Tarih Neden Tekerrür Eder?

İbret Almayınca Tarihin Tekerrür mü Ediyor?

Kurtuba’nın Hristiyanların eline geçmesi ile Bağdat’ın Moğollar tarafından istilası arasında sadece yirmi yıl vardı, Bağdat’ın Moğollarca işgal edilmesi ile Şam’ın düşmesi arasında ise iki yıl geçmişti! Bağdat, o dönemde İslam’ın beş asırlık başkenti ve dünyanın en büyük şehirlerinden biriydi. Ancak Moğollar burayı kırk gün boyunca yağmalayarak yaktılar ve bir milyon Müslümanı katlettiler. Bu olayın ardından Müslümanlar ilk defa halifesiz kaldılar.

Moğollar, bu işgalden önce İslam dünyasının doğusunu tamamen yıkmışlardı. Orta Asya’daki İslam ülkelerini ve gelişmiş şehirlerini yerle bir edip dümdüz etmişlerdi. Afganistan’ı ateşe verdikten sonra, Cengiz Han’ın ordusu 1221 yılında günümüzde İran’ın kuzeydoğusunda yer alan Nişabur’a girdi. Burada bir günde bir milyon yedi yüz elli bin Müslümanı öldürdüler. 1220 ile 1260 yılları arasında İran, Moğolların elinde nüfusunun onda dokuzunu kaybetti; nüfusu 2,5 milyondan 250 bine düştü. O dönem İran’daki Farslar, Ebu Hanife mezhebine bağlı Sünnilerdi.

Bu dönem hakkında tarih yazmak, tarihçi İbnü’l Esir için dayanılmaz bir durumdu. İbnü’l Esir, yaşananları kıyametin alametleri ve dünyanın sonu olarak düşünüyordu, bu olayların kaydedilmesinin bir faydası olmadığını düşündü. Yaşananları yazmayı reddederek ünlü sözünü söyledi: “İslam ve Müslümanların ölüm ilanını yazmak kime kolay gelir? Kim buna tahammül edebilir? Keşke annem beni doğurmasaydı, keşke bu günleri görmeden ölmüş ve unutulup gitmiş olsaydım.”

İbnü’l Esir, Moğollar hakkında şöyle demiştir:

“Eğer biri, Allah’ın Âdem’i yaratmasından bu yana, dünyanın hiç böyle bir felaket yaşamadığını söylese, doğru söylemiş olur; çünkü tarihlerde buna benzer bir şey anlatılmamıştır.”

Bu olaylardan iki yıl sonra, Sultan Kutuz komutasındaki Müslümanlar Ayn Calut (1) Savaşı’nda Moğolları yenerek dengeleri hızla tersine çevirdi. Kahraman Memlukler ortaya çıktı. Moğol komutanı Berke Han ve altın kadar değerli kabilesi Müslüman oldu. Orda Devleti’ni kurarak Moğol soydaşlarına karşı İslam adına savaşmaya başladı. Müslümanlar Şam’ı geri aldılar. Hülagu, büyük bir hüsran içinde öldü ve Sultan Baybars Moğollara ve onlara destek verenlere karşı intikam saldırıları düzenledi.

Tarihçileri en çok hayrete düşüren şeylerden biri, Moğolların İslam’ı kabul etmesiydi. Oysa yenilenlerin, galiplerin dinine geçmesi alışılmış bir durumdu. Ancak İslam’a giren Moğollar, vahşi bir topluluktan medeniyet inşa eden bir halk haline geldiler.

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Yeryüzünde dolaşıp da kendilerinden öncekilerin âkıbetlerinin nice olduğunu görmediler mi? Onlar, güçleri ve yeryüzünde bıraktıkları eserler itibariyle bunlardan daha üstün idiler. Böyleyken Allah onları günahları yüzünden yakalayıp cezalandırdı; kendilerini Allah’a karşı koruyan da olmadı.”
(Mü’min Suresi, 21. Ayet)

Büyük mücadelelerde, özellikle de kendi içimizden düşmanımıza yardım edenler olduğu zaman sabır gereklidir. Ancak biliyoruz ki hak bizimdir ve Allah’ın izniyle hak galip gelecektir, er ya da geç.

Paylaşın ve moralinizi yüksek tutun: “Gevşemeyin, üzülmeyin; eğer inanıyorsanız üstün gelecek olan sizsiniz.”

Tercüme: Ahmet Ziya İbrahimoğlu
09.11.2024 OF

Ayn Calut Muharebesi Hakkında Bilgi İçin:👇https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ayn_Calut_Muharebesi

Mütercimin Notu:👇

İnsanlık tarihinde nadiren de olsa galibin mağlubu taklit ettiği de olmuştur. Bunlardan biri de Türkiyenin yakın tarihinde vaki olmuştur. Gerek Çanakkale savaşı ve gerekse “İstiklal Savaşı” adı verilen savaşlarda Osmanlı orduları galip geldiği halde, savaştan sonra iktidar gücünü entrika ve hıyanet ile elde edenler, mağlup ettikleri düşmanın kültürünü, adet ve geleneklerini, baskı ve silah zoru ile kendi halkına dayatmış ve kabül ettirmeye çalışmışlardır. Tarihde nadir görülen böyle bir zulümün hala sürdürülmek istenmesi Türk milletinin terakkisi önünde bulunan en büyük engellerden biri olduğu gibi birliğimizi bütünlüğümüzü sağlayabilmenin de en önemli sıkıntılarından biridir. (A.Z.İ.)


