلاقة الفاصلة، التي غيرت تاريخ الأندلس، ومددت حكم المسلمين فيها أربعة قرون.أسد الصحراء عمر المختار، قاد كفاح الشعب الليبي ضد المحتل الإيطالي منذ كان في الثالثة والخمسين على مدى عشرين سنة.

وعن الذين طلبوا العلم بعد الخمسين فحدث ولا حرج، فهذا الإمام الثقة صالح بن كيسان مؤدب ولد عمر بن عبد العزيز، طلب العلم وهو في السبعين وصار من العلماء البارزين. وزر بن حبيش الإمام القدوة مقرئ الكوفة مع السلمي، طلب العلم وهو في الستين من عمره. والإمام ابن الجوزي طلب علم القراءات وهو في التسعين من عمره. هؤلاء عاشوا على نهج: «من المحبرة إلى المقبرة».

الإنجازات على مختلف نوعياتها لا ترتبط بعمر، ونستون تشرشل المصنف كأعظم الشخصيات البريطانية، قاد تحت شعار «لن نستسلم أبدًا» انتصار بلاده على جيوش هتلر بعدما تخطى الستين.

كولونيل ساندرز صاحب سلسلة مطاعم كنتاكي الشهيرة، تقاعد من وظيفته بعد سن الستين، وأسس أول مطعم دجاج كنتاكي الذي تميز بالخلطة السرية وانتشرت سلسلة المطاعم في جميع أنحاء العالم.

الأمريكية سيلفيا وينستوك، تخلت عن وظيفتها كمعلمة في رياض الأطفال بعدما بلغت الثانية والخمسين وانغمست في صناعة الكعك، وبرعت في ابتكار هيئات الكعك لدرجة أن الكعكة الواحدة ربما بلغ تحضيرها أسبوعا كاملا، وأصبح مشاهير العالم من عملائها منهم الرئيس الأمريكي السابق ترامب.

العديد من الكتاب بدأوا الكتابة والتأليف بعدما تخطوا الخمسين، منهم ألكسندر ماكال أصدر كتابه الأول بعدما تجاوز الخمسين، وريتشارد آدامز الذي نشر روايته الأولى بعدما تجاوز الثالثة والخمسين.

صديقي الخمسيني، انتبه، فطالما يدق قلبك وتتردد أنفاسك فأنت لها، العالم بين يديك، لا تستسلم لفكرة التقدم في العمر، استثمر كل دقيقة من عمرك لتحصل علمًا أو تبذله، أو تطور من قدراتك وتكتسب مهارات جديدة، أو تفتح لنفسك مسارًا جديدًا للبذل والعطاء.

خض غمار الحياة بروح شاب لا تشيخ، ودونك حديث النبي صلى الله عليه وسلم «إن قامتِ الساعةُ وفي يدِ أحدِكم فسيلةً، فإن استطاعَ أن لا تقومَ حتى يغرِسَها فليغرِسْها»، والله غالب على أمره ولكن أكثر الناس لا يعلمون.

إحسان الفقيه

ملاحظة: تعليقاتكم بعد الآن سيتم جمعها واعتبارها محاور وإشراقات أو إضاءات للإنطلاق منها للتوسع في كل موضوع أو في كل جزئية .. لأنني اكتشفت أن قرائي .. خاصة القُرّاء الأكثر متابعة لي والأقدم والأحرص عليّ ممن يرسلون الرسائل والنصائح ويُقرّعونني ويُبّخني كبارهم ويلومني أقربهم وقد يتجاوز عليّ أحدثهم سنّا وقد أغضب وأحظرهم ثم أعيدهم .. وجدتّ أن أغلبهم أكثر وعيا وعُمقا ونُضجا مني بمراحل بل ويُقدّمون لي ما لم يخطر على بالي..
بكم بدأت .. وبكم بعد فضل الله صمدتّ.. ومعكم بإذن الله نتطوّر وننمو ونُحدث فرقا ..

اسأل الله أن يحفظكم وينفع بنا وبكم ويرزقنا وإياكم الإخلاص في القول والعمل ..