Golan Tepelerinin İbretlik Hikayesi ..
İhsan el-Fakih Yazdı
6 Ekim 1973’te Mısır ve Suriye, İsrail’e savaş ilan etti. Hafız Esad’ın İsrail ile yaptığı anlaşma, Şam’ı İsrail’e teslim ederek Humus’a çekilmesini ve Suriye’nin başkentinin ya Humus’a ya da Halep veya Lazkiye’ye taşınmasını öngörüyordu. Bu durum, 1967’de Savunma Bakanı olduğu dönemde Golan Tepeleri’ni İsrail’e teslim etmesiyle paralellik gösteriyordu. Bu sebeple sınır bölgesine yalnızca, İsrail ordusunun kolaylıkla yok edebileceği bir piyade birliğini, Tümgeneral Ömer el-Ebriş komutasında konuşlandırdı.ş
Ancak beklenmedik bir şekilde, Ömer el-Ebriş komutasındaki 7. Mekanize Piyade Tümeni, İsrail savunma hatlarını aşmayı başardı. Golan Tepeleri’nin orta kesimindeki Tel el-Mehfi bölgesinde İsrail güçleriyle şiddetli bir çatışmaya girdi. Bu, 20. yüzyılın en büyük tank savaşlarından biri olarak kabul edildi. Zaferin ardından Ömer el-Ebriş, Şeyh Dağı’nı ve tüm Golan Tepeleri’ni özgürleştirdi ve Banat en-Nebi Yakub Köprüsü’ne, ardından Taberiye Gölü’ne kadar ilerledi.
Ancak Hafız Esad’tan gelen bir çağrı ile geri çekilmesi emredildi. Ömer el-Ebriş, öfkeyle şu sözleri söyledi: “Sen Mig-17 pilotusun, savaş yönetmekten ne anlarsın?” Esad’ın, Ömer el-Ebriş’i bypass ederek, onun altındaki rütbeli subaylara geri çekilme emri verdiği ortaya çıktı. Bunun ardından Hafız Esad, Ömer el-Ebriş’i 8 Ekim 1973’te İbrahim es-Safi isimli bir subay aracılığıyla öldürttü ve intihar ettiği duyuruldu. Daha sonra bu hikâye değiştirilerek İsrail ordusu tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Ömer el-Ebriş’in birliğinin geri çekilmesi, tüm dünyayı şaşkına çevirdi ve kazanılan başarıların heba olmasına neden oldu. Şam, teslim olmaya hazır hale geldi.
Irak Ordusunun Şam’ı Kurtarışı
Başarılar arasında en büyüğü, Irak kuvvetlerinin Suriye’nin başkenti Şam’ın düşmesini engellemesiydi. Irak, savaşın başlangıç saatinden haberdar olmamasına rağmen, 10 Ekim 1973 akşamı ilk olarak 12. Zırhlı Tugay ile Şam’a ulaştı. Ardından 8. Mekanize Piyade Tugayı ve 6. Zırhlı Tugay geldi. İlk ulaşan, 12. Zırhlı Tugay’ın kahraman komutanı Selim Şakir el-İmami oldu. Cephede hiçbir Suriyeli komutan bulamayan el-İmami, Genelkurmay’ın yerini sordu ancak bulunmasının zaman alacağını öğrenince doğrudan savaşa girme kararı aldı ve Suriyelilerin çekildiği Sanamin boşluğunu doldurdu.
İsrail güçleri, Ci’a-Kefr Nasic hattında ilerlemeye çalışırken, yeni gelen 12. Zırhlı Tugay tarafından pusuya düşürüldü. Büyük kayıplar verdiler ve birçok tank mürettebatı ve asker esir alındı. Bu zaferin daha da dikkat çekici olan yönü, hava desteği olmadan kazanılmış olmasıydı. Mısır Askeri İşler Bürosu tarafından Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a sunulan gizli 7 numaralı raporda şu ifadelere yer verildi:
“Irak tugayı, düşmanı sabitledi, karşı saldırı düzenledi ve doğuya ilerleyişini engelledi. Ayrıca düşmanın, Adasiya bölgesine inen paraşüt birliği ile bağlantı kurmasını önleyerek durumu eski haline getirdi.”
