Bülent’in Rahşan’ı Selanik’in Raşel’i ..
Can Kemal Özer Bey Yazdı
Bülent’in Rahşan’ı Selanik’in Raşel’i
Siyasetçi denildiğinde genellikle sadece siyasetçiler değil, hemen hemen aile fertleri de akla gelir. Cumhuriyet tarihinde bu hep böyle olageldi. Kimse uzak kalmayı başaramadı ve veya uzak kalmak aklının ucundan bile geçmedi.
Ancak 1957 ile 2003 arasında siyasetin tam merkezinde yer alan Ecevitlerde durum biraz daha farklıydı. Aile ve partiyi Bülent mi idare ediyordu, yoksa Rahşan mı? Hiç tereddüt etmeden, Rahşan diyebilirsiniz. Çünkü gerçekten de böyleydi.
Peki, kimdi bu Rahşan yahut diğer adıyla Raşel? Geçtiğimiz günlerde ölen Rahşan, bir Selanik dönmesiydi. Yani bal gibi bir Sabetay!
Babası bir Osmanlı Bankası çalışanı olan Rahşan Aral, Bülent’ten iki yıl evvel 1923’de İzmir’de doğar. Ankara Kız Okulunda Bülent Ecevit’in annesi Nazlı’nın talebesi olur. Amerikan Kız Kolejine, ardından da Robert Kolejine geçer. Burada okumakta olan Bülent ile tanışır.
Tanışmayı sağlayan kişi, milliyetçilik iddiasındaki Altemur Kılıç’tır. Altemur, İstiklal Mahkemelerinin meşhur cellatlarından Kılıç Ali’nin oğlu. Kılıç Ali ise Kasım Gülek’in de büyük dedesi olan Polyo Yahudisi Giritli Mustafa Naili’nin torunu.
Robert Koleji, İstiklal Mahkemeleri, Kılıç Ali, Kasım Gülek, Mustafa Naili, Bülent Ecevit, Rahşan Aral, Altemur Kılıç, sabetayizm… Kafanız karışmış olabilir ama Türkiye denildiğinde bunlara âşina olmak gerekiyor. Çünkü Türkiye, gerçekte Türklere bırakılmayacak kadar stratejik bir ülke.
Rahşan-Bülent çifti 1947’de evlenir. Londra’ya basın ataşesi olarak atanır. Bu dönemde Londra mason locasına üye yapılır.
“Sağcı” Süleyman Demirel gibi “solcu” Bülent Ecevit’te Dwight D. Eisenhower Vakfı’nın bursu ile 1949’da ABD’ye götürülür. Burada çeşitli gazetecilerle birlikte rahle-i tedristen geçirilir. Milletvekili olmasına sayılı günler kala talih kuşu bu kez de Rockefeller bursuyla konar ve Cambridge’de şekil verilir. Oradan da Harvard’da görevli Alman Yahudi’si Henry Kissenger’den dersler alır. Artık siyasete hazırdır.
Ülkenin yegâne güç sahibi sabetayistlerden bir eş, Robert Kolejinden diploma, Eisenhower ve Rockefeller’dan burs kariyeri, Kissenger’den eğitim ve taltif, Londra locasından sertifika, Menderes’e kafa tutan yazılar, Turfan Feyzioğluile Kasım Gülek’in desteği ve romantizm… Tek eksiği makam ve şapka…
17 Ekim 1957 seçimine günler kalmıştır. 32yaşındaki CHP Gençlik Kolları Üyesi Bülent, Rockefeller’in kulu, Kasım Gülek’in yakın dostu Kissinger’in yanındayken CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek imzalı bir telgraf alır ve acilen Ankara’ya dönmesi istenmektedir.
Çünkü memlekette ‘adam’ kalmamış ve Ecevit’e ihtiyaç vardır. Kasım Gülek, masaya Ecevit ismini sürer.
İnönü ise, “Onu da nereden çıkardın. Yerimiz yok, nereye koyacağız” diye itiraz etmiş, ikna olmamıştır. Ardından Gülek “ya o, ya ben”diyerek İnönü’yü şoka sokacaktır. Bu ısrar tilkiden de kurnaz İnönü’nün iyiden iyiye merakını celbetmiş ve Gülek’ten meselenin iç yüzünü söylemesi konusunda ısrar etmiş… O da emrin Amerika’dan geldiğini iletince mesele halloluvermiştir.
Tesadüfe bakın ki, Ecevit’in üye olduğu İstanbul CHP il gençlik kollarının bir başka üyesi de, aynı Gülek’in dostu Fetullah Gülen’dir.
İnönü’nün damadı Metin Toker, apar topar Amerika’dan getirilen Ecevit’e, “Kontenjandan Ankara listesine girmişsin…” der. Bu sözler Ecevit’e açık açık bir mesajdır ve Toker, “her şeyi biliyorum” demektedir.
Şemsi Belli, Ecevit için, “O, siyaset treninin saatini çok iyi bilirdi, kaçırmaz tam kalkmak üzereyken binerdi” diyecektir.
Ecevit’te Gülek gibi Robert Kolejini bitirmiş ve mezuniyet töreninde aynı papaz kıyafetini giymişlerdir. İşler yolunda gidiyordu. Ancak bir sorun vardı. Gülek, İnönü’yü bir türlü tahtından edememişti. Hatta bir ara İnönü, Gülek’i partiden bile ihraç etmişti. Gülek’i başarısız kılan şey; bağajlarıydı ve en önemlisi de Mustafa Kemal’in infaz edilmesinde İnönü’nün suç ortaklarından biri olmasıydı ve elinden daha fazlası gelemezdi.
Kasım Gülek üzerinden CIA ile darbe planlayan İnönü, bu seçim sonrasında işe iyice hız verdi. Ecevit ise olup bitenleri seyretmekteydi ve beklenen gün geldi. İnönü’nün tek tek isimlerini belirlediği Albaylar cuntası yönetime el koydu. Başlarına ise eski bir general olan kukla Cemal Gürsel getirildi. Genç milletvekili Ecevit’te CHP’nin Ulus gazetesindeki köşesinde, 27Mayıs’ın postallarını yalıyordu ama Rahşan’dan çıt çıkmıyordu.
Nihayet, İnönü daha önce tanımadığı ve itiraz ettiği, emrin büyük yerden geldiğini anladığında da baş eğdiği Ecevit’i 12 Ocak 1959’da kendi listesinden CHP Parti Meclisi’ne aldı, sonra da yeni kurduğu hükümette (1961-1965) Çalışma Bakanlığı’na getirdi.
Rahşan’ın hesapları işlemeye başlamıştı. Ve artık Raşel için ağları örme vaktiydi. Seçimler yapılmış, CHP bir kez daha yenilmiş, iktidara Demirel gelmişti.
İnönü, 18 Ekim 1966’daki kongresinde, yükselişi süren Ecevit’in genel sekreterliğini kabule mecbur kaldı. Selanikli Rahşangilin CHP içindeki dönmeleri sayesinde, Ecevit artık ikinci adamlığa yükselmişti. Rahşan’ın gülleri açılmış, siyasete iyiden iyiye ısınmıştı ve artık gün Raşel’in günüydü.
