Gazze’de Kış .. Ölüm Mevsimi ..
Eğer şairlerin kadınlardan sonra övgüyle bahsettiği bir şey varsa, bu mutlaka kış olmalıdır; ilhamın ve melankolinin mevsimi… Şairleri etkileyerek kalemlerinin ucunda evrene dair gölgeler bırakır.
Keskin bir soğuğun insanı kendi içine sarmaladığı, yağmur damlalarının camlara çarpıp kendilerini gururla ifade ettiği, sobanın alevlerinin odanın soğuğuna meydan okuduğu ve dumanı yükselen bir fincan kahvenin olduğu manzara, bir şairin ya da edebiyatçının kışın ona sunduğu esinle içini dökmesi için ideal bir sahnedir.
Ancak, her şair için kış aynı değildir. Yaz güneşinin yıprattığı ve yağmurun yok ettiği bir çadırda kışı geçiren bir şair, kışa duyduğu tüm sevgiyi yazdığı şiirleri yırtarak kaybeder.
Hepimizin kışla ilgili bir aşk hikâyesi vardır: Gündüzünün kısa olmasına sevinen bir ibadetkâr, uzun gecelerinde kulluğunu artıran bir insan, düşüncelerinin özgürce dolaşmasına imkân veren sessizliği arayan biri, gençlik oyunlarının hatırasını canlandırmak için paltosuyla yağmurda yürüyen birisi ya da ailesinin sıcaklığını hissetmek için bir araya geldiği o sahneyi izlemekten mutluluk duyan bir başkası… Çiftçiler ise yağmurların toprağa hayat vereceği ümidiyle kışı dört gözle bekler. Ancak bu liste burada bitmez.
Ne var ki, bu tablo her zaman böyle değildir. Denildiği gibi: “Kış her şey için güzeldir, yoksulların titremesi hariç.” Gazze’de kışın başka bir yüzü vardır; sert, acımasız bir yüz… Bu yüz, çürük çadırlarında soğuktan ölenlerin nefret ettiği bir mevsimdir. Yağmur damlaları, zayıf çatı aralıklarından içeri sızar; soğuk, çadırların altından ayaklarına kadar işler.
Bu acı tabloya, enerji sağlayacak gıdanın ve bir nebze ısıtacak battaniyenin eksikliği eşlik eder. Şair Mahmud Derviş’in Rita’ya “Ah Rita, bu kış ne kadar uzun” dediğinde, Gazze’de kışın daha uzun olduğunu, ancak bunun aşk ve şevkle değil, buz gibi bir soğuk ve sert rüzgârlarla olduğunu bilmediği aşikârdır. Bu dünyada, çocukların soğuktan donarak öldüğü bir yerde hangi iyilikten bahsedilebilir ki? Evet, Gazze’de çocuklar ve zayıf olanlar bu şekilde ölüyor.
Gazze’de kış, bazen düşman füzelerinden daha ölümcül olabilir. Bombardıman sahnelerine alışan halk, bombaların açtığı çukurlarda oynayan çocuklarla, komşu saldırılarından sonra çadırlarına geri döner; bir parça ekmek ve sıcak çay ararlar, sanki hiçbir şey olmamış gibi… Bazıları bombardımanla gelen ölüm ihtimalini yarı yarıya değerlendirir: Ya şehit olacaklar ya da yaşamaya devam edecekler. Diğerleri ise her seferinde hayatta kalacaklarına inanır, çünkü bomba tehdidi onlar için gelecekteki bir endişedir.
Ancak kışın zorluğu, şu anda, sürekli bir şekilde yaşanır; o çadır halkını her an öldürür, ruhlarını yavaş yavaş tüketir. Kışın acımasızlığı hiçbir umut bırakmaz; burada ihtimaller yoktur, sadece kesin bir gerçek vardır: Ölüm soğuğu.
Gazze’de yaklaşık iki milyon insan, yıl boyunca çadırlarda yaşamaktadır. Bu durum, saldırıların Gazze’nin bina ve altyapısının dörtte üçünü yok etmesinden kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki, bu çadırların %81’i, soğuk ve yağmur tehlikesine karşı koruma sağlayamayacak kadar eski ve yıpranmıştır.
Manzara korkunç… En korkunç haliyle. Yiyecek yok, yakıt yok, ilaç yok, battaniye yok, hatta güvenlik bile yok. İşgal güçlerinin “güvenli” dediği bölgelerde bile. Tüm bu acılar, kışın acımasızlığıyla birleşiyor. Gazze halkını kışla baş başa bıraktık. Onları, soğuğun merhametine terk ettik. Ne Hz. Ömer’in Şam halkına “Kış, düşmandır; ona karşı yün ve deriden hazırlıklar yapın” şeklindeki öğüdüne kulak veren biri var ne de Harun Reşid’e mahkûmlara kışlık elbise verilmesini öneren kadı Ebu Yusuf gibisi…
Biz, Gazze’deki insanların acılarına sadece ağlarız. Sonra gözyaşlarımız diner. Ardından alışır ve unuturuz. Eğer hatırlarsak, gözlerimizi başka yöne çeviririz, tekrar ağlamamak için. Bizim halimiz bu değil mi?