11 Ekim 1973’te Irak Zırhlı Kolordusu’ndan Albay Muhammed Vehib, Şam’a ulaştı. Albay Vehib, Şam ile Dera arasındaki Kisuva bölgesinin, 70. Suriye Zırhlı Tugayı’nın çekilmesiyle boşaltıldığını gördü. Bunun üzerine, Suriye zırhlı birliğinin mevzilerini emirsiz ve talimatsız olarak ele geçirdi. Ardından Suriye liderliğini aradı ve uzun aramalar sonucunda Hafız Esad’ın Kasyun Dağı’ndaki bir sığınakta saklandığını buldu. Esad, Vehib’e şu sözleri söyledi:
“Suriye kuvvetleri savaşta çöktü. Şam artık Suriyelilerin değil, Iraklıların bıyığındadır.”
13 Ekim 1973’te İsrail ordusu Suriye içinde ilerlemeye çalıştı ancak başarısız oldu. O gün, Irak’ın 3. Zırhlı Tümeni tam kadro cepheye ulaştı. 15 Ekim 1973’te İsrail liderliği, Şam’a ilerlemenin İsrail ordusunun yok olması anlamına geleceğini fark etti.
Irak Ordusunun Golan’ı Özgürleştirmesi
İsrail ilerlemesi durdurulduktan ve Suriye kuvvetleri geri döndükten sonra Golan’ı kurtarmak için Tel Antar Muharebesi ve ardından Filistin’e girme planları yapıldı. Iraklılar, harita eksikliğinden şikâyetçi oldular. Irak’tan Tümgeneral Muhammed Emin, Suriye Genelkurmay Başkanı Yusuf Şakkur’a bunu iletti. Planlanan saldırı 18 Ekim 1973’te başlaması gerekirken, Suriye’nin talebiyle 19 Ekim’e ertelendi.
19 Ekim’de başlayan ortak saldırı sonucunda Şeyh Dağı’nın tamamı özgürleştirildi. Ancak 20 Ekim 1973’te Hafız Esad, ateşkes beklemek için savaşmayı durdurma emri verdi. Buna rağmen Irak ordusu tek başına savaşmaya devam etti ve 23 Ekim 1973’te Golan’ın tamamını özgürleştirerek Taberiye Gölü’ne ulaştı. Aynı gün bir Irak kolordusunun daha gelmesiyle moral yükseldi. Irak ordusu, Filistin içinde kapsamlı bir saldırıya hazırlık yaptı. Ancak Hafız Esad, 24 Ekim 1973’te savaşı durdurdu çünkü İsrail ile ateşkes için gizlice görüşmeler yürütüyordu.
Hafız Esad’ın Irak Ordusuna İhaneti
Iraklılar 24 Ekim 1973’te ateşkesi reddetti ve savaşa devam etme kararı aldı. Ancak Hafız Esad, Iraklıları savaştan çekilmeye zorlamak için bir dizi adım attı. Suriye-Irak sınırını kapatarak Irak ordusunun destek almasını engelledi. Bunun yanı sıra, baskı politikası olarak Tabka Barajı’nı kapatarak Fırat Nehri’nin su seviyesini düşürdü ve Irak’ta bir su krizi yarattı. Bu kriz, iki yıl sonra Suudi Arabistan’ın arabuluculuğu ile sona erdi. Ayrıca, Irak ordusunu komplolarla suçladı ve doğrudan saldırı tehdidinde bulundu. Böylece Irak ordusu, hem Suriye hem de İsrail ordusu arasında kuşatılmış ve destekten yoksun bir durumda kalacağı için geri çekilmek zorunda kaldı. Irak ordusu, yaklaşık 900 şehit vererek yalnızca Şam’ı kurtarma başarısıyla savaştan çekildi.