RAHŞAN – İNÖNÜ KAVGASI
Kurt iyice kocayınca bilmem neyin maskarası olurmuş ya, İnönü’nün yaşadığı tam da buydu. Raşel, Selanikli CHP’lilerle buluşmalar gerçekleştirir. İbre Bülent’ten yana döner ve 5Mayıs 1972’deki 5. Olağanüstü Kurultayda Rahşan’ın listesi, İnönü’yü sandığa gömer ve yaşlı kurt yenilgiyi kabul ederek ardına bakmadan bölgeyi terk eder. 8 Mayıs 1972’de gelen istifa, 33yıllık İnönü saltanatının bitişi ile beraber Raşel’in saltanatının da başlangıcı olur.
Gelişmeler, Ecevit’in karısı Rahşan’dan çok Raşel’in kocası Bülent’ten söz edecektir. Bu süreç, ölene dek dışı Bülent, içi Rahşan olan bir Ecevit dönemi olarak geçecektir kayıtlara.
Rahşan’ın SSK’nın başına genel müdür yaptığı ve Roche davasından çekip aldığı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin başına Rahşan’ın da yüksek arzu ve müsaadeleri ile getirildiğinde kendisine “Gandi Kemal” denilecek ve seçimlere böyle girilecektir.
Oysa bu ilk olarak 1973 seçimlerinde Bülent için “Karaoğlan” olarak denenmiş eski bir parlatma stratejisiydi ama Gandi Kemal için tutmadı.
KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI VE GÜNEŞ MOTEL
Girdiği ilk seçimde yüzde 33,3 oy olan Rahşan’ın Bülent’i tek başına iktidar olamıyordu. 6 Şubat 1974’te MSP yani Erbakan hoca ile kurduğu koalisyonla ilk kez Başbakanlık koltuğuna oturdu.
Erbakan’ın baskısı ile Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmek zorunda kalan Ecevit, 18 Ağustos 1974’de biten Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan çok değil, sadece 30 gün sonra 18 Eylül 1974’de ağa babalarından yediği ağır fırçalar sonrasında istifa ederek hükümetten çekildi.
Azınlık hükümeti için güvenoyu bulmayı başaramayan Ecevitler, 1977’de tarihe ‘Güneş Motel’ veya ‘11’ler Hâdisesi’ olarak geçen siyasi rüşvet ve dalavereyi sahnelediler. Adalet Partisi’nden seçilen 11 kişiyi rüşvet karşılığı partilerinden istifa ettirip, bakanlık vererek bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturtmayı başarırlar.
Satılık milletvekillerinin katkılarıyla 1978 yılında kurduğu hükümette 21 ay başbakanlık görevinde bulundu. 14 Ekim 1979’da yapılan ara seçimlerde iç çatışmalarla boğuşan partisinin oyları gerileyince, 16 Ekim’de hükümetten istifa etti.
12 Eylül 1980 darbesi yapılmış, siyasi partiler kapatılmış, iç kavganın ana faillerinden Ecevit ve Demirel, askerin misafiri olmuştur. 27 Mayıs darbecilerinden Türkeş ile Türkiye’nin kalkınmasını istemek ve Kıbrıs Barış Harekâtını yapmak gibi ağır “suçlar” işlemiş Erbakan ise tutuklanmıştır. Erbakan ve Türkeş’in mahpus hayatı sürerken Ecevit, darbeden sadece birkaç ay sonra 21 Şubat 1981’de “Arayış” dergisinin ‘yayın danışmanı’ olarak arzı endam eder bu kez de.
ONU DA RAHŞAN BİLİR
Mâlum siyasetçilerin konuşma metinlerini ilgili danışman veya ekip hazırlar. Bülent’in konuşmalarını ise Rahşan. Ecevit’i nasıl gördüğünü, Rahşan Hanım 1982’de gazeteci Baki Özilhan’a şu şekilde anlatır: “Bülent benim oğlum, eşim ve babam…” İkilinin ilişkisi parti içinde bile Rahşansız Bülent, Bülent’siz Rahşan, ikisi olmadan da DSP’nin imkânsızlığı şeklinde hep dillendirilen bir meseledir.
Raşel’in Bülent üzerindeki etkisini en iyi izah edenlerden biri de Emin Çölaşan’dır. Hürriyet’teki 31 Mayıs 2002 tarihli “Rahşan Hanım’a açık mektup” başlıklı yazısında ‘bırakın artık’ cümlesini şu şekilde kurar Çölaşan: “Hanımefendi, evlilik yaşamınız boyunca kocanızı siz yoğurdunuz, siz onun üzerinde etkili oldunuz ve yönlendirdiniz. Onu herkesten, hatta partisinden bile özenle sakladınız, dünya ile ilişkisini kestiniz. Hanımefendi, hangi görevde olursa olsun, bir insan sağlığını yitirebilir. Eşiniz 78, siz 81 yaşındasınız. Göreceğiniz ikbali gördünüz, siyasette yaşanacak her şeyi yaşadınız…”
‘BİZİM DAMAT KOMÜNİST’
Ecevit’in kayınpederi Namık Zeki Aral, liberal görüşleriyle tanınan bir kişidir. Ferit Melen, Aral’ın damadı Bülent için, “Bülent komünist”dediğini aktarır. Ecevit’in komünistliği, İnönü’nün kulağına gider, Aral’a sorar. O da damadını koruyarak, “Ferit ayıp etmiş” demekle yetinir.
Rahşan, kardeşleri Hilkat ve Kudret ile hiç konuşmamış ve küs ölmüştür. Rahşan’dan gizli görüştüğünü öğrendiği diğer kardeşi Asude’yi ise görüşmesi nedeniyle haşladığı bilinir. Rahşan’ın izni olmadığı için Bülent’in de tabii olarak görüşmesi mümkün olamaz. Rahşan’ın annesi Zahide, kocası Zeki beyle aynı evde 11 yıl küs kaldığı düşünüldüğünde, ailenin ruh hali hakkında bir tahminde bulunmak güç olmasa gerektir.
RAHŞAN ECEVİT DÖNME Mİ, YAHUDİ Mİ?
Rahşan Aral’ın Sabetaycı olduğunu yazan sadece “Evet, Ben Selanikliyim” adlı kitabın yazarı Ilgaz Zorlu değildir. Türkiye’deki Yahudi yazarlardan Rifat Bali de “Devletin Yahudileri ve ‘Öteki’ Yahudi” eserinde Türkiye’deki pek çok Sabetaycı’yı kayda geçirir. Bali meşhur Sabetaycılardan bazılarını şöyle sıralar: Rahşan Ecevit, İsmail Cem, Org. Çevik Bir, Kemal Derviş, Talat Sait Halman, Abdi İpekçi…
Bir adım daha atan Ilgaz Zorlu ise Rahşan Aral ailesinin Sabetayistlerin Yakubi kolundan ve gerçek adının ‘Raşel’ olduğunu belirtir. Ayrıca İsmail Cem ve Kemal Derviş’in gerçek adlarının da ‘Samuel’, olduğunu kaydeder. Rahşan hanımın babası Prof. Namık Zeki Aral, İstanbul Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmıştır ve asistanları hatıralarında “Namık Zeki Aral bey aslen Yahudi’dir, ihtida da etmemiştir”demektedirler. Ayrıca mason olduğu da pek çok kaynakta yer alır, tıpkı damadı Ecevit gibi.
