İLMİ ve DURUŞU İLE İZ BIRAKAN OF’LU BİR ALİM

Of’un Çalek isimli köyünden olması sebebi ile, Çalekli Hacı Dursun Efendi olarak  bilinen Hacı Dursun Güven hoca efendi de böyle bir insandı. Hem hoca hem de cesur bir yiğit idi. Köylü komşularından serseri olanlar bile Hoca efendiye sahip çıkar arkasında dururdu:

Bir gün Of kaymakamı, hoca efendinin yaptıklarını duyar; hiddetlenir; jandarma ile haber göndererek hoca efendiyi yanına çağırır. Köye giden jandarmalar durumu hoca efendiye haber verirler. Haberi ulaştıran jandarma komutanına,

Hacı Dursun Efendi:

Evladım, benim kaymakamla görüşme talebim yok; onun görüşme isteği varsa buyursun; kapımız herkese açıktır; der.

Jandarma komutanı durumu Of kaymakamına haber verir. Kaymakam hiddetlenir ve bir jandarma ekibi ile beraber bizzat köye gider. Yolda karşılaştığı köylülerden bir kısmı ekiple beraber hoca efendinin evine doğru yürürken CHP üyesi köyün ileri gelenlerinden bir vatandaş kaymakama yaklaşıp, başkalarının duymayacağı bir sesle, kaymakam bey sizi hiddetli görüyorum; sakın hoca efendiye karşı bir nezaketsizlik yapmaya fırsat vermeyin. Bu sizin bildiğiniz hocalardan değildir; bu köyün en serserileri bile ona hürmet eder; kendisine sahip çıkar. Ona yapılacak bir kabalık sizi zor duruma sokar; istenmeyen duruma düşürür. Ben bile sizin yanınızda değil karşınızda yer almak zorunda kalırım; der.

Bu uyarıdan sonra kaymakam beyin hiddeti meraka dönüşür; hoca efendinin evine varırlar. Hoca efendi onları kapıda karşılar; içeri alır. Kaymakam nezaketsizlik yapmadan hal hatır sorar; hoca efendiyi tanımaya, neler yaptığını öğrenmeye çalışır. Hoca efendi de misafirlerinin nezaketine, kendilerine kahve ikram ederek cevap verir. Sohbet hoş bir şekilde, hiç bir kabalığa fırsat vermeden biter ve misafirler kalkıp çıkarken hoca efendiye teşekkür etmek zorunda kalırlar.

Ben bu olayı, Çalekli Hacı Dursun Güven Hocanın talebelerinden dinlemiştim. Hafızlık hocam ve eniştem onun talebesi, küçük oğlu da benim sınıf arkadaşım olarak bu olayı doğrulamıştı.

Elini öpme fırsatı bulduğum Çalekli Hacı Dursun Güven Hocamız, Osmanlı medreselerinde müderris iken medreseler kapanınca Trabzon’a müfettiş olarak tayin edilmiş bir alimdi. Bir müddet sonra resmi vazifesinden istifa edip köyünü medrese haline dönüştürmüş; Arapça ve Arapça’ya dayalı İslami ilimleri okutmaya başlamıştı. Uzun yıllar sürdürdüğü bu görev ile maruf hale gelmişti. Of’un yakın tarihinin unutulmaz bir kaç hocasından biridir.

Hocalığı kadar duruşu ile de örnek olabilen hocalarımızın azaldığı bir dönemde Onu da rahmet ve minnetle hatırlatıyor; ilmi ile amil hocalarımızdan ahirete göçmüş olanların hepsine rahmet ve mağfireti ile muamele etmesini Canab-ı Haktan niyaz ediyorum.

15/05/2024 Üsküdar

Ahmet Ziya İbrahimoğlu

Not:

Of ve Of’lular hakkında fikir edinmek için:👇

https://hamzali.org/wp-content/uploads/2023/04/Belge-3.pdf

Çalekli Hacı Dursun Güven👇

https://www.sabah.com.tr/sozluk/biyografi/guven-dursun-nuri-feyzi-kimdir

İslam Ansiklopedisinden:👇

https://islamansiklopedisi.org.tr/guven-dursun-nuri-feyzi/iliskili-maddeler

👇

https://islamansiklopedisi.org.tr/guven-dursun-nuri-feyzi

Erbakan Hocamızla Hatırası👇

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid037yYQ8PpmXFKaC448NU2kydqwnDmVTSpDyVSGB3K5xoZK1qEriWWeCurjAhVaPk8Vl&id=100003192184191

Hacı Mahmut Efendi’nin Hocası👇

https://www.ismailaga.org.tr/haci-dursun-fevzi-guven-hoca-efendi