Ey Suriye Halkı, Dikkatli Olun!

Yazan: Prof. Dr. Hakim el-Mutayri

İngiliz sömürgeciliği, kontrol altına almak istediği her bölgede önce o bölgeyi abluka altına alır ve silah sevkiyatını engeller, ardından bölgeye girdikten sonra halkı silahsızlandırırdı. Bunu 1856’da Hindistan’da, 1882’de Mısır’da, 1900’de Körfez’de ve 1918’de Irak’ta uyguladı. Bu stratejiyi daha sonra Fransa, Amerika ve Rusya da Arap ve İslam dünyasında izledi. Sonuç olarak, bu toplumlar topraklarını işgal eden dış düşmanlara karşı kendilerini savunma güçlerini yitirdiler.

Avrupa sömürgeci devletleri, bu politikayı kendi nüfuz alanlarındaki bölgelerde bulunan hükümetlere de dayattılar. Böylece, İslam dünyasında işgal edilen ülkeler, yalnızca iç güvenliği sağlamak amacıyla silahlandırıldı. Bu durum, halkları dış işgalcilere, siyasi baskı ve zulme karşı savunmasız bıraktı. Ancak Afgan ve Yemen halkları gibi ferdi silahlanma geleneğini sürdüren istisna topluluklar, bu genel tablonun dışında kaldı.

Bugün bunun en bariz örneğini, 22 Arap ülkesinde yaşayan 500 milyon insanın, Gazze’ye uygulanan ablukayı kaldıracak veya halkını kurtaracak bir güce sahip olamamasında görüyoruz. Gazze’de kadınlar ve çocuklar dünyanın gözleri önünde katledilirken, Arap dünyası bu zulmü durduramıyor.

Amerikan Devrimi ise bu gerçeği çok erken fark etti ve halkın özgürlüğünü koruyabilmesi için silah bulundurma hakkını anayasal bir güvence altına aldı.

Günümüzde uluslararası işgalci güçler, BM Güvenlik Konseyi ve BM temsilcileri aracılığıyla, Arap ve İslam dünyasındaki her kurtuluş hareketine, silahsızlanma şartını dayatıyor. Halkı silahsızlandırılmış olan bu hareketler ancak o zaman meşru bir hükümet olarak tanınıyor. Bu durum, Arap Baharı sonrası Libya’da açıkça görüldü.

Benzer şekilde, 2014 yılında Halep, Rakka ve Musul’da kontrolü ele geçiren IŞİD, bölgedeki aşiretleri ve devrimci grupları silahsızlandırarak, bu bölgelerin düşmesine ve Esad rejimi ile İran destekli milislerin geri dönmesine zemin hazırladı.

Bugün Suriye hükümetinin karşılaşacağı en büyük tehlike, Arap dünyasındaki işbirlikçi rejimlerin ve uluslararası sistemin, halkını silahsızlandırma talebine boyun eğmesini beklemeleridir. Oysa Suriye hâlâ Amerikan ve Rus güçlerinin işgali altındadır. İsrail saldırıları devam etmekte, ülkenin güvenliği ve birliği ciddi tehditler altındadır. Bu şartlarda, halkın silahlanması, ülkenin güvenliğini ve istikrarını koruma noktasında bir zarurettir.

Libya ve Yemen’de olduğu gibi, dış güçlerin desteklediği silahlı karşı devrimlerin Suriye’de de meydana gelmeyeceğine dair bir garanti yoktur. Sudan’da yaşananlar da bu tehlikenin hâlâ devam ettiğini göstermektedir.

İslam, her vatandaşın silah bulundurma hakkını güvence altına almıştır. Kur’an-ı Kerim’de bu husus, şu ayetlerle desteklenmiştir:

“Ve silahlarını alsınlar” (Nisa Suresi, 102. Ayet)
“Kâfirler, sizin silahlarınızdan ve eşyalarınızdan gaflete düşmenizi isterler ki, üzerinize birden baskın yapsınlar” (Nisa Suresi, 102. Ayet).

İslam, bu hakkı (silah bulundurma hakkını) düzenlemiş ancak yalnızca devlete isyan eden, iktidar mücadelesine girişen veya topluma tehdit oluşturan gruplardan bu hakkı sınırlamıştır. Aynı şekilde, İslam insanların pazar yerlerinde veya kamusal alanlarda silahla gösteri yaparak halkı korkutmayı yasaklamış, fakat halkın silah kullanımı konusunda özel alanlarda eğitim almasına imkân tanımıştır. Böylece, halkın tamamının, özellikle günümüzdeki uluslararası düzenin dayattığı şartlar altında, kendisini ve topraklarını savunmaya hazır olması sağlanmıştır. Çünkü mevcut düzen, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) dünya üzerinde egemenlik hakkı tanımakta; bu ülkeler herhangi bir ülkeye askeri müdahalede bulunup işgal edebilmekte ve kendilerine karşı alınacak kararları veto etme yetkisiyle, hesap vermekten de muaf tutulmaktadır.