Meşhur Terakki Davası’nda tarihî ifşaatlarda bulunan Zorlu, Rahşan Ecevit için “İsrail’in eski başbakanlarından Golda Meir’e benzer! Yapısı, karakteri, fikriyatı onun aynısıdır”derken, günümüzde de hayli etkin ve güçlü bir isim olan TESEV’ci ve Terakki Vakfı üyesi Nazif Can Paker’in gerçek adının Can değil, ‘John’olduğunu kaydeder.
ECEVİT B’NAİ B’RİTH’İN KONUĞU
Bülent Ecevit, 1 Şubat 2002’de yani son başbakanlığı sırasında, 1843’de kurulmuş olan ve sadece Yahudilerin üye olabildiği ‘B’nai B’rith’e (Ahidin Çocukları’na) konuk olur. Türkiye’de “Fakirleri Koruma Derneği” adıyla faaliyet gösteren bu yapının, adı geçen yahut geçmeyen dönmelerce desteklendiği de efkârı umuminin malumudur.
Ecevitlerin son iktidarı Anasol-M hükümeti başta olmak üzere kurduğu hükümetlerde tercih ettiği, FETÖ’nün siyasi hamisi ve CIA ile irtibatını sağlayan Kasım Gülek’in kızı Tayyibe Gülek, Şükrü Sina Gürel, İsmail Cem, Kemal Dervişgibi Sabetayist kimliği ile bilinen isimler herhalde tesadüfen gelmiş olamaz.
MADAMA MEKTUP
Sabetaycılar meselesinde en çok yazıp çizen hatta bu hususta hapis cezası bile alan merhum Mehmet Şevket Eygi, Ecevitlerin en güçlü olduğu dönemleri yani 30 Ağustos 2000’de “Madam’a Açık Mektup” isimli bir yazı kaleme almış, Rahşan’ın Sabetayist olduğunu açıkça yazmış ve özetle şöyle demişti:
“Vahim olan husus sizin Sabataycılığınız değildir. Vahim olan, sizin “militan bir Sabataycı” olarak hareket etmenizdir. Bu memleketin çoğunluğunu teşkil eden on milyonlarca Müslümanı sömürge yerlisi, ikinci sınıf vatandaş, parya, zenci olarak görüyorsunuz. Biz çok iyi biliyoruz ki, sizin de bir şeriatınız vardır. Asıl kimliğiniz Yahudiliktir. Sizin şeriatınız kutsal, Müslümanların Şeriat’ı kahrolsun… Böyle adalet olur mu? İsrail’e toz kondurmuyorsunuz. Orada laiklik yok. Bu ülkede elbette kendi halinde, etliye sütlüye karışmayan Sabataycılar olabilir, onlara bir şey dediğim yoktur. Lakin militan Sabataycılar beni tedirgin ediyor. Birkaç on bin kişilik küçük bir azınlık ülkeyi altüst ediyor. Sermayeleri yalan… Yalan!
Sayın Madam! Siz gerçekten medenî, çağdaş, geniş düşünceli, toleranslı bir aydın iseniz, temel hakları çiğnenen Müslümanların yardımına koşmanız gerekir. Tam aksini yapıyorsunuz. Biz Müslümanlar, 1492’de İspanya’dan kovulan Yahudileri ülkemize kabul ederek büyük bir insanlık, tolerans, medeniyet jesti yapmıştık. Siz ise tersini yapıyorsunuz. Adnan Menderes “Türkiye Müslümandır, Müslüman kalacaktır, İslam’ın bütün icapları yerine getirilecektir”diye haykırdığı için sonunda Yassıada mahkemesi kararıyla idam edildi.
İslâm gelirse kadın hakları elden gidermiş… Yok canım!.. Üzerinde resmî TC anteti bulunan “Vesikalarla” Türk kadınlarına genelevlerde sermayelik yaptıran zihniyetin kadın haklarından ve haysiyetlerinden bahsetmeye hakkı var mıdır? Biz Müslümanlar sahte, güdümlü, Sabataycı bir demokrasi istemiyoruz. Koskoca bir ülke, altmış küsur milyonluk bir millet, büyük bir devlet, birkaç bin militan Sabataycının oyuncağı olamaz.”
RAHŞAN’IN KUR’AN RAHATSIZLIĞI
Bülent Ecevit’in ölümü ardından siyasi nezaket icabı (ben olsam yapmam) Erbakan hocam merhum, Recai Kutan ve beraberindeki bir heyetle Ecevitlerin evine taziyeye giderler. Diğer tüm misafirleri kapıda karşılayan Rahşan, Erbakan hocanın geldiğini haber alınca yatak odasına kaçar. Erbakan hocayı, Masum Türker ve Emrehan Halıcı karşılar. Erbakan hocanın beraberindekiler fazla nezaket göstererek izin isteyip Kur’an-ı Kerim okumak ister. Bilal Hocaisimli kişi, Halıcı’nın onayı ile Kur’an-ı Kerim okur. Kur’an-ı Kerim okunmasından rahatsız olan Raşel, “Kim bu Kuran okuyan, kim okutuyor bunu? Niye okunuyor bu” diye çıkışır.
Sonrasını Recai Kutan’dan dinleyelim: “Rahşan hanımın teşekküründen vazgeçtik, en azından böyle bir reaksiyon göstermemesi gerekirdi. Ölen bir Müslümana faydalı olacak ancak Kuran-ı Kerim okumak, hayırlı işler yapmaktır. Tekrar ediyorum; Rahşan hanımın reaksiyonu bizi üzdü.”
NİYE ÖZEL MEZAR?
TBMM Kürsüsünden “bu kadına haddini bildirin” diyerek bağıran, İslam ile yakından uzaktan ilgisi olmayan bir kimsenin ardından Kur’an-ı Kerim okumak elbette bizi de rahatsız etmiştir. Bu bağlamda kendi inancına aykırı bir fiilden Raşel’in rahatsız olmasını normal karşılamak gerekiyor.
Malum Bülent ile Ahmet Necdet Sezer akraba ve bu akrabalar, FETÖ’nün katlettiği merhum Esad Coşan hocaefendinin Süleymaniye’ye defnine izin vermemişlerdi. Aslında hükümete şunu sormak gerekiyor: Maazallah bugün iktidarda Rahşanlar olsa ve Erdoğan ahirete irtihal etse, Erdoğan’ın devlet mezarlığına veya arzu ettiği özel bir yere defnine izin verirler miydi? Elbette ve yüz bin kere hayır! Peki, Rahşan kim ki devlet mezarlığına gömülmesi için özel muamele yapılıyor?
Şimdi iktidara diyorum ki, “Bu fakir de özel bir yere gömülmek istiyor ve adım da Raşel değil Kemal. Peki, vasiyetim icabı bir dağın tepesine veya eteğine gömülmek istiyorum. Buna izin verecek misiniz?”
RAŞEL’İN DSP’Sİ GÜLEN’İN HAMİSİ
Siyasi yasağı devam ettiği için Bülent, DSP genel başkanı olamaz. Onun yerine, genel başkanlığı Ecevit’in de genel başkanı olan Rahşan Hanım 1985’de DSP’nin genel başkanı olur.