Uluslararası toplum Gazze’deki acılardan haberdar olur, kışın tehlikelerine dikkat çeker, ancak işgalci güçlerin yardımların girişine izin vermemesi nedeniyle bir şey yapılamayacağını söyler. Bu, onların ikiyüzlülüğüdür. Ancak kalbi gerçekten parçalayan şey, Arap ve İslam dünyasının bu duruma teslim olmasıdır.
Milyarlarca insanın olduğu bir ümmet, bu zalimleri yardımların Gazze’ye girmesine zorlayamaz mı? Aylarca bekleyen battaniyeler ve kışlık yardımlar, işgalcinin iznine bağlı kalıyor. Bu, alınacak en büyük utanç değil midir?
Bu satırları yazarken çok tereddüt ettim. Çünkü bir yazarın sadece sıkıntıları dile getirmekle yetinmemesi, çözümler de sunması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, Gazze’nin anahtarları düşmanlarının elindeyken hangi çözümü teklif edebilirim ki?
Yine de içim daraldı, bu görüntülerin zihnimi sıkıştırmasına dayanamadım. En azından vicdanları harekete geçirebilmek için yazdım. Çünkü bu, vicdanın ölmesinden iyidir.
Konuşun, yazın; Gazze halkının kışla olan mücadelesini anlatın. Belki devletleri ve hükümetleri harekete geçirmez, ancak en azından Gazze’deki kardeşlerimiz, acılarının unutulmadığını bilsinler.
“Allah, işinde galip olandır. Ancak insanların çoğu bunu bilmez.”
İhsan el-Fakih
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
02.01.2025 Üsküdar
الشتاء في غزة… فصلٌ للموت
إن كان هناك شيء يتغزّل فيه الشعراء بعد المرأة فحتما سيكون الشتاء، فصْل الإبداع والشجن، يُلهم الشعراء فيُلقي الكون ظلالا على أسنة أقلامهم.
مشهد البرد القارس، الذي يجعل المرء يضم بعضه إلى بعضه، وقطرات الغيث التي تصطك بالنوافذ الزجاجية لتعرب عن نفسها في زهو، ولهب المدفأة الذي يباري برد الغرفة بندّية، وفنجان القهوة الذي يتصاعد منه الدخان، سيكون مشهدا مناسبا لأن يفرغ الشاعر والأديب ما جادت به قريحته التي شحذها فصل الشتاء.
ولكن ليس كل الشعراء مع الشتاء سواء، فرُبّ شاعر يقضي ذلك الفصل في خيمة أبلتها شمس الصيف، وأجهز على بقاياها المطر، فيمزق كل قصيدة كتبها في حب الشتاء.
كل منا له مع الشتاء قصة عشق، فما بين عابد يفرح بقِصر نهاره ليصومه كغنيمة باردة، أو طول ليله ليكون فيه قانتا، ومبتغٍ للسكون الذي يسمح لخواطره بانسيابية التجوال، ومحُب للسير بمعطفه تحت زخات المطر ليعيد ذكريات اللهو في الصبا، وآخر ينشد دفء الأسرة فيمتّع ناظريه بمشهد اجتماع أفرادها للسمر، وفلاح يستبشر به ليسقي الأرض بماء السماء، والقائمة لا تنتهي.
الصورة ليست هكذا دائما، وكما قيل: «كل شيء جميل في الشتاء، عدا ارتجاف الفقراء»، فللشتاء في غزة وجه آخر، وجه قاسٍ، يبغضه أولئك الذين يموتون في خيامهم البالية من شدة البرد، هم في الخيام تداهمهم قطرات المطر من ثغرات الأسقف الهشة، وتقتحم الخيام عليهم من تحت أرجلهم.
يزيد المشهدَ بؤسا تلك المعاناة من نقص الغذاء الذي يمدهم بالطاقة، وقلة الأغطية التي يمكن أن تمنحهم بعض الدفء، فلم يكن يعلم الشاعر محمود درويش إذ يناجي ريتا: «يا ريتا طويلٌ هذا الشتاء»، أن الشتاء في غزة أطول وأطول، لا بالعشق والشغف، بل بقسوة الزمهرير وهوس الرياح.. أي خير في هذا العالم الذي يموت فيه الأطفال بعد أن تتجمد أجسادهم من شدة البرد، نعم هناك في غزة يلقى الأطفال والضعفاء حتفهم بهذه الطريقة.
تعالوا نفسر القول إن الشتاء في غزة أشد عليهم من صواريخ الأعداء، نعم، فمشاهد القصف قد اعتادها الأهالي، يلهو الأطفال في الحفر التي أحدثتها القذائف، ويعود الناس إلى خيامهم بعد الغارات المجاورة ليبحثوا عن كسرة خبز وكوب من الشاي الساخن وكأن شيئا لم يكن..
