DÖRT SORU ve DÖRT CEVAP

Selamün Aleyküm ÜSTADIM
Hamdolsun bu gün görevli olduğum Kopenak Ayasofya camisinde 40 tane gayri müslim öğrenci ağırladık.

Cami başkanımız Gençlik başkanımız sağ olsunlar İslam’ı, Dinimizi izah etmeye geyret ettiler. İslam’ın intişarına vesile olur inşaallah.

Öğrencilerin sorularina elimizden geldiğince cevap vermeye gayret ettik amma siz kiymetli hocalarıma sormak istiyirum. Bir daha ki programa hazırlık olsun arzusu ile.

1- Kadınlar cemaatle kılarken neden arkada safa durur?

2- Cinsiyeti belirsiz olan kişi hangi safta duracak. Erkeklerle mi kadinlarla mi duracak? 3- Neden kadın peygamber gelmemiştir?

4- Camilerde Şii olan kişi cemaat veya imam olabilir mi?

Bu soruları cevaplama imkanı olan kıymetli hocalarima şimdiden teşekkür ederim.

27/01/2023 Kapenhagen
İbrahim Abdülhalik Canbaz

SORULARA CEVABEN:

Kadınların cemaatle kılarken, neden erkeklerin arkasında saf tutup namaz kıldığını, neden iki kadının şahitliğinin bir erkeğe denk olduğunu, kadının mirastan pay alırken neden erkeğin yarısı kadar aldığını vb konuları dile getirenlerin çoğu, kadınla erkeğin eşit olmayışına vurgu yaparak İslam dinine bir eksiklik izafe etmeye çalıştığı malumdur.

Bu anlayış sahiplerine cevap vermeye çalışırken, öncelikle kadın ve erkeğin yaratılış özellik ve inceliklerini, fizyolojik ve biyolojik farklılıklarını, etkileşim ve tahrik olma duygularını, tahammül güçlerini, esas görevlerini ve bu görevlerin gerektirdiği donanımı, her iki cinsin ihtiyaçlarını vb konuları çok iyi bilmek gerekir.

1- Kadınlar cemaatle namaz kılarken, arada görülmeyi engelleyen örtü olması halinde veya arada yeterli boşluk olup yan tarafta ve erkek cemaatten önde ve ileride kılabileceğini dikkate alırsak, mesele kadının arkada veya önde olması değil, kadın-erkek arasındaki cezbedici özelliklerin, erkekleri etkileyerek namazın Hüşû’una zarar verme ihtimali olduğunu kolayca anlayabiliriz. Çünkü erkeklerin yaratılış özelliği olarak, görmekten etkilenme, hatta tahrik olmaya açık ve meyyaldir. Kadınların ise görmekten, erkekler gibi, etkilenip tahrik olması söz konusu değildir. Kadınların etkilenmesi, tahriki sadece elleme ile gerçekleşebiliyor.

Kadınların şahitliği de yaratılış incelik ve zerafeti ile ilgilidir; erkekten eksikliği veya üstünlüğü ile ilgili değildir. Nitekim bir kadının şahitliği bir erkeğin şahitliğine tercih edildiği, üstün tutulduğu konular da vardır. Mesela kadının mahrem bir uzvunundan yaralanması ile ilgili, bir erkek ve bir kadın şahit bulunsa ve aralarında ifade farklılığı söz konusu olsa, hakim kadının şahitliğini erkeğin şahitliğine tercih eder. Erkeğin söylediklerinden ziyade kadının söylediklerini dikkate alır; itibar eder ve hüküm verir; vermesi gerekir.

Miras konusunda da, mükellefiyetler yani sorumluluklar ve görevler ile miras kaynakları ve çeşitlilikleri dikkate alındığında, kadının mirastan aldığı payda, eşitsizliğin söz konusu olmadığı bilakis tam bir adaletin olduğu kolaylıkla görülebilir. Kaldıki Eşitlik aldatıcı bir ifade olup esas alınamaz; Adil olmak esas alınmalıdır.

2- Hünsa olan kişilerin, kadınlar gibi cemaate katılma zorunluluğu olmamakla birlikte, katılırsa, yapıları gereği olarak, erkeklerin arkasında, kadınların önünde yer alırlar.

3- Kadınlardan peygamber olmayışı, peygamberlik görevinin kadınların yaratılışındaki özellik, incelik, zarafet ve duygusallıkları ile uyuşmaması sebebi iledir. Kadının değeri ve üstünlüğü ile ilgili değildir. Peygamberler mertebesine yakın kadınlar vardır ve olabilir. Hz.Meryem ve Asiye Annemiz gibi.

4- Şiiler hakkında genelleme yapmak yanıltıcı olabilir. Sünnilerin fıkhını bilen, abdest ve namaz şartlarını dikkate alan bir Şiinin arkasında namaz kılmak caiz olmakla birlikte, bu bilgi hassasiyete sahip olduğundan şüphe ettiğimiz bir şiinin arkasında namaz kılmayı tercih etmeyiz; etmemeliyiz. 5- Buhari gibi benzeri çok az olan Hadis alimlerinin hocaları arasında bile kadın alimeler vardır. Sahabe arasında en meşhur 6 Hadis aliminden biri de Hz. Aişe annemizdir. Kadınlardan Hadis uyduran olmaması da Müslüman kadınlar için bir iftihar vesilesidir. Kadınlar için, en muteber rutbelerden birincisi Anneliktir. Bütün Annelerimizin ruhu şad olsun. Makamları cenneti âlâ olsun.

28/01/2023
Ahmet Ziya İbrahimoğlu

En Seçkin Hadis Alimlerinin Hocaları Arasında Bile Kadın Olduğu Halde, Hadis Uyduran Kadın Olmaması, Kadınlar İçin İftihar Vesilesi Olduğu Gibi İbretlik ve Düşündürücü Bir Konu