ÇOCUKLUĞUMDAN BUGÜNE HAYATIMIN SEYİR DEFTERİNEKİ NOTLARIN BAŞLIKLARI
1- 21 Ocak 1954 yılında Of’a bağlı Hamzalı’da doğdum. 12 kardeşin 10.cusu ve yaşayan ilk erkek çocuğu olmam sebebi ile özel ilgi, ihtimam ve sevgi gördüm…
Rize/İyidere/Tepe Mahallesinde, eniştem Hilmi Yıldız Hocanın yanında, Hafızlığa 1961 yılı sonlarına doğru başlayıp, 1,5 yıl sonra 1963 yılı başlarında bitirdim. Sonra Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hoca’dan talim yaptım ve Arapça okudum.
Dedem Hasan Efendi, köyümüzün eşrafından ve ilim ehli bir şahsiyet olup Osmanlı beyefendisi bir insan olduğunu söylerler. Babam 1905 de Abdülhamid zamanında doğmuş. İlkokulu gecikmeli olarak Osmanlı Türkçesi alfabesi ile okurken, harf değişikliği olması sebebi ile Latin alfabesini öğrenenlerin de ilklerinden oldu.
Babamın 12 evladı (6 kız 6 erkek) olmasına rağmen benden önce doğan 6 ablam yaşamış, erkek abilerim ise ölmüş. Ben yaşayan ilk erkek çocuk olduğum için olağanüstü ilgi ve sevgi ile büyüdüm. Benden sonraki iki erkek kardeşimden biri de öldü. En küçük kardeşim ve ben yaşayan erkek çocuklarıyız.
En büyük ablam, Nureddin Yıldız Hoca’nın annesi, 21 Nisan 2021 de, 85 yaşında vefat etti.
Doğal, bozulmamış, hayırdan başka bir şey tanımamış, ağızı dualı, bize annelik yapmış bir kadındı.
Babam Saatçi Hoca olarak maruftu. Benim de 10 çocuğum (6 kız 4 erkek) ve şimdilik 22 torunum var. Çocuklarımın hepsi Üniversite okumuş ve 9 tanesi evli. Evde sadece bir bekar oğlum var.
2- İlkokula 1965-66 yılında 3. sınıftan başladım ve 1967-68 yılında, okul birincisi ve en iyi öğrenci olarak bitirdim. Emsallerime kıyasla yaşım büyük ve hafız olduğum için, öğretmen eksikliği olduğu günlerde 1. sınıfların dersine girip öğretmen boşluğunu doldurmak zorunda kalırdım. Bu sebeple öğretmenim beni çok sever ve takdir ederdi.
3- İst. İHO na girişim, giriş imtihanında yarım puanlık eksikliğin bana yaşattıkları…
4- Dünya kompozisyon yarışmasına katılmam ve Rahmi Dönmez Hoca’nın bendeki etkisi. Sıfır aldığım bir imtihanla başlayan yükselişim,
5- İHO’dan sonra ilk görev yerim Tekirdağ/Pehlivanköy merkez camii oldu; YİE kazanmam sonucu görevimi İstanbul’a nakledişim esnasında yaşadıklarım… (İst. İl Müft. Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Üsküdar müftüsü Osman Fehmi Dursunoğlu, DİB Tayyar Altıkulaç ve Hasan Aksay)
6- YİE de en çok beğendiğim hoca ile hiç hoşlanmadığım ders, İnkılap tarihinden sınıfta kalışım, ders hocası Serdar Kurtoğlu ile istişare edişim ve Danıştay kararı ile Haziran mezunu olmam, merhum Ömer Çam Hocamın maddi ve manevi desteği.
7- Mekke’de İlk dinlediğim İslam Tarihi dersinin bendeki etkisi ve 40 yıl sonra bu dersimizin hocası Abdüssettar Siret Hoca ile Türkiye’de buluşmamız…
8- YİE talebeliği ve İmamlık görevimi beraber sürdürme titizliğim. Necla Pekolçay Hoca’nın dersine Cuma günleri tek kişi kalmam…
9- İst. YİE avlusunda işgalci olan Oflunun gecekondularını yıkarak Caminin yapılmasına imkan sağlamam ve Mustafa Öz Hoca’nın takdirini kazanmam..