İslâmî olan her şeye itiraz ve düşmanlık eden Rahşan, FETÖ elebaşısı Gülen’e asla itiraz etmez. İnanç ve hedef birliktelikleri bu itirazı engeller. 1958’de CHP’nin Beyoğlu Divan Otel’deki gençlik toplantısında tanışan Ecevit-Gülen ittifakı ölene dek sürer. Ankara Emniyet eski Müdürü Cevdet Saral ve yardımcısı Osman Ak tarafından hazırlanan “Gülen Örgütü Raporu” yayınlanır yayınlanmaz, Ecevit’in yardımı ile Gülen ABD’ye paketlenip gönderilir. Raporun ardından hemen görevden alınan Saral bu durumu şöyle anlatıyor: “15 Mart’ta raporu İstihbarat Daire Başkanlığı ile Teftiş Kurulu’na gönderdik.
Panik oluştu. 18 Mart’ta Gülen ABD’ye gitti.”
Bu arada Ecevit’in eniştesi İsmail Hakkı Okdayile Kasım Gülek’in kardeşi Hüseyin’in ortak olduğunu ve şirketlerinin de “Gül-Ok” olduğunu not edip, karmaşık ilişkiler ve devlete çöreklenmenin kısa bir notunu daha düşüp devam edelim.
Ecevit’in sağlığının bozulduğu dönemde, DSPBursa Milletvekili Fahrettin Gülener, Raşel’e bir mektup yazar ve şunları söyler: “Ecevit’in sağlığı konusunda endişeliyiz. Kendisinden sonra genel başkan adayının belirlenmesi lazım. Partimizin 37 bakanı var ve bunların yüzde 80’si benim firmamda müdür bile olamaz…”Mektubu alan Raşel, Gülener’i evine davet edip, partinin sahibinin kendisi olduğunu ima ederek şunları söyler: “Merak etme! Biz, Ecevit sonrasını hiçbir zarara mahal bırakmayacak şekilde düşündük ve belirledik…”
CHP’Yİ DE O YÖNETİYORDU!
CHP’nin başındaki zat, Rahşan’ın icazeti ile SSKGenel Müdürü yapılmış ve siyasete girmiş bir kimse olarak bilinir. Baykal’ın tasfiye edilmesinin ardından Rahşan devreye girip bir açıklama yayınlar. “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte güçlü bir ivme yakalayacağına inandığım CHP, bu buluşmanın adresi olmalıdır. Daha önce birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızı ve Ecevit’e gönül vermiş yurttaşlarımızı, Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye destek olmaya davet ediyorum”şeklindeki Raşel’in açıklamasını, Emrehan Halıcı TBMM’de düzenlediği basın toplantısında okur.
Kılıçdaroğlu’na desteğini hiç esirgemeyen ve DSP’yi defterden silen Raşel, Kılıçdaroğlu’nun 2017’deki “FETÖ’ye adalet yürüyüşü”ne destek vermiş ve şu açıklamayı yapmıştır: “Kemal Kılıçdaroğlu ve ona eşlik edenlere, Adalet Yürüyüşüne durumum müsait olmadığı için katılamadım. Ancak isterim ki, bu anlamlı yürüyüşünüz pazar gününden sonra da, manen de olsa her zaman ve her konuda devam etsin. Başarılar dileğiyle sevgilerimi sunarım. Rahşan”
Evet, Bülent’ten sonra Raşel de öldü. Şimdi hesap vakti! Yüz yıldır Türkiye’nin kaymağını yiyip, gerçek Müslüman Türk’e kan kusturanlar, 2001’de çıkardıkları krizle yarım trilyon dolar ve çeyrek asrımızı iç ettiler. Asırlık zulmün ve vebalin sahiplerine tüm haklarımız haramdır. İnanmadıkları o günde hesaplaşacağız! Vesselam
Can Kemal Özer / Gerçek Hayat Dergisi
Sabataycılar Hakkında Bilgi İçin: 👇
RAHŞAN ECEVİT’İN GERÇEK ADI RAŞELDİR
BEN KİMİM KONUYLA İLGİLİ KAYNAKLARIM NELERDİR ? ILGAZ ZORLU
Ben anne tarafından “ Sabetaycı kökenli” bir aileye mensup olarak doğmuş ve dolayısıyla “Yahudi” ve “Musevi Dinine İnanan” bir kişiyim.
Tüm hayatım boyunca “Sabetaycılığın Musevi Dininin ve Musevi Kültürü’nün Bir Parçası” olduğunu savundum, bu sebeple nüfus kağıdımda yer alan din hanemi değiştirmek için yargıya başvurdum, taleplerim tarihinde Mahkemesi tarafından kabul edildi, Nüfus Cüzdanıma dinim Musevi olarak yazıldı ve bu karar da Türkiye Hahambaşılığı tarafından da tasdik edildi. Bugün artık Türkiye Yahudi Cemaati’nin bir üyesi konumundayım.
Türkiye’de kamu yönetimi alanında tamamladığım üniversite eğitim sonrasında İsrael’de Tevrat’ta da adı geçen ve bugün Yavne Kibutzu’nun içinde yer alan “Yavne Din Okulu” nda bir yıla yaklaşık bir süre ile “Yahudi Din ve Tarih Eğitimi” aldım.
Bir dine inanmış olduğunu söylemekle hakikaten inanma arasındaki farkı da bilmekteyim. Bu sebeple Türkiye’de müslüman olduğunu söyleyerek başta A.B.D olmak üzere Avrupa ülkelerinde “Türkiye’de baskı gördükleri için gizli yahudi kaldıklarını belirten” sabetaycı cemaatin bu davada adı geçen üyelerinden faklı olarak ben açık ve seçik olarak yahudi olduğumu bildirmiş ve bunu da mahkeme kararı ile tescil ettirmiş olmaktayım.
Sabetaycılık konusunda, savunmamın ekinde verdiğim çeşitli lisanlardaki makalelerden de anlaşılacağı gibi onyedi yıla yakın bir zamandır yapmış olduğum araştırmalar Jerusalm Report, Jerusalem Post, Ha’Ertz, Yeruşalayim gibi dünyaca tanınan ve saygı gören basın organlarında yayımlanmış, hakkımda internette onlarca site açılmış, pek çok araştırmacı beni ve eserlerimi kaynak olarak göstermiştir.
Sabetaycılıkla ilgili yaptığım çalışmalarımı “Evet Ben Selanikliyim” isimli kitabımda topladım. Bu kitap Türkiye’de ve dış ülkelerde olumlu tepkiler gördü, satış rakamlarına göre onbinden fazla okura ulaştı.
Sabetaycılık konusundaki çalışmalarımla ilgili olarak dünyaca ünlü tarihçimiz Ankara S.B.F Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı şunları yazmaktadır: “Bugün sabetaycılar henüz kendilerini açılamaz, bu inanç üzerinde bir araştırma yapıp yayınlamaz. (Tek istisnanın ama hakikaten tek istisnanın Tiryaki ve Toplumsal tarih gibi dergilerde yazan Ilgaz Zorlu olduğunu takdirle belirtmek gerekiyor) (Tiryaki Mayıs 1998 Sayı:24)
Sabetayistliğin kurucusu Sabetay Sevi’nin soyundan gelen torunu Ilgaz Zorlu, Rahşan Ecevit’in asıl isminin “Raşel” ve Sabetayist olduğunu açıkladı.
- Benzer şekilde Gazeteci Mehmet Barlas’ın eşi Canan Barlas için de Sabetayist asıllı açıklamasını yaptı.
- Türk Masonlarının büyük çoğunluğu Sabetayistlerin “Kapani” kolundan geliyor.