Devrimden Sonra İsrail’in Suriye’yi İşgali
Hafız Esad, 1974 yılında İsrail ile “Çatışmayı Sonlandırma Anlaşması” imzaladı. Bu anlaşma sonucunda, önce Ömer el-Ebriş’in, ardından Irak ordusunun kurtardığı Golan Tepeleri ikiye bölündü. Golan Tepeleri’nin büyük bir kısmı doğrudan İsrail kontrolünde kaldı. Daha küçük olan diğer bölüm ise tampon bölge haline getirildi. Suriye ordusunun bu tampon bölgeye ancak sembolik bir asker sayısıyla ve İsrail’in izniyle girmesine izin verildi. Şeyh Dağı’nın büyük kısmı İsrail’de kalırken, Suriye’ye bırakılan küçük bölümde yalnızca 20 Suriyeli asker görev yapabiliyordu.
1974’ten itibaren bu tampon bölge, fiili olarak İsrail’in kontrolü altına girdi. 2024’te İsrail ile Lübnan arasında başlayan savaş sırasında ve özellikle Beşar Esad’ın 8 Aralık 2024’te iktidardan düşmesiyle birlikte İsrail’in tampon bölge üzerindeki hâkimiyeti daha da arttı. Böylece Golan Tepeleri’nin bu bölgeleri, Hafız Esad’ın 1974’teki anlaşmasıyla zaten fiilen İsrail’e terk edilmiş sayıldı.
Hafız Esad, Golan Tepeleri’nde stratejik öneme sahip yükseklikleri ve Şeyh Dağı’nın büyük bölümünü İsrail’e bırakarak, Irak ordusunun bölgedeki tam kontrolünü kaybetmesine yol açtı. Ayrıca, Golan Tepeleri’ni özgürleştirme fırsatını baltalayarak, İsrail’in bölge üzerindeki hâkimiyetini sağlamlaştırmasına neden oldu.
Kaynaklar:
👇👇👇
1. Ekim 73, Silah ve Politika – Muhammed Hasaneyn Heykel
2. Savaş, Barışa Giden Yol – Hamdi el-Kenisi
3. Irak Ordusu ve 1973 Tişrin Savaşı – Albay Selim Şakir el-İmami
4. Altı Saatlik Savaş ve Beşinci Savaş Olasılıkları – Abdussattar et-Tavilah
5. Ekim Savaşı Hatıraları – General Said eş-Şazli
6. Geçiş ve Yarık – Edgar O’Balance
7. Bir Parça Ekmek – Sami el-Cundi
8. 1973 Tişrin Savaşı’nda Irak Ordusunun Kara ve Hava Operasyonlarının Özeti – Abdulvehhab el-Cuburi
9. İsrail ve Suriye – Anthony Cordesman
10. Ramazan Savaşı – Muin el-Adası
Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
26.12.2024 Üsküdar
في 6/10/1973 .. أعلنت مصر وسوريا الحرب على إسرائيل، وكانت إتفاقية حافظ الأسد مع إسرائيل تفيد بأن يقوم بتسليم دمشق لهم والإنسحاب إلى حمص، ونقل العاصمة السورية إما إلى حمص وفي رواية أخرى حلب أو اللاذقية، تماماً كما قام بتسليمهم الجولان عام 1967م عندما كان وزيراً للدفاع، ولهذا وضع على الحدود فقط فرقة واحدة بقيادة العميد عمر الأبرش يستطيع الجيش الإسرائيلي إبادتها بسهولة.
ولكن المفاجأة أن فرقة المشاة الآلية السابعة بقيادة العميد عمر الأبرش نجحت في اختراق الدفاعات الإسرائيلية وخاض معركة طاحنة مع القوات الإسرائيلية في منطقة تل المخفي في القطاع الأوسط من الجولان، واعتبرت واحدة من أكبر معارك الدبابات في القرن العشرين، وبعد إنتصاره نجح عمر الأبرش في تحرير جبل الشيخ وكامل الجولان والوصول جسر بنات النبي يعقوب ثم إلى بحيرة طبريا.