10- İst. İHL ücretli öğretmen olarak görev yapmam, girilemeyen sınıfların derslerini kabul etmem ve Umre gurubuna rehber öğretmen olarak seçilerek Umreye gitmem.
11- 1979 yılında Umreye giderken Halep’te tevafukan tanıştığım Mahmut Badinçki ile duygu yüklü hikâyem, 40 yıl sonra torunu ile İstanbul’da karşılaşmam,
12- Umre hatıralarımı daktilo ile yazıp kitaplaştırmam…
13- Bilecik Gölpazarı’na müftü olarak tayinim ve orada yaptıklarım ve yaşadıklarımdan 6 ay sonra Mekke Ümmül Kura Üniversitesinden gelen davete icabet etmem ve Hasan Celal Güzel ile karşılaşmam… Duygu yüklü, göz yaşartıcı buluşmalar…
14- Mekke’ye resmî ve maaşlı mezun olarak devletin gönderdiği ilk ve tek talebe olmam; S.Arabistan’da gördüğüm ilgi ve itibarın sebebi…
15- Mekke oturumlu yaşadığım 41 yıl boyunca tanıştığım ve görüştüğüm müstesna şahsiyetler ve olaylar… (Ahmed Fehmi EbusSünne, Süleyman Dünya, Muhammed Kutup, Ali Creyşi, Hasan Eyyub, M.Ali Sabuni, Abdülfettah Ebu Gudde, Abdülmecid Zindani vb.)
16- Mekke Üniversitesine ilk gidişimden sonra, izine gelip dönerken, 1981 yılında Uçaktan indirilerek tutuklanmam, çocuklarımın uçakta yalnız kalması,
17- Paşa kapısı ceza evinde M.Kemal’in Koruma subayı Aziz Şengün’le karşılaşmam,
18- Hacı Mahmut Efendi ile Vehhabi bir Hocanın karşılaşması, tanışmadan birbirine yaptıkları iltifatlar, tanıştıktan sonraki durumları ile ilgili müşahadelerim…
19- 1986 yılında Şevval Hilalini görmemiz ve Türkiye’de 2 gün sonra Bayram yapılması ile ilgili yaşadıklarım ve yazışmalarım.
20- Beraber Hac Yaptıklarımızdan bilinen bazı isimler:
– Ahmet Davutoğlu
– İsmail Müftüoğlu
– Mehmet Maksudoğlu Hocamız
– Ömer Çam Hocamız
– İhsan Karaman
– Aydın Gülan Hoca
– Ali Rıza Demircan Hoca
– Tekin Akıllıoğlu Hoca
21- Hacılarımız arasından Mekke’de Cumhuriyet gazetesi soranların çıkması ve yaşadığı değişim.
22- Şekil yerine işin ruhuna önem vermek neden önemli, öğrenmekle yaşamak arasındaki farkı Hacılarda görmek,
23- Şahitlik ederek benim ceza evine girmeme sebep olan müezzin Ethem Ünlü ile beraber Hac yapmam ve ilk karşılaşmamız
24- Cami merkezli hayata önem verişim, 1980 ihtilali döneminde Bakırköy adliyesinde alınan bir şahit ifadesini, elden teslim alamayınca, 2-3 saat içerisinde Kadıköy adliyesine ulaştırmayı nasıl sağladığımın ibretlik hikayesi,
25- Başarımın Ana Sebepleri
– Hayatımda ilk okuduğum kitap Kur’anı Kerim,
– Anne – Babamın duası,
– Namazımı Düzenli kılmam,
– Dinlemeyi beceren uyumlu yapım ve azimle gayretle işlerime sarılmam.
26- TCK 163. maddeden yargılananların yurt dışına çıkma engeline rağmen yurtdışına gayri nizami çıkışım, altı yıl Türkiye’ye dönemeyişim…
27- Yüz bin kişinin Üzerinde insana Hac ve Umre yaptırma fırsatım oldu… Haccı yapmak kadar yaşatmaya da gayret edişim,
28- Sudan ziyaretimizin Zaman Gazetesinde Mülakat olarak yayınlanması F.G. ni neden/nasıl heyecanlandırdı…? Mahmut Çepi / Almanya imamının bana aktardıkları.