‏ليس بين سقوط قرطبة على يد النصارى وسقوط بغداد على يد المغول سوى عشرين عاما و ليس بين اجتياح المغول لبغداد واجتياحهم لدمشق سوى عامين! ، كانت بغداد -يوم اجتاحها التتار- عاصمة الإسلام لخمسة قرون، وأكبر مدن العالم مساحةً وسكاناً .. فاستباحوها مدة 40 يوما، فأحرقوها و قتلوا فيها مليون مسلم! و اصبح المسلمون لاول مرة بدون خليفة …

كان التتار قبلها قد دمرو شرق العالم الاسلامي بالكامل، فبعدما دمرو دول ماوراء النهر الاسلامية و مدنها المتطورة الزاهرة و جعلوها قاعا صفصفا، و بعدما احرقوا افغانستان اجتاح جيش جنكيز خان مدينة نيسابور الواقعة حاليا في شمال شرق إيران عام 1221م ، قتل مليون وسبعمائة وخمسين ألف مسلم في يوم واحد، ﻣﺎﺑﻴﻦ ﻋﺎﻣﻲ 1220م ﻭ 1260م فقدت إيران تسعة أعشار سكانها على يد المغول، فقد ﺍﻧﺨﻔﺾ سكانها ﻣﻦ 2,5 ﻣﻠﻴﻮﻥ إلى 250 ﺃﻟﻒ ﻧﺴﻤﺔ ﺟﺮﺍﺀ ﺍﻹﺑﺎﺩﺓ ﺍﻟﻀﺨﻤﺔ، كان وقتها الفرس سنة على مذهب ابي حنيفة النعمان.

فعجز المؤرخ ابن الأثير من تدوين هذه الفترة، ظن ابن الأثير أنها نهاية العالم وأن هذه هي علامات الساعة وأن تأريخ هذه اللحظات لن يفيد.

رفض كتابة ما حدث وقال مقولته الشهيره: “فمن الذي يسهل عليه أن يكتب نعي الإسلام والمسلمين؟ ومن الذي يهون عليه ذكر ذلك؟ فيا ليت أمي لم تلدني، ويا ليتني مت قبل هذا وكنت نسياً منسياً.”

و قال عن التتار:
‏(لو ﻗﺎﻝ ﻗﺎﺋﻞ ﺇﻥ ﺍﻟﻌﺎﻟﻢ ﻣﺬ ﺧﻠﻖ ﺍﻟﻠﻪ ﺁﺩﻡ ﺇﻟﻰ ﺍﻵﻥ ﻟﻢ ﻳﺒﺘﻠﻮﺍ ﺑﻤﺜﻠﻬﺎ لكان ﺻﺎﺩﻗﺎ، ﻓﺈﻥ ﺍﻟﺘﻮﺍﺭﻳﺦ ﻟﻢ ﺗﺘﻀﻤﻦ ﻣﺎ ﻳﻘﺎﺭﺑﻬﺎ).

  • بعدها بعامين هُزم التتار فى معركة عين جالوت على يد الملك المظفر سيف الدين قطز رحمه الله و انقلبت الموازين بسرعة، ظهر المماليك الابطال، أسلم القائد المغولي بركة خان و القبيلة الذهبية المغولية و اصبحوا يقاتلون المغول من بني جلدتهم من اجل الاسلام، استرجع المسلمون الشام و مات هولاكو بحسرته و قام بيبرس بهجمات انتقامية ضد المغول و من ساندهم.

و من اكثر ما حير المؤرخين؛ دخول المغول الإسلام خلافا لما جرت به العادة من إعتناق المغلوب دين الغالب، ثم تحولهم نتيجة ذلك من همج إلى بناة حضارة.

قال تعالى أَوَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وكَانُوا أَشَدَّ مِنْهُمْ قُوَّةً ۚ وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعْجِزَهُ مِن شَيْءٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ ۚ إِنَّهُ كَانَ عَلِيمًا قَدِيرًا

في المعارك العظيمة نحتاج لكثير من الصبر، خاصةً أمام عدو متغول يجد له من أبناء جلدتنا أعواناً، لكننا على يقين أننا أصحاب الحق والحق سينتصر بإذن الله ولو بعد حين ..

انشروها وارفعوا روحكم المعنوية: “ولا تهنوا ولا تحزنوا وأنتم الأعلون إن كنتم مؤمنين.”