Beşşar Esad’dan Yüzsüz Bir Açıklama ..
Beşar Esad’ın Suriye’den Kaçış Şartları İle İlgili Açıklaması
Moskova – 16 Aralık 2024
Suriye’de terörizmin yayılması ve 7 Aralık 2024 Cumartesi akşamı başkent Şam’a ulaşmasıyla, başkanın akıbeti ve nerede olduğu konusunda sorular gündeme geldi. Bu süreçte gerçekle ilgisi olmayan söylentiler ve rivayetler yayılarak uluslararası terörizmin, Suriye’nin özgürlük mücadelesine darbe vurması desteklenmiş oldu.
Ülkenin tarihinde böylesine kritik bir dönemde, hakikatin yerini bulması gerektiği bir anda, bazı hususların kısa bir açıklamayla netleştirilmesi önem arz etmektedir. Ancak, bu dönemin ve sonrasında güvenlik nedenleriyle iletişimin tamamen kesildiği şartların, o anda detaylı bir açıklama yapılmasına izin vermediğini belirtmek gerekir. Şimdi yalnızca özet bir açıklama yaparak, olayların ileride detaylı şekilde anlatılmasını mümkün kılacak bir fırsat oluşturmayı umuyorum.
Öncelikle: Planlı bir şekilde ülkeyi terk ettiğim iddiaları doğru değildir. Ayrıca, çatışmaların son anlarında da ayrılmadım. Şam’da 8 Aralık 2024 Pazar sabahının ilk saatlerine kadar sorumluluklarımı yerine getirmeye devam ettim. Terörizmin Şam içerisinde ilerlemesiyle, Rus dostlarımızla koordinasyon içinde Lazkiye’ye geçtim ve buradan askeri operasyonları takip etmeye başladım. Ancak Hmeymim Hava Üssü’ne vardığımda, cephe hattındaki tüm birliklerin geri çekildiğini, ordunun son mevzilerinin düştüğünü ve bölgede durumun giderek kötüleştiğini gördük. Bunun yanı sıra, Rus askeri üssüne insansız hava araçlarıyla saldırılar yoğunlaşmıştı. Bu şartlarda, üsten herhangi bir yöne çıkışın imkânsız olduğu bir durum oluştu. Moskova, 8 Aralık Pazar akşamı, yani Şam’ın düşüşünden bir gün sonra ve diğer tüm askeri noktaların çökmesi ile devlet kurumlarının felç olmasının ardından, acilen Rusya’ya tahliye edilmemi talep etti.
Bu süreçte, ne benim tarafımdan ne de herhangi bir kişi veya kurum tarafından iltica ya da istifa konusu gündeme gelmedi. Tek tercih, terörist saldırıya karşı savunma mücadelesine devam etmekti.
Bu bağlamda, savaşın ilk gününden itibaren vatanının kurtuluşunu kişisel kurtuluşuna değişmeyen, halkını çeşitli teklifler ve cazip teklifler karşısında satmayan birinin, aynı kişi olarak ordusunun subay ve askerleriyle birlikte en tehlikeli cephelerde teröristlere sadece birkaç metre mesafede durduğunu hatırlatmak isterim. Bu kişi, savaşın en zor yıllarında dahi ailesiyle birlikte başkentte kalarak halkıyla terörizme karşı savaşmış, defalarca başkentin düşme tehlikesine rağmen yerinden ayrılmamıştır. Filistin ve Lübnan’daki direnişi yalnız bırakmayan ve kendisiyle dayanışma gösteren müttefiklerini de yarı yolda terketmeyen birinin, halkını terk etmesi veya ordusuna ihanet etmesi mümkün değildir.
Kişilik olarak hiçbir zaman makam peşinde koşan biri olmadım. Kendimi, halkımın inandığı ulusal bir projenin sahibi olarak gördüm. Halkımın iradesine ve devletini koruma konusundaki kararlılığına her zaman inandım. Devlet terörün eline geçtiğinde ve herhangi bir şey sunma gücü kaybolduğunda, makamın bir anlamı kalmaz. Böyle bir durumda, makamda kalmanın da bir değeri olmaz. Ancak bu, vatanseverlikten vazgeçildiği anlamına gelmez. Suriye’ye ve halkına olan aidiyetim sabittir ve bir makam ya da durumla değişmez. Bu aidiyet, Suriye’nin tekrar bağımsız ve özgür bir ülke olacağına dair umudu taşır.