29- Namaz Eğitimi neden anne karnında başlar. Annenin Genetik şekillenme / Karakter eğitimindeki rolü…
30- Genelde Beşeri sistemler, özelde demokrasi çıkarlar ve menfaatler üzerine bina edilmiştir.
Allah’a isyan etmeye teşvik ve tahrik ettikleri insanı, kendi koydukları kanun ve kurallara uymaya çağırıyorlar…
31- 45 günde Arapça Dil Kamplarında neyi nasıl başardık..?
32- Annelik ve Ev hanımlığına odaklı Hamzalı K.K.Kursu (Hanım Eğitim Merkezi) da planlayıp uyguladıklarımız…
33- Askerliğimi sakallı nasıl tamamladım? Terhis Belgemdeki sakallı resmi nasıl onaylattım..? Üstelik yıl 1983 Kenan Evren’in darbe döneminde..?
34- Dört Afrika ülkesi gezimizde yaşadıklarım ve gördüklerim…
35- Ebu Cendel ve Ebu Basır olayından ilham alarak Kadıköy İHL başörtüsü sıkıntısına çözüm üretme maceramız…
36- Mükemmeliyetçi yapımın eser üretmemi engellemesi, Yüksek Lisans tezimi bile çok ilgi görmesine rağmen tercüme etmeyişim, Arapça aslını da yayınlamayışımın sebebi…
37- Hayatımıza yansıtamayacağımız konular yerine yansıtabileceğimiz ve yansıtmamız gerekenlere öncelik vermeyi sevip tercih edişimin sebebi,
38- Dr. Mustafa Çetin Beyin, Tıp Fakültesinden, başörtüsü olayları esnasında, atılmasının ibretlik ve duygusal hikâyesi…
39- Kenan Evren’in kurucu meclisinde, Anayasa komisyonunda görevli olan, emekli 2 General’e Mekke gezilerini yaptırarak Cidde’den yolcu edip uğurlamam ve Mekke hakkında söyledikleri…
40- Büyük amcam (Babamın amcası) İlyas Efendi, İstiklal harbi subaylarından olup İsmet paşa destekçiliğini ailemize telkin etmesi
41- Babamın amcasının oğlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde KBB Hocası olan Prof. Dr. Emin Burad Bey İsmet İnönü’nün aile doktoru olması ve aramızdaki soğukluğun sebebi
42- Hem YİE talebesi hem de imamlık yaparken fakir öğrencilere kendi şahsi bütçemizden bursvermemiz.
43- YİE 1. sınıf öğrencisi iken 8 ciltlik Elmalı tefsirine abone yaparak yeniden basılmasını sağlamamın hikayesi,
44- Ali Özek Hoca’ya Türk Cumhuriyetlerinde Üniversite yaparken yüz elli bin dolar borç verişim,
45- İhsan Karaman Hoca’ya verdiğim “Karz-ı Hasen”i iade ettiği gün teşekkür edişine verdiğim karşılık, (unutulan güzelliklerden)
46- YİE de talebe iken, kız öğrencilere, teyp kasetine tescil ederek Sarf-Nahiv okutmaya yardımcı olmam
47- Süleyman Ramazanoğlu Hoca’dan aldığım Hayat dersi (Çok iddialı konuşmamak)
48- DİB ve TÜRSAB Hac Organizesindeki aksaklık ve usulsüzlükleri düzeltmek için verdiğimiz destansı mücadele,
49- Mekke’de Türk İstihbarat Elâmanı ile karşılaşmamız ve ondan öğrendiklerim (Ramazan Akyürek)
50- Kısa dönem Askerlik yaparken, başarılı bir subay olan Yüzbaşı Orhan Söyler ile Mekke’de karşılaşmamız,
51- Ön fikirle olmayıp insani yaklaşımımın karşılığı olarak, çocuklarımla uçakta iken, polisin beni indirilmemden sonra, uçağa dönemeyip uçağın kalkmasını müteakip, ilk defa yurt dışına çıkan, yanlarında para olmayan, dil bilmeyen, gidecek evleri olmayan, çocuklarımın başına gelenlerin ibretlik hikâyesi
