Mülakatı Aşıkkutlu ..
Mehmet Rüşdü Aşıkkutlu Hocamızın hayatı hakkında doktora çalışması yapan İstanbul Ortaköy BüyükMecidiye cami imamı Esat Şahin Hoca’nın sorularına verdiğim cevapları aşağıda bulacaksınız: 👇
S1- Hocam sizi tanıyabilir miyiz kendinizi genel hatları ile tanıtır mısınız şu an ne işle meşgulsünüz ?
C1- Halen emekliyim; hayır işleri, okumak ve yazmak meşgul olduğum işlerdendir.
Beni Tanımak İsteyenler İçin Hazırladığım Maktu Not: 👇
www.aynamayansiyanlar.com/hakkimizda/hakkimizda/
S2- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendi ile ne zaman ve nasıl tanıştınız?
C2- Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hocamız ile 1963-64 yıllarında Evinde kalan bir talebe ve evlatlık gibi eğitim aldığım yıllarda tanıştık. Bizim Hamzalı isimli şimdiki mahallemiz, 1950 den önce Hocamızın köyüne bağlı bir mahalle olması sebebi ile aynı köylü sayılırız. Babam da Onun talebesi, aynı zamanda da ustası sayılırdı. Çünkü babamdan saatçilik öğrenmişti.
S3- Siz okurken yatılı mı kaldınız Yatılı ise hangi köyde nerede kalıyordunuz ?
C3- Evet, Uğurlu (Çufaruksa) köyündeki evinde yatılı olarak kalırken 9 yaşında olmam sebebi ile evlatlık gibi hizmetinde bulunmanın yanında eğitim ve terbiyesinden de istifade ettiğim ikinci hocam olmuştur. İlk hocam da onun talebesi olan eniştem H.Hilmi Yıldız Hoca idi. Hafızlığı ilk hocamdan yaptıktan sonra onun yanına gitmiştim.
S4- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendinin yanında ne kadar süre ders okudunuz?
C4- M.Rüştü Aşıkkutlu Hocamızın evinde 1,5 sene kadar kaldım; Hafızlık kuvvetlendirme, Talim, Tecvit ve Arapça eğitimi alarak hafızlık diplomamı da ondan almıştım.
S5- O dönemde Karadeniz bölgesinde Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendiden başka Kuran dersi ile beraber aynı anda kıraat okutan hocalar var mıydı ?
C5- O dönemde Of’ta Hocaefendi’den başka Kıraat ilmini, onun seviyesinde, okutan başka hoca yoktu. Bir alt seviyede var olanlar da onun talebeleri idi.
S6- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendinin karakter, kişilik ve huyu nasıldı?
C6- Rahmetli Hocamız İlmi kadar ahlakı ile de temayüz etmiş bir insandı. Yumuşak tabiatlı, hoş görülü, ilim, ahlak ve sevgi ile otorite oluşturan bir yapıya sahipti. Ona olan hürmet ve saygımız, gönül bağımızdan kaynaklanan bir saygı idi. Hayvanların bile kendisine farklı davrandığına çok şahit oldum.
S7- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendi camide veya derste aşır okuturmu idi okutuyorsa aşır okutma usulü nasıldı ?
C7- Ben evinde kalmış bir talebesi olarak, camide ve kurs merkezindeki uygulamaların ayrıntısını bilme ve aktarma imkanım yok. Mısır tarikini benimsemiş bir hocamız olarak evde kıldığımız zaman, misafirine veya bana aşır okuturdu.
S8- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendinin ders işleme usulü nasıldı toplu mu ders verirdi yoksa teker teker mi dinlerdi ya da bazen topluca bazende tek kişiye mi ders verirdi?
C8- Yedinci soruda ifade ettiğim gibi Cami ve kurs merkezinde nadiren bulunma imkanım olurdu. Hoca efendi sadece hafızlık yaptırmaz, Kıraat ilimlerini de okutur; belli bir seviyeye kadar Arapça okuttuğu talebeleri de olurdu. İleri seviyedeki talebelerini de yardımcı hoca olarak istihdam ederdi.