بعضهم يتعامل مع القصف بنسبة الخمسين في المئة، بقسمة الاحتمالين، فإما أن يصيبه القصف فيرتقي شهيدا، أو يتجاوزه الموت ليعيش ما بقي له من العمر، وبعضهم ذو أمل عريض، يأمل في أن يكون من الناجين دائما كما يحدث في كل مرة، فالخوف من الموت قصفا بالنسبة إليهم هو معاناة تتعلق بالزمن اللاحق والمستقبل.
أما الشتاء فالمعاناة من قسوته آنية نصيبها من الأفعال: المضارع المستمر، يعيشها أهل الخيام على مدى ذلك الفصل، تقتلهم في كل لحظة، وتجهز على أرواحهم بالبطيء، ليس فيها احتمال الخمسين، وشدتها تخمد كل أمل ينبعث في قلوبهم.
مليونان من النازحين يقيمون على مدى سنة في الخيام، بسبب العدوان الذي دمر ثلاثة أرباع المباني والمنشآت في غزة، لكن المعاناة تتفاقم بعد أن أصبح 81% من تلك الخيام بالية مهترئة لا تحمي القابعين في أحشائها من خطر البرد والمطر.
الصورة بشعة، أبشع ما تكون، فلا غذاء، ولا وقود، ولا دواء، ولا غطاء، ولا أمان حتى في المناطق التي يزعم الصهاينة أنها آمنة، كل ذلك قد اجتمعت إليه قسوة هذا الشتاء. لقد خلّينا بين أهل غزة والشتاء، تركناهم فريسة له، فليس فينا من يصغي لوصية الفاروق عمر لأهل الشام: «إن الشتاء قد حضر وهو عدو ، فتأهبوا له أهبته من الصوف والخفاف والجوارب، واتخذوا الصوف شعارا ودثارا، فإن البرد عدوٌ، سريع دخوله، بعيد خروجه».
وليس فينا مثل القاضي أبو يوسف الذي كان مهموما بوقاية السجناء من بأس البرد، فطالب هارون الرشيد بصرف ملابس ثقيلة لهم تحميهم. وليس فينا الليث بن سعد الذي كان يُطعم الناس في الشتاء الأغذية التي تولد في أجسادهم الطاقة.
نقف أمام معاناة النازحين في الشتاء نبكي، ثم ينقطع البكاء، ثم يأخذنا الاعتياد، ثم ننسى، وإذا تذكرنا صرفنا أنظارنا لئلا نبكي مجددا، أليس هذا هو حالنا؟
المجتمع الدولي يتناقل أخبار المعاناة في غزة، وتحذر هيئاته من خطورة الشتاء على أهل غزة، ثم يتحدثون عن صعوبة إدخال المساعدات الشتوية بسبب تعنت سلطات الاحتلال، لا بأس فهذا هو العهد بهم وبازدواجية معاييرهم وكيلهم بمكيالين.
لكن ما يُمزّق القلب حقا، هو استسلام الأمة العربية والإسلامية لتعنت الاحتلال، لا تستطيع أمة بالمليارات أن ترغم هؤلاء الشراذم على إدخال ما ينقذ أهلنا في غزة، يتركون الأغطية والإمدادات الشتوية عالقة منذ أشهر في انتظار موافقة الاحتلال على إدخالها للقطاع، فأي عار قد وصم الجباه!
ترددت كثيرا في كتابة هذه السطور، لأنه من المفترض بالكاتب ألا يقتصر على السرد وعرض المشكلة، وأن يطرح الحلول، بينما أنا عاجزة عن ذلك، فأي حل أطرحه ومفاتيح غزة بيد عدوها، يغلق عليها الأبواب ويحكم حولها الحصار، وهو آمن مطمئن بأن العالم العربي والإسلامي خامل خانع ضعيف متفرق، لن يستطيع إرغامه على شيء، فهو في حماية وتحت رعاية قوى العالم العظمى..
لكنني مع ذلك ضاق صدري بما أرى، ولم أتحمل تزاحم هذه الصور والمشاهد في ذهني، دون أن يتحرك قلمي، فلا أقل من أن أحرك القضية في الوجدان، وأذكّر الناسين والمتناسين، فهو أهون من موت الضمير.
ولكن اكتبوا، وتكلموا، عن معاناة أهلنا في غزة مع فصل الشتاء، لا تتجاهلوا معاناتهم، إن لم يحرك هذا ساكنا لدى الدول والحكومات، فعلى الأقل، سيصل ما تتداولونه إلى إخوانكم في غزة، فيوقنوا أنكم مقهورون مغلوبون، لكنكم لأجل مصابهم تتألمون، لعلنا نكون كما قال التابعي أويس القرني: «اللهم إني أعتذر إليك من كل كبد جائعة، ومن كل جسد عارٍ، فليس لي إلا بما على ظهري وفي بطني»،
والله غالب على أمره ولكن أكثر الناس لا يعلمون.
إحسان الفقيه