- Fahri Korutürk başta olmak üzere Türkiye’de seçilen Cumhurbaşkanlarının önemli bir kısmı da Sabetayist idi.
- Türkiye’de “İslam inancını” baskı altına alarak devre dışı bırakmayı amaçlayan “katı Laiklik” söylemleri ve “Atürkçülüğün dine karşıymış gibi gösterilmesi”nde Sabetayistlerin önemli yönlendirmesi var.
- Türkiye’de ordu kumandanlarından önemli bir kısmı da Sabetayist inancına bağlı.
- İstanbul’da Sabetayistler için Bülbülderesi mezarlığı var.
Daha fazlasını okumak için tıkla:
http://kriptoyahudiler.blogspot.com.tr/…/eski-bir

👆Tanıyoruz zannettiğimizden bir diğeri daha
ZEKİ ALASYA YAHUDİYDİ…
Fotoğraflar: Sağda, Yahudi Sadrazam Kıbrıslı Kamil Paşa. Zeki Alasya Kıbrıs Yahudilerindendir. Son Osmanlı sadrazamlarından Kıbrıslı Kamil Paşa’nın yeğeniydi. Yani babası Reşat Alasya ile Kamil Paşa, kardeştiler. Kamil Paşa, 23 Ocak 1913 tarihinde Binbaşı Gagauz Enver tarafından askeri darbe ile iktidardan indirilmişti. Zeki Alasya, Yahudi olduğundan hiç söz etmeden kısa hayat hikayesini şöyle anlatmıştır: “1943’te doğduğumda II. Dünya Savaşı bitmemişti. Ailem Kıbrıs’tan İstanbul’a yerleşmiş. Babam Prof. Ahmet Reşat Alasya iki fakülte bitirmiş, eczacı-kimyager, idealist bir bilim adamıydı. Darülfünun 1933’te üniversite olunca işine son verildi, eczane açıp para kazanma şansı varken Darüşşafaka’da kimya öğretmeni ve müdür oldu. Çok ciddi, ilginç bir adamdı. Ölümünden sonra birisinden duyduğuma göre gırgır, espriliymiş. O yanını hiç göstermedi. 15’imdeyken 1958’de öldü. Annem çok zekiydi ama okumamıştı. 6 çocukla kaldı. Şehzadebaşı’nda oturuyorduk. Babam erken ölmeseydi, doktor, eczacı falan olmuştum. Ama babamdan kalan maaş zor geçindiriyordu. Bu durum beni çalışmaya zorladı”
Cenazesi, Müslüman görünümlü Yahudilerin / Sabetaycıların cenaze namazlarının kılındığı Levent Camii‘nden kaldırılmıştır.
Not: Kuzeni, Atatürk’ün yakın adamlarından Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yusuf Hikmet Bayur‘dur.
Sabataycıların Dünyada 3 Devlet Kurduğu İddiası Doğru mu? 👇
https://www.instagram.com/reel/DGYvRHRsbtd/?igsh=emMxeXN4cDNzbHN5
بولَند وراحشان: راشيل سلانيك
عندما يُذكر السياسيون، لا يتبادر إلى الذهن السياسيون أنفسهم فقط، بل عادةً ما تُستحضر عائلاتهم أيضًا. كان هذا هو الحال دائمًا في تاريخ الجمهورية، إذ لم يتمكن أحد من البقاء بعيدًا، أو حتى التفكير في الابتعاد عن هذا العالم.
لكن في أسرة أجَوِيت، التي كانت في صميم السياسة بين عامي 1957 و2003، كان الوضع مختلفًا بعض الشيء. فهل كان بولَند هو الذي يدير العائلة والحزب، أم راحشان؟ يمكنكم القول بلا تردد: راحشان! لأن هذا كان بالفعل هو الواقع.
ولكن، من هي راحشان، أو باسمها الآخر راشيل؟ رحلت عن الدنيا قبل أيام قليلة، وكانت تنتمي إلى طائفة يهود الدونمة في سلانيك، أي أنها كانت ساباتائية خالصة.
وُلدت راحشان أرال، ابنة موظف في البنك العثماني، في إزمير عام 1923، قبل بولند بعامين. درست في مدرسة أنقرة للبنات، وكانت طالبة عند نازلي، والدة بولند أجَوِيت. ثم انتقلت إلى الكلية الأمريكية للبنات، وبعدها إلى كلية روبرت، حيث التقت ببولند.
أما الشخص الذي جمع بينهما، فهو ألتمُور قِلِيج، الذي كان يدعي القومية، وهو ابن قِلِيج علي، أحد أشهر جلادي محاكم الاستقلال. وكان قِلِيج علي حفيدًا لمصطفى نائلي الكريتي، وهو يهودي من بوليو، وكان أيضًا الجد الأكبر لقاسم كولَك.
روبرت كوليج، محاكم الاستقلال، قِلِيج علي، قاسم كولَك، مصطفى نائلي، بولند أجَوِيت، راحشان أرال، ألتمُور قِلِيج، الساباتائية… قد تشعرون ببعض الارتباك، لكن يجب أن تكونوا على دراية بهذه الأسماء عند الحديث عن تركيا، لأن تركيا بلد استراتيجي للغاية بحيث لا يمكن تركه للأتراك وحدهم.
تزوج بولند وراحشان عام 1947، وتم تعيينه ملحقًا صحفيًا في لندن، حيث انضم إلى المحفل الماسوني هناك.
وكما أُرسل “اليميني” سليمان ديميرل إلى الولايات المتحدة عام 1949 بمنحة من مؤسسة دوايت د. أيزنهاور، فقد أُرسل “اليساري” بولند أجَوِيت أيضًا بمنحة مماثلة، حيث خضع هناك لتدريب خاص مع مجموعة من الصحفيين. وقبل أيام قليلة من أن يصبح نائبًا في البرلمان، حصل على منحة روكفلر، وتابع تعليمه في كامبريدج، ثم تلقى دروسًا من هنري كيسنجر، الأكاديمي اليهودي الألماني في جامعة هارفارد، وبذلك أصبح مستعدًا للخوض في غمار السياسة.
زوجة ساباتائية، شهادة من كلية روبرت، منح من أيزنهاور وروكفلر، تعليم وتكريم من كيسنجر، شهادة من المحفل الماسوني في لندن، مقالات تنتقد مندريس، دعم من طورفان فَيْزِيُ أوغْلُو وقاسم كولَك، ورومانسية… لم يكن ينقصه سوى المنصب والقبعة…
كان 17 أكتوبر 1957 على الأبواب، وكان بولند، عضو شبيبة حزب الشعب الجمهوري البالغ من العمر 32 عامًا، في الولايات المتحدة مع كيسنجر، عندما تلقى برقية من الأمين العام لحزب الشعب الجمهوري، قاسم كولَك، تأمره بالعودة فورًا إلى أنقرة.
لأنه، على ما يبدو، لم يبقَ أحد في البلاد يمكن الاعتماد عليه، وكان لا بد من أجَوِيت. وعندما طرح كولَك اسمه، اعترض إينونو قائلاً: “من أين أتيت بهذا الاسم؟ لا مكان له لدينا، أين سنضعه؟” لكنه لم يقتنع، حتى هدد كولَك قائلاً: “إما هو، أو أنا”، مما أصاب إينونو بالصدمة.