ولكن أتاه إتصال من حافظ الأسد يطلب منه الإنسحاب، فرد عليه عمر الأبرش غاضباً: “أنت شوفير ميغ 17 شو فهمك بقيادة المعارك”، فصُدم عمر الأبرش بإنسحاب قطاعات من فرقته بعد أن تجاوزه حافظ الأسد وأمر أصحاب الرتب الأقل من عمر الأبرش بالإنسحاب، ثم أرسل حافظ الأسد الضابط إبراهيم الصافي والذي إغتال عمر الأبرش في 1973/10/08م وتم إعلان انتحاره ثم تغيير الرواية بأنه قتل على يد الجيش الإسرائيلي، وانسحب ما تبقى من فرقة عمر الأبرش بشكل صدم العالم، وضاع كل ما حققه، وأصبحت دمشق جاهزة للتسليم.
وصول الجيش العراقي وإنقاذ دمشق
يُعتبر إنقاذ القوات العراقية للعاصمة السورية دمشق من السقوط هو الإنجاز الأكبر، فقد وصل الإنقاذ من العراق الذي لم يكن يعلم ساعة الصفر، حيث وصلت أولى طلائع القوات العراقية إلى دمشق مساء 1973/10/10م المتمثلة باللواء المدرع 12، تبعه لواء المشاة الآلي 8 ثم اللواء المدرع 6، وكان أول الواصلين اللواء المدرع 12 بقيادة البطل سليم شاكر الإمامي والذي فوجئ بعدم وجود أي قائد سوري على الجبهة وسأل عن موقع رئاسة الأركان، ثم عندما علم بأن العثور عليها يحتاج وقتاً قرر أن يدخل المعركة بشكل مباشر ودون ترتيب، بعد أن سد ثغرة الصنمين التي انسحب منها السوريين.
وخلال تقدم القوات الإسرائيلية على محور جيعا-كفر ناسج، باغتهم اللواء المدرع 12 الواصل حديثاً لساحة المعركة وكبدهم خسائر كبيرة واسر عدد من اطقم الدبابات والجنود، وما يزيد الإعجاب بهذا النصر هو أنه تحقق دون تغطية جوية، وقد بين التقرير السري المرقم (7) المعد من قبل مكتب الشؤون العسكرية المصرية عن سير المعارك والمقدم للرئيس أنور السادات عن الموقف في الجبهة السورية النص التالي:(اشترك اللواء العراقي في تثبيت العدو وتوجيه ضربة مضادة ومنعه من تطوير هجومه شرقا ومنع قوات العدو من الاتصال بكتيبة مظلات العدو التي نزلت في منطقة العدسية واستعاد الأوضاع).
وفي يوم 1973/10/11م وصل العقيد العراقي محمد وهيب من فرقة المدرعات الثالثة العراقية إلى دمشق ووجد أن منطقة الكسوة بين دمشق ودرعا فارغة بعد أن انسحب اللواء المدرع 70 السوري منها، فقرر العقيد محمد وهيب أخذ مواقع المدرع السوري المنسحب دون أوامر أو تعليمات، ثم بحث العقيد محمد وهيب عن القيادة السورية وبعد بحث طويل وجد أن حافظ الأسد مختبئ في ملجأ في جبل قاسيون فذهب له وقابله، وقال حافظ الأسد لمحمد وهيب: “القوات السورية انهارت في المعركة، وإن دمشق خرجت من شارب السوريين، وأصبحت بشارب العراقيين”.
وفي يوم 1973/10/13م حاول الجيش الإسرائيلي التقدم داخل سوريا ولكنه فشل، ففي يومها وصلت كامل الفرقة المدرعة الثالثة العراقية، وفي 1973/10/15م أيقنت القيادة الإسرائيلية أن التقدم نحو دمشق يعني فناء الجيش الإسرائيلي بسبب البسالة العراقية.
تحرير الجيش العراقي للجولان.
بعد توقف التقدم الإسرائيلي وعودة القوات السورية تم الترتيب لتحرير الجولان بمعركة تل عنتر ثم الدخول لفلسطين بهجوم يبدأ في 1973/10/18م، حيث اشتكى الجيش العراقي من عدم توفر الخرائط وهذا ما ذكره الفريق العراقي محمد امين لرئيس الأركان السوري يوسف شكور، وبعد ترتيب الهجوم فوجئ الجيش العراقي بطلب سوريا تأجيل الهجوم إلى 1973/10/19م فوافق العراقيين.