S9- Âşıkkutlu hoca efendi kıraat okumaya gelen her öğrenciyi kabul edermiydi?
C9- Gelen talebeyi reddettiğini ne gördüm ne de duydum. Ancak talebenin yaşına, kabiliyetine ve yapısına uygun yönlendirme yaptığına şahit oldum.
S10- Âşıkkutlu hoca efendi öğrencilere ders okuturken özellikle kapasitesi olmadığı için dili dönmeyen veya dersi hazırlayamayan öğrencilere karşı tavrı nasıldı bu öğrencilere kızar mıydı?
C10- Hoca efendinin kızdığını veya şiddet kullandığını ne duydum ne de gördüm. Kabiliyetini yeterli görmediği talebeleri ayırır; onlara zaruri gördüğü dersleri öğretmekle iktifa ederdi. Kabiliyeti olmayanları zorlamaz, kapasitesinin hacmi ile orantılı bilgi öğretmekle iktifa ederdi.
S10- Âşıkkutlu hoca efendinin yaramaz ve tenbel öğrenciye karşı tavrı nasıldı?
C11- Yaramaz talebeler bile Hocamıza sıkıntı yaşatmaktan haya eder; onun görmemesi ve duymamasına dikkat ederlerdi. Hocamız da bunu bildiği ve takdir ettiği için çoğu zaman görmemeyi, duymamayı tercih ederdi; talebenin haya perdesinin yırtılmasına imkan ve fırsat vermezdi. Talebelerle ilgili istihbarat kaynaklarından biri de bendim; bana sorar durumu öğrenmeye çalışırdı. Beni çok kesin konuşur gördüğünde: “evladım, bir kapı açık bırak; geri dönmek zorunda kalırsan, o kapıdan çıkarsın” derdi.
S12- Âşıkkutlu hoca efendi öğrencilere resmi mi yoksa samimi mi davranırdı?
C12- Merhum Hocamız, talebelerine çocukla çocuk büyükle büyük gibi davranacak kadar mütevazi ve samimi davranırdı.
Bana Arapça okuturken, anlamakta zorlandığım yerleri resim çizerek anlatır; her soruma ayrıntılı cevap verir; anlayacağım şekilde izah ederdi.
S13- Aşıkkutlu hocaefendinin 1968’deki Uğurlu köyünde açtığı aşere takrib tayyibe kursu hakkında ne biliyorsunuuz ?
C13- Bu konuda zikre değer bir bilgim yoktur. Çünkü ben 1964 yılında oradan ayrılmıştım.
S14- Mahmud Efendi hazretleri Âşıkkutlu hoca efendinin yanında ders gördü mü?
C14- Hacı Mahmut Efendi Aşıkkutlu Hocamızın talebesi idi. Her sene evine ziyarete gelir, misafiri olurdu. Benim evinde olduğum dönemde bir iki defa ziyaretine geldiğini hatırlıyorum. Evde cemaatle Namaz kılarken onu imamete geçirir; namazı onun kıldırmasını isterdi. H.Mahmut efendi, gelişinde ve ayrılışında elini öpmek ister, kendisine hocam diye hitap ederdi. Bir seferinde, çocukluk sadelik ve rahatlığı ile kendisine: “Hocam niçin talebenizi imamete geçiriyorsunuz diye sormuş; cevap olarak, O benden daha takvadır; dediğini çok iyi hatırlıyorum.”
S15- Âşıkkutlu hoca efendinin siyasilerle ve siyasetle ilişkisi olurmuydu ?
C15- Merhum Hocamız politik konulara hiç girmez; yanında konuşulanları dahi duymamazlıktan gelirdi. Politikacılarla irtibatı sadece eğitimci olarak işi ile sınırlıydı. Onun politik eğilimini benden başka duyan olduğunu zannetmiyorum.
Ağızdan sevdiğini duyduğum tek kişi N.Erbakan Hocamız olmuştur.
S16- Âşıkkutlu hoca efendinin halkla diyaloğu nasıldı?