زاد إصرار كولَك من فضول إينونو، فألحّ عليه ليعرف السبب الحقيقي وراء هذا الإصرار. وعندما أخبره كولَك بأن الأمر جاء من الولايات المتحدة، تم حل المسألة على الفور!
والأغرب من ذلك أن أحد أعضاء شبيبة حزب الشعب الجمهوري في إسطنبول، الذي انضم إليه أجَوِيت، لم يكن سوى فتح الله كولن، الصديق المقرب لقاسم كولَك.
عندما عاد أجَوِيت إلى أنقرة، قال له متين تُوكَر، صهر إينونو، والذي كان متفاجئًا من صعوده السريع: “لقد دخلت قائمة أنقرة من الحصة الخاصة…”، وكان بذلك يوجه له رسالة واضحة مفادها: “أنا أعرف كل شيء”.
أما شَمسي بَلِّي، فقد وصف أجَوِيت قائلاً: “كان يعرف جيدًا مواعيد قطار السياسة، ولم يكن يفوّت الرحلة، بل يصعد في اللحظة الأخيرة قبل أن يتحرك”.
وكما تخرج كولَك من كلية روبرت، تخرج أجَوِيت أيضًا، وارتدى نفس الزي الكهنوتي خلال حفل التخرج. الأمور كانت تسير وفق المخطط، لكن المشكلة الوحيدة أن كولَك لم ينجح في الإطاحة بإينونو. بل إن الأخير طرده من الحزب في إحدى المرات.
لكن السبب في فشل كولَك كان أعباءه الثقيلة، وأهمها أنه كان أحد شركاء إينونو في تصفية مصطفى كمال أتاتورك، فلم يكن بوسعه فعل المزيد.
بعد انتخابات 1957، بدأ إينونو يسرّع وتيرة تحركاته لتنفيذ انقلاب بالتعاون مع وكالة الاستخبارات الأمريكية (CIA) عبر قاسم كولَك، فيما اكتفى أجَوِيت بالمراقبة، حتى جاء اليوم الموعود.
تولى “مجلس العقداء”، الذي اختاره إينونو بنفسه، السلطة، ووُضع في قيادتهم دمية تدعى جمال كورسل، وهو جنرال سابق. أما النائب الشاب أجَوِيت، فقد كان يمجّد انقلاب 27 مايو عبر مقالاته في صحيفة “أولوس” التابعة لحزب الشعب الجمهوري، لكن راحشان لزمت الصمت.
وأخيرًا، في 12 يناير 1959، عندما أدرك إينونو أن أمر أجَوِيت جاء من جهة عُليا، قبله في حزبه، وأدخله المجلس الحزبي، ثم عيّنه لاحقًا وزيرًا للعمل في الحكومة المشكلة بين عامي 1961-1965.
وهكذا، بدأت حسابات راحشان تتحقق، وحان الوقت لراشيل لنسج شبكتها. أجريت الانتخابات، وخسر حزب الشعب الجمهوري مرة أخرى، وجاء ديميرل إلى السلطة.
وفي مؤتمر الحزب المنعقد في 18 أكتوبر 1966، اضطر إينونو، تحت ضغط النفوذ المتزايد لأجَوِيت، إلى قبوله كأمين عام للحزب. وبفضل دعم الساباتائيين داخل حزب الشعب الجمهوري، صعد أجَوِيت إلى منصب الرجل الثاني في الحزب.
تفتحت زهور راحشان، وأصبحت أكثر اندماجًا في السياسة، فقد جاء يوم راشيل.
صراع راحشان – إينونو
يُقال إنه عندما يشيخ الذئب يصبح أضحوكةً لما حوله، وهذا بالضبط ما حدث لإينونو. فقد كانت راشيل تعقد لقاءات مع أعضاء حزب الشعب الجمهوري من أصول سلانيكية، ومع مرور الوقت، بدأت الكفة تميل لصالح بولند.
وفي المؤتمر الاستثنائي الخامس الذي عُقد في 5 مايو 1972، دفعت قائمة راحشان بإينونو إلى الهزيمة الساحقة في صناديق الاقتراع، فقبل الذئب العجوز خسارته وغادر الساحة دون أن ينظر خلفه. أما استقالته، التي جاءت في 8 مايو 1972، فقد أنهت حكمًا دام 33 عامًا، ووضعت في الوقت نفسه حجر الأساس لحكم راشيل.
منذ ذلك اليوم، لم يكن الناس يتحدثون عن “راحشان زوجة أجَوِيت”، بل عن “بولند زوج راشيل”. وسجّل التاريخ هذه المرحلة بوصفها حقبةً جديدة كان فيها أجَوِيت هو الوجه الخارجي، لكن الجوهر كان راحشان.
لاحقًا، حين نصّبت راحشان كمال قلچدار أوغلو مديرًا عامًا لمؤسسة الضمان الاجتماعي (SSK) وسحبته من قضية روش، ثم دفعته إلى رئاسة حزب الشعب الجمهوري بدعمها الكامل، أُطلق عليه لقب “غاندي كمال”، وخاض الانتخابات بهذا الاسم.
لكن هذه لم تكن المرة الأولى التي يُستخدم فيها مثل هذا التلميع الإعلامي، فقد جُرّب الأمر لأول مرة عام 1973 عندما أطلقوا على بولند لقب “قارا أوغلان”، لكنه لم ينجح مع “غاندي كمال”.
عملية السلام في قبرص وفضيحة فندق غونيش
في أول انتخابات خاضها، حصل بولند راحشان على نسبة 33.3% من الأصوات، لكنه لم يتمكن من الوصول إلى السلطة منفردًا. وفي 6 فبراير 1974، شكّل تحالفًا مع حزب النظام الوطني (MSP) بزعامة نجم الدين أربكان، ليجلس لأول مرة على كرسي رئاسة الوزراء.
وبضغط من أربكان، اضطر إِجَوِيت إلى تنفيذ عملية السلام في قبرص، لكن لم يمضِ سوى ثلاثين يومًا على انتهاء العملية في 18 أغسطس 1974، حتى تلقى توبيخًا قاسيًا من أسياده في 18 سبتمبر 1974، ليعلن استقالته من الحكومة فورًا.
وعندما فشل في تأمين ثقة البرلمان لتشكيل حكومة أقلية، لجأ أجَوِيت في عام 1977 إلى واحدة من أكبر الفضائح السياسية في تاريخ تركيا، والتي عُرفت بـ”فضيحة فندق كونش” أو “حادثة الـ 11 نائبًا”.
حيث قام بشراء ولاء 11 نائبًا منتخبًا عن حزب العدالة، وأقنعهم بالاستقالة من حزبهم مقابل منحهم مناصب وزارية، وهكذا استطاع أن يعود مرة أخرى إلى منصب رئيس الوزراء.
وفي حكومته التي شكلها عام 1978 بفضل هؤلاء النواب المرتشين، شغل منصب رئيس الوزراء لمدة 21 شهرًا فقط.
لكن عندما تراجعت أصوات حزبه في الانتخابات الجزئية التي جرت في 14 أكتوبر 1979 بسبب الصراعات الداخلية، اضطر إلى تقديم استقالته في 16 أكتوبر من العام نفسه.
انقلاب 12 سبتمبر 1980 والسقوط الكبير
عندما وقع انقلاب 12 سبتمبر 1980، تم حظر الأحزاب السياسية، وأصبح أجَوِيت وديميرل “ضيوفًا” لدى العسكر، باعتبارهما من المحرّضين الرئيسيين على الصراع الداخلي الذي شهدته البلاد.