52- On iki kardeşin 10.cusu ve yaşayan ilk erkek çocuk olmanın sonucu 17 yaşında evlenmek zorunda kalışımın ibretlik hikâyesi
53- Altmış ihtilalinden sonra Rize / İyidere’nin Tepe köyüne, 7 yaşında iken, ilk gidişimde, aldığım siyaset dersinin kalbime saldığı unutulmaz korku, (Hamdi Ağa Nasihatı)
54- Annemin deli mi, veli mi belli olmayan amcasından (Ömer Yıldız) aldığım kitap hediyesinin, ne olduğunu öğrenmeden, Hafızlık Hocam Hilmi Yıldız tarafından yakılması, bir müddet sonra annemin amcasının kitabı sorması ile yaşadığım korku,
55- Hem eniştem hem Hafızlık Hocam olan Hilmi Yıldız Hoca ile Rize’de iken, yemek dolabı anahtarının kırılması, sert rüzgâr esnasında dışarı çıkıp takkemin uçması sebebi ile yaşadığım korku,
56- İlk yüzmeyi ve bisiklet binmeyi öğrenişimin gülümseten garip hikayesi,
57- 1964 yılında kamyondan bozma Otobüs ile İstanbul’a İlk gelişim, yolda yaşadığımız iki kazadan sonra yola devam edişimiz,
58- Çocuk yaşta yaşadığım avcılık hevesim sebebi ile çektiğim zahmetleri annemden gizleyişim,
59- İst. İHO da ilk iki sene yurtta kaldıktan sonra, 4-5 sene de amcamın evinde kalışım esnasında gösterdiğim fedakârlıklar ve yaşadığım mahrumiyetler,
60- İst. İHO orta 4. sınıfta iken, 1971 yılında, 17 yaşında iken evlenmem sonrası hanımın köyde annemlerle kalması ve benim İstanbul’da okumaya devam edişim,
61- Diyanet İşleri Başkanlığının 2021 yılı Nisan ayında düzenlediği Uluslararası Hac Sempozyumu’na TÜRSAB’ın talebine uyarak sunduğum tebliğ özeti ve katılma isteğime onay verilmemesi,
62- Devlet öğrenci yurtlarının çok fonksiyonlu kullanılması ve D.İ.B Hac ve Umre Rehberlik Kampları konusundaki teklifime takındığı tavır,
63- Yirmi yıllık Müsiad üyeliğim esnasında yaptığım görevler, gördüklerim ve yaşadıklarım.
64- Bir Ramazan günü sabahı kırmızı ışıktan geçerek araba çarpıp ağır hasara yol açan gencin aksini iddia etmesi üzerine, trafik görevlisinin yemin teklifine karşı takındığı ibretlik tavra verdiğim cevap …
65- Bir Ramazan günü iftar saatine doğru Haremi Şeriften eve doğru giderken araba aldığım Suriyeli ailenin bana yaşattığı ibretlik sıkıntı…
66- Bir Ramazan günü sabahı kırmızı ışıktan geçerek arabama çarpıp ağır hasara yol açan gencin aksini iddia etmesi üzerine, trafik görevlisinin yemin teklifine karşı takındığı ibretlik tavra verdiğim cevap…
67- Seksenli yılların sonunda, Adnan Oktar’ın Tura Turizm Sahibi Çetin Saraç Bey’in Kızını kandırıp nikâhı altına alması yolu ile edindiği servetin iadesi için kaçırılıp dövülmesi üzerine bana müritlerini göndermesi, bizi mason işbirlikçisi ilan etmesi üzerine malikânesine girişim, öğrendiğim gerçekleri kimseye anlatamayışım…
Ahmet Ziya Hocanın Muhtelif Konularda Yazdığı Makaleler👇
https://hamzali.org/ahmet-ziya-ibrahimoglu-makaleler/
Hamzalı’dan Mekke’ye Uzanan Hayat Yolculuğunda Muvaffakiyet Sırrım.