وبدأ الهجوم المشترك ونجحوا في تحرير كامل جبل الشيخ، ولكن في يوم 1973/10/20م، أمر حافظ الأسد جيشه بإيقاف القتال لإنتظار حصول هدنة، فاستمر الجيش العراقي بالقتال لوحده خلال الأيام التالية، ونجح الجيش العراقي بتحرير كامل الجولان والوصول لبحيرة طبريا في تاريخ 1973/10/23م، زاد إرتفاع معنويات العراقيين بوصول فيلق عراقي كامل بهذا اليوم، فاستعد الجيش العراقي لهجوم شامل داخل فلسطين، ولكن حافظ الأسد أعلن إيقاف الحرب في 1973/10/24م فقد كان يتفاوض على هدنة دون علم العراقيين.
غدر حافظ الأسد للجيش العراقي.
رفض العراقيون الهدنة وقرروا إستكمال القتال في 1973/10/24م، ولكن حافظ الأسد قام بإجراءات لإجبار العراقيين على الانسحاب، فقد أغلق الحدود السورية العراقية لمنع أي دعم للجيش العراقي، وكسياسة ضغط أغلق سد الطبقة فانخفض منسوب نهر الفرات عن العراق لتتحول لأزمة مائية انتهت بوساطة سعودية بعد عامين، واتهم الجيش العراقي بالتآمر وهدده بأن يهاجمه وبهذا سيكون الجيش العراقي وحيداً بين الجيش السوري والأسرائيلي ومحاصراً وبلا دعم، فاضطر العراقيون للإنسحاب، بمكسب واحد وهو إنقاذ دمشق وقد استشهد منه حوالي 900 شهيد.
قصة إجتياح إسرائيل لسوريا بعد نجاح الثورة
وقع حافظ الأسد مع إسرائيل اتفاقية فض الاشتباك عام 1974م، وأصبح ما حرره عمر الأبرش ثم الجيش العراقي مقسم لقسمين، القسم الأكبر بقي بشكل مباشر تحت الحكم الإسرائيلي، والقسم الأصغر هو عبارة عن منطقة عازلة، يُمنع أن يدخلها الجيش السوري إلا باعداد رمزية وبإذن اسرائيلي، وحتى جبل الشيخ بقي أغلبه مع إسرائيل، والقسم الأصغر السوري لا يتجاوز عدد الجنود السوريين فيه 20 جندي.
وقد بدأت إسرائيل بالتقدم في المنطقة العازلة عام 2024م بمجرد بداية حربها مع لبنان وفي زمن حكم بشار الأسد، وزادت وتيرة التقدم بعد سقوط بشار الأسد في 2024/12/08م، لهذا تعتبر هذه المناطق ساقطة وتحت حكم إسرائيل الفعلي من سنة 1974م بمجرد أن وافق حافظ الأسد على أن تكون خالية من الجيش السوري وأن تأخذ إسرائيل المواقع المرتفعة في جبل الشيخ والجولان، وبمجرد أن غدر بالجيش العراقي الذي كان يسيطر على كامل الجولان وتآمر عليه لكي ينسحب.
المصادر:
👇👇👇
1- كتاب أكتوبر 73، السلاح والسياسة : محمد حسنين هيكل.
2- كتاب الحرب طريق السلام :حمدي الكنيسي.
3- الجيش العراقي وحرب تشرين 1973 :العقيد الركن سليم شاكر الإمامي
4- كتاب حرب الساعات الستة واحتمالات الحرب الخامسة : عبد الستار الطويلة
5- كتاب مذكرات حرب أكتوبر الفريق سعد الشاذلي.
6- العبور والثغرة، إدغار أوبلانس
7- كسرة خبز، سامي الجندي
8- خلاصة العمليات الجوية والبرية للجيش العراقي في حرب تشرين 73، عبد الوهاب الجبوري
9- اسرائيل وسوريا، انتوني كوردسمان
10- حرب رمضان, معن العداسي