أما ألب أرسلان توركش، أحد منفذي انقلاب 27 مايو 1960، فقد سُجن، في حين زُجّ بأربكان في السجن بسبب “جرائم خطيرة”، مثل المطالبة بنهضة تركيا وتنفيذه عملية السلام في قبرص!
وبينما كان أربكان وتوركش يقضيان أيامهما في السجن، ظهر أجَوِيت مرة أخرى، لكن هذه المرة تحت غطاء جديد، إذ عاد إلى الساحة بعد بضعة أشهر فقط من الانقلاب، وتحديدًا في 21 فبراير 1981، كمستشار تحرير لمجلة “آرايش” (البحث).
التي تعرفها راشيل جيدًا
من المعروف أن السياسيين يعتمدون على مستشاريهم أو فرقهم لإعداد نصوص خطبهم. أما خطب بولند فكانت تعدها راشيل. وعن كيف كانت ترى أجَوِيت، تقول السيدة راشيل في عام 1982 للصحفي باكي أوز إلهان: “بولند هو ابني وزوجي وأبي…” كانت علاقة الثنائي، حتى داخل الحزب، موضوعًا دائمًا يطرح: بولند بدون راشيل، وراشيل بدون بولند، وكذلك استحالة وجود حزب DSP بدون أحدهما.
واحدة من أفضل التفسيرات لتأثير راشيل على بولند جاءت من أمين چول آشان. في مقالته في جريدة هوريت بتاريخ 31 مايو 2002 بعنوان “رسالة مفتوحة إلى السيدة راشيل”، كتب چول آشان: “سيدة، طوال حياتكما الزوجية، كنتِ أنتِ من شكلتِ زوجكِ، كنتِ تؤثرين عليه وتوجهينه. كنتِ تحافظين عليه بعيدًا عن الجميع، حتى عن حزبه، قطعتِ علاقته بالعالم. سيدة، مهما كانت مهمتكِ، فإن الإنسان قد يفقد صحته. زوجك في 78 من عمره، وأنتِ في 81، لقد شهدتِ الرفاهية التي ستشهدينها، وعشتِ كل ما يمكن أن تعيشه في السياسة…”
زوجنا شيوعي
كان نامق زكي أرال، والد زوج راشيل، معروفًا بآرائه الليبرالية. ويُذكر أن فريت ميلن، صهر أرال، قال عن بولند: “بولند شيوعي”، وهو ما وصل إلى إذن إينونو، الذي سأل أرال عنه. وأجاب أرال، محافظًا على سمعة زوج ابنته، قائلاً: “فريت أساء”، ولم يعلق أكثر من ذلك.
لم تتحدث راشيل مع إخوتها هلكت وقدرت أبدًا، وعاشت مُنفصلة عنهم حتى وفاتها. وكانت على علم بأن زوجها بولند لم يكن ليتحدث مع هؤلاء الإخوة أيضًا بدون إذنها. ويُعرف عن راشيل أيضًا أنها كانت تُعاتب شقيقتها أسوده عندما اكتشفت أنها كانت تجتمع سرًا معها. بالنظر إلى أن والدة راشيل، زهيدة، عاشت 11 عامًا في قطيعة مع زوجها زكي، يتضح أن الجو العائلي كان مليئًا بالصراعات والعداء.
هل راشيل أجَوِيت يهودية أم مرتدة؟
لم يكن إلغاز زورلو، مؤلف كتاب “نعم، أنا من سلانيكي”، هو الوحيد الذي كتب عن ساباطيية راشيل أرال. في كتابه “اليهود في الدولة واليهود الآخرون”، أشار الكاتب اليهودي التركي ريفات بالي إلى العديد من الساباطيين في تركيا، من بينهم راشيل أجَوِيت، إسماعيل جم، الجنرال چويك بير، كمال درفيش، طلات سيد هالمان، وعبدي إبكجي.
أضاف إلغاز زورلو خطوة أبعد، حيث أشار إلى أن عائلة راشيل أرال تنتمي إلى فرع ساباتاي اليعقوبي، وأن اسمها الحقيقي كان “راشيل”. كما أضاف أن أسماء بعض الشخصيات الشهيرة مثل إسماعيل جم وكمال ديرفيش كانت “صامويل”. أما والد راشيل، البروفيسور نامق زكي أرال، فقد كان أستاذًا في جامعة إسطنبول، وذكر مساعدوه في مذكراتهم: “كان السيد نامق زكي أرال يهوديًا أصليًا، ولم يُعتنق الإسلام”. كما أن هناك العديد من المصادر التي تذكر أنه كان ماسونيًا، تمامًا مثل زوج ابنته أجَوِيت.
في القضية الشهيرة دعاوى التراكّي، وصف زورلو راشيل أجَوِيت بأنها “تشبه إلى حد كبير جولدا مائير، رئيسة وزراء إسرائيل السابقة! في تكوينها وشخصيتها وأيديولوجيتها، هي نسخة طبق الأصل منها”. وفي الوقت نفسه، أشار إلى نازيف جان باكير، أحد الأعضاء المؤثرين في تي سي إيه في ومؤسسة التراكّي، موضحًا أن اسمه الحقيقي كان “جون” وليس “جان”.
أجَوِيت ضيف في “بني بريث”
في 1 فبراير 2002، أي خلال آخر فترة له كرئيس للوزراء، زار بولند أجَوِيت منظمة بني بريث (أبناء العهد)، التي تأسست في عام 1843 ويفترض أن يكون أعضاؤها من اليهود فقط. هذه المنظمة التي تُعرف في تركيا باسم “جمعية حماية الفقراء”، يقال إنها كانت مدعومة من قبل المهاجرين الساباطيين أو من قبل أشخاص مرتبطين بهم، سواء كان ذلك علنياً أو ضمنياً، كما هو معروف للجميع.
من المؤكد أن الأسماء التي ظهرت في حكومة أناسول+م، مثل تايبة كولك ابنة قاسم كولك الذي كان راعيًا سياسيًا لـ FETÖ وكان له علاقات مع CIA، بالإضافة إلى شكرى سينا كول، إسماعيل جم، وكمال ديرفيش، لم تكن مجرد مصادفة، حيث كان هؤلاء شخصيات معروفة بهويتهم الساباطية.
رسالة إلى المدام
كان المرحوم محمد شوكت أيكي من أكثر الكتاب الذين تناولوا موضوع الساباطيين، بل وكان قد تعرض للسجن بسبب هذا الموضوع. في أقوى فترات حكم أجَوِيت، في 30 أغسطس 2000، كتب مقالاً بعنوان “رسالة مفتوحة إلى المدام”، حيث ذكر فيه بوضوح أن راشيل أجَوِيت كانت ساباطية وقال بشكل مختصر:
“المشكلة ليست في كونك ساباطية. المشكلة هي في كونك تتحركين كـ ‘ساباطية متشددة’. أنتم ترون ملايين المسلمين في هذا البلد كأناس من الدرجة الثانية، خدم مستعمرين، بَارِيّين، زنوج. نحن نعلم تمامًا أن لكم شريعة خاصة بكم. هويتكم الحقيقية هي اليهودية. شريعتكم مقدسة، وشريعة المسلمين يجب أن تدمر… هل هذه هي العدالة؟ أنتم لا تسمحون بانتقاد إسرائيل. هناك لا يوجد علمانية. بالطبع في هذا البلد قد يكون هناك ساباطيين يعيشون في صمت ولا يتدخلون في الشؤون العامة، لا أقول شيئًا عنهم. ولكن الساباطيين المتشددين يثيرون قلقنا. مجموعة صغيرة من عشرات الآلاف من الأشخاص تغير البلاد. رأس مالهم هو الكذب… الكذب!