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
16.12.2024 Üsküdar
تصريح للرئيس بشار الأسد حول ظروف خروجه من سورية
موسكو – 16 كانون الأول 2024
مع تمدد الإرهاب في سورية، ووصوله العاصمة دمشق مساء السبت 7 كانون الأول 2024، بدأت الأسئلة تطرح عن مصير الرئيس ومكانه، وسط سيل من اللغط والروايات البعيدة عن الحقيقة وبما شكل إسناداً لعملية تنصيب الإرهاب الدولي ثورة تحرر السورية.
في لحظة تاريخية فارقة من عمر الوطن ينبغي أن يكون فيها للحقيقة مكان، فإن ثمة ما يستدعي توضيحه عبر بيان مقتضب، لم تسمح تلك الظروف وما تلاها من انقطاع تام للتواصل لأسباب أمنية بالإدلاء به، والذي لا يغني بنقاطه المختصرة عن سرد تفاصيل كل ما جرى لاحقاً، حين تسنح الفرصة.
بداية.. لم أغادر الوطن بشكل مخطط له كما أشيع، كما أنني لم أغادره خلال الساعات الأخيرة من المعارك، بل بقيت في دمشق أتابع مسؤولياتي حتى ساعات الصباح الأولى من يوم الأحد 8 كانون الأول 2024. ومع تمدد الإرهاب داخل دمشق، انتقلت بتنسيق مع الأصدقاء الروس إلى اللاذقية لمتابعة الأعمال القتالية منها، وعند الوصول إلى قاعدة حميميم صباحاً تبين انسحاب القوات من خطوط القتال كافة وسقوط آخر مواقع الجيش مع ازدياد تدهور الواقع الميداني في تلك المنطقة، وتصعيد الهجوم على القاعدة العسكرية الروسية نفسها بالطيران المسير، وفي ظل استحالة الخروج من القاعدة في أي اتجاه، طلبت موسكو من قيادة القاعدة العمل على تأمين الإخلاء الفوري إلى روسيا مساء يوم الأحد 8 كانون الأول، أي في اليوم التالي لسقوط دمشق، وبعد سقوط آخر المواقع العسكرية وما تبعه من شلل باقي مؤسسات الدولة.
خلال تلك الأحداث لم يطرح موضوع اللجوء أو التنحي من قبلي أو من قبل أي شخص أو جهة، والخيار الوحيد المطروح كان استمرار القتال دفاعاً في مواجهة الهجوم الإرهابي.
في هذا السياق أؤكد على أن من رفض منذ اليوم الأول للحرب أن يقايض خلاص وطنه بخلاص شخصي، أو يساوم على شعبه بعروض وإغراءات شتى، وهو ذاته من وقف مع ضباط وجنود جيشه على خطوط النار الأولى، وعلى مسافة عشرات الأمتار من الإرهابيين في أكثر بؤر الاشتباك سخونة وخطراً، وهو ذاته من لم يغادر في أصعب سنوات الحرب وبقي مع عائلته وشعبه يواجهان الإرهاب تحت القصف وخطر اقتحام الإرهابيين للعاصمة أكثر من مرة خلال أربعة عشر عاماً من الحرب. وأن من لم يتخل عن غير السوريين من مقاومة في فلسطين ولبنان، ولم يغدر بحلفائه الذين وقفوا معه، لا يمكن أن يكون هو نفس الشخص الذي يتخلى عن شعبه الذي ينتمي إليه، أو يغدر به وبجيشه.
إنني لم أكن في يوم من الأيام من الساعين للمناصب على المستوى الشخصي، بل اعتبرت نفسي صاحب مشروع وطني استمد دعمه من شعب آمن به، وقد حملت اليقين بإرادة ذلك الشعب وبقدرته على صون دولته والدفاع عن مؤسساته وخياراته حتى اللحظة الأخيرة. ومع سقوط الدولة بيد الإرهاب، وفقدان القدرة على تقديم أي شيء يصبح المنصب فارغاً لا معنى له، ولا معنى لبقاء المسؤول فيه. وهذا لا يعني بأي حال من الأحوال التخلي عن الإنتماء الوطني الأصيل إلى سورية وشعبها، انتماء ثابتاً لا يغيره منصب أو ظرف انتماء ملؤه الأمل في أن تعود سورية حرة مستقلة.