C16- Merhum Hocamızın boş vakti olmaz; gelişi güzel konuşmazdı. Onu kendi köylüleri sevdiği gibi bütün bölge insanları da sever sayardı. İlmi sorular dışında politik konularda ona kimse soru sormaz; rahatsız olacağı yaklaşımda bulunmazdı. O ihlas ve samimiyet abidesi bir insan olduğu için onu boş soru ve işlerle kimse meşgul etmek istemez; onunla gereksiz konuşmaktan haya ederlerdi.
S17- Âşıkkutlu hoca efendinin şahsiyeti, ahlakı ve kişiliği nasıldı?
C17- Mütevazi, cömert, sakin, ilmi ile amil bir insan olduğu için ilmi kadar hali ile örnek kabül edilen bir gönül insanıydı. Onu gören sahabeden birini görmüş gibi hürmet gösterme ihtiyacı duyardı.
S18- Âşıkkutlu hoca efendi’nin ilmi kıraati okuturken topluca mı teker teker mi ders dinlerdi?
C18- Ben çocuk yaşta evinde kaldığım için kendisinden sadece hafızlığımı kuvvetlendirmeye ek olarak talim, tecvid ve sarf okudum. Kıraat ilmi okumadım; bu konuda zikre değer bir bilgim yok. Çünkü o dersleri camide ve kurs merkezinde okuturdu. Evde benden başka talebe yoktu.
S19- Âşıkkutlu hoca efendinin cami cemaati ve diğer hocalarla alakası nasıldı?
C19- M.Rüşdü Aşıkkutlu hocamız kendi köyünde görev yaptığı halde, evi müsait olan köylülerin evinden başka, talebelerin barınacağı bir kurs binası olmadığı gibi çok sınırlı sayıda oda vardı. Bundan dolayı köylülerinin ona olan hürmet ve sevgisi sebebi ile imkanı olan herkes evini talebelerin barınması ve konaklamasına açardı. Türkiye’nin bir çok ilinden gelen talebeler köylülerin evlerinde kalırdı. Kendisinin herkesle çok iyi münasebetleri olduğunu herkes bilir ve kabül eder. Kabiliyetli gördüğü talebelerini, kendisi icazet verdikten sonra Hacı Dursun Güven ve Hacı Hasan Rami Yavuz Hocalara yönlendirir; talebelerin durumunu da o hocalara yazılı olarak bildirirdi. İlkokul okumayanları imtihan eder, okul müdürüne yazı yazarak uygun gördüğü sınıftan başlatılmalarını rica ederdi. Benim için de okul müdürüne yazı yazmış ve 3. sınıftan başlamamı sağlamıştı.
S20- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendiyle ilgili olarak Reisül-Kurra vasfı verilerek yazılar kaleme alınmıştır bu konuda ne dersiniz Âşıkkutlu hoca efendi bizim bu günkü anladığımız manada Reisül-Kurra görevi yaptı mı yoksa bu ona saygı ve hürmeten verilen bir vasıf mı idi?
C20- Merhum Hocamız, yaşadığı dönemde hem nazarı olarak hem de fiilen reisül kurra idi. Ondan sonraki reisül kurralar da ya fiilen onun talebesi veya hükmen onun talebesi sayılanlardan olmuştur.
S21- Mehmet Rüşdü Âşıkkutlu hoca efendi ile ilgili başka söylemek istedikleriniz var mıdır varsa nelerdir?
C21- Merhum Hocamızla ilgili söylenecek her şeyi burada yazıp zikretme imkanım olamayacağını takdir edersiniz. Size yolladığım makalede bazı özelliklerinden bir nebze bahsetmiştim. 👇
https://www.aynamayansiyanlar.com/makalelerim/sapka-ve-fotr-giymek-zorunda-kalan-hocalar/
Şimdilik bu kadarla iktifa edelim. İlerde başka vesilelerle soracağınız sorulara da cevap vermeye çalışırım inş.
Ayrıca Mehmet Rüşdü Aşıkkutlu Hocamızla İlgili Yazılanları Okumak İçin İrfan Dünyamız Sitesine de Bakabilirsiniz 👇
20.10.2024 Üsküdar
Ahmet Ziya İbrahimoğlu