مدام، إذا كنتِ فعلاً متحضرة وعصرية وواسعة الأفق، يجب أن تكوني أول من يهرع لمساعدة المسلمين الذين تُنتهك حقوقهم. لكنكِ تقومين بالعكس. نحن المسلمون، قبلنا اليهود الذين تم طردهم من إسبانيا في 1492 في بلادنا وقدمنا لهم لفتة إنسانية عظيمة. ولكنكِ تفعلي العكس. عدنان مندريس قال “تركيا مسلمة وستظل مسلمة، وسينفذ جميع متطلبات الإسلام”، وفي النهاية تم إعدامه بناءً على حكم محكمة ياسيادا.
إذا جاء الإسلام، فحقوق المرأة ستختفي… لا، عزيزي! هل لشخصية تتحدث عن حقوق المرأة والشرف أن تتحدث عن “حقوق المرأة” في تركيا، بينما تحت الختم الرسمي للدولة التركية تُجبر النساء على العمل في بيوت الدعارة؟ نحن المسلمون لا نريد “ديمقراطية ساباطية مزيفة”، لم نكن يومًا لعبة في يد بضعة آلاف من الساباطيين.”
استياء راشيل من القرآن
بعد وفاة بولند إِجَوِيت، قام أربكان رحمه الله، ورجائي كوتان وفريقه، بتقديم تعازيهم في منزل أجَوِيت. بينما كان جميع الضيوف يُستقبلون عند الباب بواسطة راشيل، إلا أنها اختفت في غرفة النوم عندما علمت بقدوم أربكان. فاستقبل ماسوم توركر وإمراهان هاليجي الوفد. عندما أراد القادمين قراءة القرآن الكريم بناءً على طلب من بلال خوجا، اعترضت راشيل وقالت: “من هذا الذي يقرأ القرآن؟ ومن سمح له بقراءته؟ لماذا يُقرأ هذا؟”
لنستمع بعدها لما قاله رجائى كوتان: “لقد تخلينا عن شكر راشيل، ولكن لم يكن يجب أن تظهر رد فعل كهذا. قراءة القرآن الكريم هي عمل مفيد لموتى المسلمين، وكان من المفترض أن تتجنب مثل هذه الردود.”
لماذا قبر خاص؟
من الطبيعي أن يشعر الناس بالانزعاج من قراءة القرآن بعد صرخات أحدهم من منصة البرلمان قائلاً “أرواها حدودها”، خاصة إذا كانت هذه الشخصية ليس لها أي صلة بالإسلام. في هذا السياق، يجب فهم انزعاج راشيل من فعل يتعارض مع إيمانها كشيء طبيعي.
من المعروف أن بولند وأحمد نجدت سيزر كانا أقارب، وعندما توفي المرحوم أسعد جوشان الذي قتله FETÖ، لم يُسمح له بالدفن في سليمانيه. في الواقع، يجب على الحكومة أن تسأل: “إذا كانت راشال في السلطة اليوم وتوفي أردوغان، هل كانوا سيسمحون بدفنه في المقبرة الحكومية أو في مكان خاص كان يرغب فيه؟ بالطبع لا، ولن يحدث ذلك!” فإذن، من هي راشال التي يتم التعامل معها معاملة خاصة ليتم دفنها في المقبرة الحكومية؟
الآن، أقول للحكومة: “أريد أيضًا أن يتم دفني في مكان خاص، واسمي ليس راشيل بل كمال. إذا كان ذلك في وصيتي، فأريد دفني على قمة أو سفح جبل. هل ستسمحون بذلك؟”
حزب DSP الخاص بـ راشيل هو داعم لـ كولن
بسبب الحظر السياسي المفروض عليه، لم يتمكن بولند من أن يكون رئيس حزب DSP بدلاً منه، تولت راشال رئاسة الحزب في عام 1985.
راشال، التي كانت دائمًا تعارض كل ما هو إسلامي، لم تعارض أبدًا فتح الله كولن زعيم FETÖ. في الواقع، كان هناك تحالف بين أجويت وكولن منذ عام 1958، حينما التقيا لأول مرة في فندق ديوان في بيوغلو، واستمر هذا التحالف حتى وفاتهما. بعد نشر تقرير Cevdet Saral و Osman Ak عن منظمة كولن، تم إرسال كولن إلى أمريكا بمساعدة من أجويت.
في فترة تدهور صحة أجويت، كتب فخرالدين كولنر، نائب حزب DSP من بورصة، رسالة إلى راشال وقال فيها: “نحن قلقون بشأن صحة أجويت. يجب تحديد مرشح للرئاسة بعده. هناك 37 وزيرًا في حزبنا، ونسبة 80% منهم لا يستطيعون حتى أن يكونوا مديرين في شركتي.” وردت راشال على الرسالة بدعوة كولنر إلى منزلها، وأكدت له أنها قد حددت بالفعل من سيخلف أجويت ولن تسمح بأي ضرر.
كانت هي من تدير حزب CHP أيضًا!
الشخص الذي كان يقود حزب CHP بعد أن تم تعيينه مديرًا عامًا لـ SSK بناءً على إذن راشال، كان معروفًا بتورطه في السياسة. بعد إقالة دنيز بايكال، تدخلت راشال وأصدرت بيانًا، قالت فيه: “أعتقد أن حزب CHP، بقيادة كمال قيليجدار أوغلو، سيحقق تقدمًا كبيرًا. أدعو جميع أصدقائنا الذين عملنا معهم سابقًا والمواطنين الذين كانوا يساندون أجويت لدعم قيليجدار أوغلو و CHP.” قرأ إمراهان هاليجي هذا البيان في مؤتمر صحفي في البرلمان.
لم تتوقف راشال عن دعم قيليجدار أوغلو، بل وأيدت مسيرته العدالة ضد FETÖ في عام 2017، قائلة: “لم أتمكن من الانضمام إلى مسيرتكم بسبب وضعي، لكنني أود أن تستمر هذه المسيرة ذات المعنى في المستقبل، معنويًا وفي جميع القضايا. أتمنى لكم النجاح، وأرسل لكم تحياتي، راشال.”
نعم، بعد بولند، توفيت راشال أيضًا. والآن حان وقت الحساب! طوال مئة عام، استغل الذين كانوا يسيطرون على خيرات تركيا حقيقةً، وقاموا بسفك دماء المسلمين الحقيقيين. في أزمة عام 2001، نهبوا نصف تريليون دولار وربع قرن من وقتنا. أصحاب الظلم والذنب العظيم لهم كل حقوقنا محرمة. سنحاسبهم في اليوم الذي لا يؤمنون فيه! والسلام.
الكاتب: جان كمال أوزر / مجلة كرچق حياة
المترجم: أحمد ضياء إبراهيم أوغلو
٢٦ / ٠٢ / ٢٠٢٥ م أوسكودار