Fas İsrailleşiyor mu?
Amr Musa Yeniden Gündemde: Fas’ta Tehlikeli Bir İsrail Bağımlılığı mı?
Amr Musa, son açıklamalarıyla dikkat çekerek Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in İsrail ile olan ilişkilerinin artık basit bir normalleşme sürecini aştığını ve açık bir ittifaka dönüştüğünü belirtti. Ancak, ona göre Fas’taki durum daha büyük ve daha tehlikeli bir tehdidi barındırıyor.
Fas’ta, devlet kurumlarının tamamını kapsayan bir İsrailleştirme süreci yaşanıyor. Bu süreç, üniversitelerden akademik kurumlara, ekonomiden sanayiye, askeri işbirliklerinden dini meselelere kadar geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. Ancak en tehlikeli gelişmelerden biri, İsrail ordusunda görev yapmış asker ve subaylara Fas vatandaşlığı verilmesi projesidir. Bu proje, onların Fas’ta önemli mevkilere gelmelerine ve hatta komşu ülkelere Fas vatandaşı kimliğiyle sızmalarına imkân tanıyabilir.
Öte yandan, Fas yönetimi Yahudi asıllı vatandaşların mülklerini geri alabilmesine imkân tanıyan bir yasa çıkardı. Bu çerçevede, birçok Faslı, mahkeme kararlarıyla evlerinden ve tarım arazilerinden çıkarıldı ve mülkler, Yahudi asıllı eski sahiplerine devredildi.
Bu tablo, Fas’ın İsrail ile sıradan bir normalleşme süreci yaşamadığını gösteriyor. Zira Fas ile İsrail arasındaki gizli ilişkiler 1960’lardan beri devam etmekteydi. 2020’de resmiyet kazanan bu ilişkiler artık bir bağımlılığa dönüşmüş durumda. Fas yönetimi, halkına bu durumu Batı Sahra üzerindeki egemenliğinin tanınmasıyla ilişkilendirerek kabul ettirmeye çalışıyor.
Fas Kralı VI. Muhammed, Trump, Netanyahu ve diğer devlet liderlerinden Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanımaları için her türlü bedeli ödemeye hazırdı. Bunun karşılığında, Fas’ta bir İsrail askeri üssü kurulmasına izin verdi. Bu üs, Melilla ile Cezayir arasındaki tampon bölgede yer almakta ve doğrudan komşu ülkeler olan Cezayir ve İspanya’yı hedef almakta. Bu gelişme, hem Cezayir hem de İspanya açısından açık bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Fas’ın İsrail’e bağımlılığı, Gazze’deki savaş sırasında daha da belirginleşti. Yaklaşık 5.000 Faslı asker, Gazze’ye karşı yürütülen savaşta İsrail saflarında yer aldı. Bunun yanı sıra, Fas, İsrail’e silah tedarik etti ve İsrail’in savaş bütçesine 1 milyar dolar katkıda bulundu. Bu parayla, İsrail ordusu için istihbarat amaçlı bir uydu satın alındı.
Fas yönetimi, İsrail ile askeri işbirliğini gizlemek için birçok önlem aldı. İspanya, İsrail donanmasına ait bir geminin limanlarına giriş yapmasını reddederken, Fas bu gemilere lojistik destek sağladı. İsrail savaş gemileri, ABD’den işgal altındaki Filistin topraklarına giderken Fas’ın Tanca limanında yakıt ve gıda takviyesi yaptı. Ancak, Fas yönetimi uluslararası kamuoyunun tepkisinden çekindiği için bu gemiler, limana yanaşmadan önce yer belirleme sistemlerini kapattı.
Tüm bu gelişmeler, Fas yönetiminin İsrail’e sadece müttefik değil, adeta bir araç hâline geldiğini gösteriyor.
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
01.04.2025 Üsküdar
عمرو موسي يغرد من جديد ..
صحيح أن الإمارات و البحرين تجاوزتا مرحلة التطبيع مع دولة الاحتلال الإسرائيلي إلى تحالف معلن، لكن الخطر الذي يحدق في
المغرب أكبر وأوسع.
ففي المغرب، تجري عملية صهينة خطيرة لكل مؤسسات الدولة تشمل الجامعات والمعاهد والاقتصاد والتعاون والصناعات العسكرية وحتى الدين. ومن أخطر مراحل الصهينة مشروع منح الجنسية المغربية لجنود وضباط صهاينة بزعم أنهم من أصول مغربية، وهو الأمر الذي يشكل خطرًا كبيرًا على المجتمع المغربي وعلى الدول المجاورة، إذ من الممكن بل من السهل أن يعتلي هؤلاء الصهاينة مناصب عليا في البلاد. ومن الممكن أيضًا أن يخترق الضباط الصهاينة دول الجوار كمواطنين مغاربة.
وسنّت السلطات المغربية قانونًا يسمح باسترجاع اليهود المغاربة لممتلكاتهم، حيث أصدرت محاكم مغربية عدة أوامر بطرد مغاربة من بيوتهم وأراضيهم الزراعية تحت ذريعة إرجاعها لأصحابها اليهود.
كل هذا يبين أننا لسنا أمام تطبيع عادي. بالأحرى، التطبيع بين المغرب و إسرائيل كان واقعًا منذ بداية الستينات وليس بعام 2020. ما نشهده الآن يتجاوز التطبيع والتحالف إلى التبعية، وقامت السلطات المغربية بتغليفه أمام شعبها بقضية وطنية وهي الاعتراف بمغربية الصحراء الغربية.
وكان محمد_السادس وما زال مستعدًا لدفع أي ثمن كي يحصل على اعتراف ترامب و نتنياهو وغيرهما بتبعية الصحراء المغربية، وبعد أن انتزع الاعتراف سمح بإنشاء قاعدة صهيونية، تتوسط المنطقة الفاصلة بين مليلية و الجزائر، مما يعد استفزازًا صريحًا لدول الجوار، خاصة الجزائر و إسبانيا، وتهديدًا لأمنهما القومي.
وتجلت التبعية لدولة الإحتلال بمشاركة 5000 جندي مغربي في الحرب الجارية في غزة، بالإضافة إلى توريد أسلحة إلى الكيان الصهيوني ودفع محمد السادس نحو مليار دولار لحكومة الحرب الإسرائيلية أثناء حرب الإبادة على غزة ثمن شراء قمر صناعي تجسسي.
وبينما رفضت إسبانيا استقبال سفينة تابعة لبحرية جيش الاحتلال الإسرائيلي، سمح المغرب للسفن الحربية الإسرائيلية بالتزود بالوقود والطعام خلال رحلاتها من الولايات المتحدة إلى الأراضي الفلسطينية المحتلة. وقد تم نقل الإمدادات والمعدات على متن السفن الإسرائيلية في ميناء طنجة، جنوب مضيق جبل طارق، حيث قامت السفن الإسرائيلية بإيقاف أجهزة الإرسال والاستقبال الخاصة بموقعها لتجنب إحراج النظام المغربي، الذي أصبح أداة في يد الصهيونية.