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
05.01.2025 Üsküdar

🔸 أيها السوريون
﴿خذوا حذركم﴾

بقلم: أ.د. حاكم المطيري
‏كانت بريطانيا الاستعمارية تبدأ في كل منطقة تريد السيطرة عليها بحصارها ومنع توريد السلاح لها قبل غزوها ثم تقوم بتجريد سكانها منه بعد دخول قواتها إليها واحتلالها كما فعلت ذلك في الهند سنة ١٨٥٦م وفي مصر ١٨٨٢م وفي الخليج ١٩٠٠م والعراق ١٩١٨م وعلى خطاها سارت فرنسا ثم أمريكا وروسيا في العالم العربي والإسلامي حتى فقدت شعوبه القدرة على دفع عدوان المحتل الخارجي وتحرير أرضها!
‏وصارت هذه سياسة تفرضها الدول الأوربية الاستعمارية على حكومات المنطقة الوظيفية التي تخضع لها في مناطق نفوذها فانتهى ذلك بتجريد كل دول العالم الإسلامي التي احتلتها الحملات الصليبية من سلاحها إلا بما يسمح لها بضبط الأمن الداخلي فقط لخدمة المحتل الخارجي!
‏وأصبحت شعوبه بعد ذلك طيعة للمحتل الأجنبي عاجزة عن منع الطغيان السياسي أو الاحتلال الخارجي لطول عهدها بترك السلاح إلا الشعوب التي ظلت تحتفظ بسلاحها الشخصي كالشعب الأفغاني واليمني وهما الاستثناء الوحيد!
‏وهذا ما تبدى اليوم بأوضح صوره في عجز ٥٠٠ مليون عربي في ٢٢ دولة عن فك الحصار عن غزة وأهلها وإغاثة نسائهم وأطفالهم أو وقف العدوان عليهم وهم يقتلون على مرأى ومسمع من العالم كله!
‏وقد أدركت الثورة الأمريكية هذه الحقيقة مبكرة وجعلت من ضمانات الحفاظ على حرية الشعب الأمريكي حقه في الاحتفاظ بسلاحه للدفاع عن حريته!
‏وقد صار المحتل الدولي اليوم عبر مجلس الأمن ومبعوثي الأمم المتحدة يشترط على كل حركة تحرير في العالم العربي والإسلامي للاعتراف بها وبحكومتها نزع السلاح من شعبها وتجريده منه وحصره بالدولة التي لم تستكمل بعد عناصر سيادتها كما جرى في ليبيا بعد الربيع العربي!
‏وهو ما فعله تماما تنظيم الدولة في مناطق الثورة التي سيطر عليها من حلب والرقة إلى الموصل سنة ٢٠١٤ الذي جاء في سياق الثورة المضادة حيث جرد العشائر وفصائل الثورة من سلاحها ليمهد الطريق بعد ذلك لسقوطها ولعودة نظام الأسد إليها وميليشيات إيران!
‏ولعل أشد ما ستواجهه حكومة سوريا اليوم الضغط عليها من النظام العربي الوظيفي والنظام الدولي ودعوتها إلى تجريد شعبها من سلاحه للاعتراف بها في الوقت الذي لم تتحرر سوريا بعد من الوجود الروسي والأمريكي ولم تستقر أوضاعها وما زال العدوان الصهيوني عليها مستمرا وخطرا يهدد أمنها ووحدتها واستقرارها مما يجعل تسليح الشعب كله ضرورة لحماية شعبها!
‏ولا توجد ضمانة من عدم حدوث ثورة مضادة مسلحة مدعومة من الخارج كما جرى في ليبيا واليمن بالأمس ويجري في السودان اليوم!
‏لقد كفل الإسلام حق كل مواطن في الدولة بالاحتفاظ بسلاحه وحض على ذلك كما في قوله تعالى عن المؤمنين ﴿وليأخذوا أسلحتهم﴾ وقال ﴿ود الذين كفروا لو تغفلون عن أسلحتكم وأمتعتكم فيميلون عليكم ﴾ ..
‏وقد نظم الإسلام هذا الحق دون أن يصادره إلا من الجماعات التي تخرج على الدولة أو تنازعها السلطة أو تمثل خطرا على المجتمع وكذا منع الإسلام من الظهور بالسلاح وترويع الناس به في أسواقهم مع إتاحة التدرب عليه في أماكن خاصة ليظل الشعب كله قادرا على الدفاع عن نفسه وأرضه خاصة في ظل النظام الدولي الحالي الذي ضمن للدول الخمس في مجلس الأمن السيادة على العالم والتدخل العسكري في أي بلد واحتلاله واستعمال حق النقض الفيتو لمنع أي قرار يدينها فضلا عن إخراجها منه.